Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zaterdag 3 april 2010

Onderstamsoorten en te enten fruitsoorten.


FRUITBOOM MET TUSSENSTAM EN ONDERSTAM.

APPELONDERSTAMMEN VAN STERK NAAR ZWAK.

Niet alle fruitsoorten behoren tot dezelfde familie en onderfamilie. Er is een nauwe verwantschap nodig opdat de enting kan lukken.
Onderstammen worden gebruikt om gemakkelijk bepaalde planten te vermeerderen. Ook blijven fruitsoorten kleiner op sommige onderstamsoorten en geven ze sneller vruchten.
De maand april is ideaal om in openlucht diverse entingen te doen op onderstammen. De onderstammen komen goed in de groei, de sapstroom is goed en het cambium is actief zodat het aan elkaar groeien van ent en onderstam vlot gebeurd.
Meer lezen over onderstamsoorten.

Niet alle planten kunnen zomaar op elkaar geënt worden. Er moet voldoende verwantschap zijn tussen ent en onderstam. Soms gebruikt men een tussenstam om een betere vergroeiing of een mooiere stam te krijgen.
Ook moet er een scherp, proper entmes gebruikt worden en moet alles waterdicht gemaakt worden met entwas of paraffine (kaarsvet).
Meer lezen over veredelen (enten, oculeren) en onderstammen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten