Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

maandag 19 april 2010

Bestuiving van appelbomen vraagt aandacht!


De meeste appelbomen (Malus domestica) hebben kruisbestuiving van een ander gelijkbloeiend appelras nodig. Niet alle appelrassen bloeien tegelijk en hebben even goed stuifmeel. Vroege bloeiers zijn 'Transparente Blanche' (Oogstappel), 'Stark Earliest' en 'Schone van Boskoop'. Zeer late bloeiers zijn 'Sterappel', 'Court-Pendu', 'Keuleman', 'La Paix', 'Melrose' en 'Reinette de France'.
Appelrassen met slecht stuifmeel kunnen geen ander appelras bestuiven. Slecht stuifmeel hebben o.a. 'Schone van Boskoop', 'Jacques Lebel' en 'Reinette de France'.

Summerred geeft ook zonder bestuiving vruchten, maar is bijzonder vatbaar voor schurft en is daarom zeker geen aanrader. Een goede bestuiving geeft grotere en meer vruchten. Een ideale bestuiver moet op jonge leeftijd bloemen geven en in de omgeving geplant zijn. Vroege en rijkbloeiende appelrassen voor het middentijdse seizoen zijn o.a. 'Alkmene', 'Colapuis', 'Discovery', 'Elstar', 'James Grieve'. Voor meer info zie bestuivingstabel.
Meer lezen over de bestuiving van appelbomen.

Er zijn zomer-, herfst- en winterappelrassen. Door meerdere appelrassen bij elkaar te planten is er een goede kruisbestuiving, betere vruchtzetting en krijgt men meer en grotere vruchten.
Vooral zomer- en herfstappels mag u niet teveel aanplanten, want ze zijn niet of nauwelijks bewaarbaar!
Laat en onregelmatig productief zijn 'Schone van Boskoop' en 'Sterappel'
'Braeburn' en 'Earlybrae' zijn meer geschikt voor beroepsfruittelers.
Meer lezen over appelrassen voor laag-, half- en hoogstam.

Jonge en oudere appelbomen kunnen nu nog gesnoeid worden. Laat snoeien is meer groeiremmend dan vroeg snoeien.
Hebt u geen passende bestuiver in de omgeving staan? Haal dan enkele takjes appelbloesem (van een andere appelras met goed stuifmeel) bij een kennis en zet deze in wat water onder de boom. Met wat geluk is de bestuiving voor één jaartje opgelost en kan u toch oogsten.
Meer lezen over appelbomen, snoei en ziekten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten