Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

donderdag 29 april 2010

Schurftinfectie op appel- en perenbomen?


Regenachtig en warm weer zijn ideaal voor aantastingen door de schurftschimmel. Appelschurft (Venturia inaequalis) en perenschurft (Venturia pirina) tasten eerst de bladeren en later de vruchtschil aan. Sommige appel- en perenrassen zijn bijzonder vatbaar en kan u beter niet planten in uw eigen tuin, tenzij u regelmatig preventief wil behandelen. Regenachtig en warm weer zijn gunstig voor een infectie. Tijdens een lange periode van droog schraal weer (zoals in april 2010) is er minder bladinfectie van de schurftschimmel.

Zeer vatbare appelrassen zijn o.a. 'Braeburn', 'Gloster', 'Golden Delicious', 'Granny Smith', 'Jonagold' en 'Summerred'.
Ook sommige sierappels zijn erg vatbaar voor schurft en kunnen zorgen voor extra infectie bij de eetappels!

Weinig vatbare appelrassen die geen gewasbescherming nodig hebben zijn o.a.
'Alkmene', 'Colapuis', 'Co-op33' (PRISTINE), 'Discovery', 'Lena', 'Otava', 'President van Dievoet' en 'Prima'.

Biologische bestrijding of preventie: Zorg dat de bladeren snel opdrogen. Hoe langer het blad nat blijft, des te groter is de infectie. Snoei de bomen luchtig.
Plant enkel weinig vatbare rassen en zorg dat de groei niet te sterk is. Plant geen (vatbare) commerciƫle appelrassen maar laat dit over aan de beroepskwekers!
Meer lezen over schurft op appel- en perenbomen.

Het is niet altijd eenvoudig om ziekten en plagen op cultuurplanten te determineren.
Een overzicht van nuttige weblinks plantenziekten en plagen: diagnose, voorkoming en biologische bestrijding bij fruit, groenten en sierplanten.

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten