maandag 28 november 2022

Winterwerk bij fruitbomen en andere fruitsoorten.

 Ook in deze periode kan je nog enkele kleine, maar belangrijke werkjes doen aan uw fruitbomen!

In de maanden november en december kan je nog steeds maatregelen nemen om schade van de wintervlinder, vorstscheuren en wildvraat te voorkomen.

Verwijder nu de mummies (verdroogde & beschimmelde vruchten), wollige bloedluis en kankertakken in de steenfruitbomen. Het zijn bronnen van problemen voor volgend groeiseizoen!

Te zieke en oude (laagstam) fruitbomen kan je nu ook rooien en de grond klaar maken voor herinplant. Ernstige aantasting van vruchtboomkanker, boorgaten en loodglansziekte zijn problemen waar je de boom best kan rooien.

Bij de oude, zwakgroeiende (laagstam) appel- en perenbomen kan je nu ook een eenvoudige wintersnoei toepassen. Een vroege wintersnoei (december) stimuleert de groei en je kan ook iets grotere vruchten bekomen. Zorg ervoor dat het zonlicht alle takken goed kan bereiken.
-
Een begroeide of met mulch afgedekte zwarte strook (boomstrook/boomspiegel) kan meer schade door ongedierte opleveren. Vooral appelbomen zijn erg aantrekkelijk voor muizen en ratten. Gangen van mollen geven dikwijls meer muizen en ratten. Controleer uw aanplant regelmatig!
--
Is het weer niet goed om buiten te werken dan kan je binnen winterstekken maken en onderstammen oppotten. Hieronder winterstekken van zwarte vlier (Sambucus nigra)

Tip!
Volg eens een workshop ivm stekken en/of enten! Zie agenda met uit-tips in de fruitnieuwsbrief.

Maandelijks tips voor de fruittuin in uw mailboxSchrijf je hier in om één keer per maand de GRATIS Fruit-ABC nieuwsbrief te ontvangen. In de nieuwsbrief kan je eenvoudige en praktische tips vinden om uw fruitbomen, kleinfruit en druiven optimaal te verzorgen.
Je vindt in de nieuwsbrief ook een agenda met een overzicht van voordrachten, lessen en cursussen ivm fruit telen in België en Nederland.
Ken je de fruitnieuwsbrief nog niet? Fruitnieuwsbrief van fruitabc online bekijken. (Opent in een nieuw venster).

Vragen of suggesties? Volg me op Facebook in de groep "Liefhebbers van Fruit en Fruitteelt" en doe mee met een discussie ivm fruit telen en/of vermeerdering van fruit. Vooral houtige, winterharde fruitgewassen komen aan bod.


Opmaak: © Guy De Kinder

zondag 13 november 2022

Fruitplanten stekken in november

 Het is nu de beste periode om kruisbessen, vijgen en zwarte moerbei te vermeerderen d.m.v. stekken!


Foto 01: Scheutstekken van kiwibessen/kiwiberry (Actinidia arguta).
Foto 02. Stekkalender voor fruitsoorten.
Het vermeerderen van fruitsoorten of onderstammen door stekken doe je zoveel mogelijk in de juiste maand en kan je op zoeken in de "Fruit ABC-Stekkalender" (nieuw venster). De aanbevolen steklengte is meestal 15 tot 25 (30) cm.
Houtig kleinfruit, druiven en onderstammen kan je eenvoudig vermeerderen door stekken. Ook de meeste sierstruiken kunnen nu gestekt worden.
Scheutstekken of zomerstekken neem je tijdens de groeiperiode en steek je in stekgrond/zaaigrond bij een hoge luchtvochtigheid en optimale temperatuur. (Meestal is er minimum 15°C. nodig.) Als er teveel zonlicht is dan moet je afschermen om verwelking en verbranding te voorkomen.

Winterstekken of houtstekken worden in de rustperiode, zonder bladeren genomen.

TE STEKKEN IN NOVEMBER
- Houtig kleinfruit:
kruisbes/ stekelbes (Ribes uva-crispa), frambozen (Rubus idaeus), blauwe bessen (Vaccinium corymbosum), jostabes (Ribes 'Jostaberry'), trosbessen (Ribes nigrum, Ribes rubrum), zwarte vlier (Sambucus nigra).
- Warmte minnende fruitsoorten:
vijg (Ficus carica), witte- en zwarte moerbei (Morus alba & Morus nigra). Bij voorkeur stekken van meerjarige takken rechtstreeks in potten plaatsen. (De aanbevolen potgrootte is 1 tot 2 liter)
Voor vijgen en moerbeien geeft het stekken in de maand november het beste resultaat. Nadat het gevroren heeft is beworteling moeilijker.

- Onderstammen:
kwee - Cydonia oblonga (peeronderstam voor laagstambomen), kersonderstam 'Colt' (Prunus avium 'Colt'), pruimonderstammen (Prunus domestica 'Saint Julien A), gele alpenbes of Amerikaanse zwarte bes (Ribes odoratum/Ribes aureum), mirabelpruimen, ...
Probeer van de onderstammen stekken te nemen voor er strenge nachtvorst is geweest.

- Klim- en leiplanten:
Kiwibessen/ kiwiberry (Actinidia arguta), passiebloem (passievrucht), ...

- Fruitsoorten voor de eetbare siertuin: 
aardbeiboom (Arbutus unedo), Japanse sierkwee/dwergkwee (Chaenomeles japonica), Japanse rozijnenboom (Hovenia dulcis), kweeperen - Cydonia oblonga (fruitsoort), gele ribes (Ribes odoratum), Schaarbeekse Kriek, Japanse wijnbes (Rubus phoenicolasius), druivelaar (Vitis vinifera ),  ...
Tip! Voordracht en workshop  "stekken"--> Zie fruitnieuwsbrief van november

STEKTIPS.
De aanbevolen steklengte is 15-25 cm. Van vijgen (Ficus carica) en zwarte moerbei (Morus nigra) kan je best stekken maken van meerjarige takken.
Sommige fruitsoorten kan je onder glas (kas) stekken, maar de meeste soorten kunnen ook gewoon als winterstek in openlucht ingekuild worden.
Indien je geen kas (serre) hebt dan kan je ook binnenshuis de stekken laten wortelen.
Vorstgevoelige kuipplanten zoals Passiflora (passievrucht) snoei je bij het binnenbrengen en het snoeihout kan je gebruiken als zomerstek.
Meer lezen over het stektijdstip in de stekkalender voor alle fruitsoorten. Volg eens een workshop ivm stekken --> Zie nieuwsbrief.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM STEKKEN VAN PLANTEN:
Stekken van blauwe bessen (Vaccinium corymbosum).
Stekken van planten in de fruitstekkalender.
Wortelstekken van planten.
Werkwijze bij het stekken van diverse fruitsoorten.

Het is niet altijd eenvoudig om cultuurplanten te vermeerderen door stekken. Soms zijn er andere vermeerderingsmethoden nodig zoals oculeren, enten of afleggen.
Hazelaars, bramen, taybessen, kruisbessen en Japanse wijnbes zijn eenvoudig te vermeerderen door middel van afleggen.

Eén keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief
Volg eens een workshop stekken in december of januari te Destelbergen. Meer info in de laatste fruitnieuwsbrief.
Labels: fruit stekkalender, kiwibes stekken, kleinfruit stekken, november stekken, scheutstekken, stekken fruitstruiken, stekken van kiwibes, stekken van kleinfruit, zomerstekken fruit, onderstammen stekken

dinsdag 1 november 2022

Fruitnieuwsbrief van november 2022

 KLIK OP DE AFBEELDING OM DEZE GROTER TE MAKEN!

Er is opnieuw een GRATIS Fruit-ABC-Nieuwsbrief van 5 bladzijden met praktische fruitinformatie beschikbaar. Deze nieuwsbrief (pdf) is ook op smartphone en tablet pc te lezen.

Onderwerpen die in de nieuwsbrief van november besproken worden:

SNOEIEN.

Fruitsoorten die je kan snoeien in november. Lees meer.

Lichtverstorende takken bij laagstam pitfruitbomen NU wegnemen.


VERMEERDERING. 

Te stekken in november. Lees meer over het stekken.


PLANTEN. 

Optimale plantafstanden voor fruitsoorten. Lees meer over plantafstanden.

Plantplannen voor kleinfruit?


ONDERHOUD. 

Kiwi’s niet te vroeg plukken! Pluk uw kiwi's na de eerste vorst.



ALLERLEI. 

Fruitige tuintips voor november.


AGENDA.

Lessen, workshops, voordrachten/lezingen ivm fruit, fruit tentoonstellingen & proefdagen van appels, peren en noten.

Volg eens een praktische snoeiles of voordracht ivm fruit! Er zijn verschillende snoeicursussen & fruitlessen in Nederland en Vlaanderen. Data en plaatsen staan in onze TuinAgenda.

                                                                    November:


en december

KLIK OP DE AFBEELDING OM DEZE GROTER TE MAKEN (Knipsel uit de agenda)


BOEKENTIP voor EEN SUCCESVOLLE FRUITTUIN



Meer lezen over "Gemakkelijk fruit. Fruit uit eigen tuin, terras en balkon" (Auteur Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers). 


De FruitABC-nieuwsbrief verschijnt één keer per maand. 

Maandelijks tips voor de fruittuin in uw mailbox? Schrijf je hier in om één keer per maand de GRATIS Fruit-ABC nieuwsbrief te ontvangen. 

In de nieuwsbrief van november vind je teelttips, snoeitips en vermeerderingstips voor alle fruitsoorten.

TIP! Je kan de nieuwsbrief ook ONLINE lezen! Tijdelijk kan je deze nieuwsbrief bij fruitabc downloaden

Onderaan kan je inschrijven (of uitschrijven). 

Maandelijks via email tips voor uw fruittuin ontvangen? Schrijf hier in

Volg de dagelijkse berichten en praktische tips op twitter http://twitter.com/gdekinder en/of op Facebook FB Liefhebbers van fruit & fruitteelt
--
Nieuw vanaf november 2022! Je kan me volgen op Mastodon