vrijdag 25 september 2009

Bijzondere bewaarbare tomaten die uzelf kan kweken


'Aviro'


'Black Zebra'


'De Berao'


'Granny Smith', de langst bewaarbare tomaat.


'Kumato'


'Sprite'


'White Tomesol'

De meeste gewone tomatenrassen (Lycopersicum esculentum cv's) zijn maar beperkt houdbaar in de kelder.
In de koelkast bewaarde tomaten verliezen hun bijzondere smaak en geur.
Sommige tomatenrassen bevatten minder water, meer droge stof en zijn verschillende weken tot soms maanden te bewaren bij een (kelder)temperatuur (3 tot 7°C.).
Iets onrijp geplukte tomaten bewaren meestal beter dan rijpe (malse) tomaten.
Ook zijn er een aantal tomatenrassen die wekenlang in rijpe toestand mogen blijven hangen en hun smaak grotendeels behouden.
Dank zij de droge, warme nazomer kunnen de laatste tomaten goed afrijpen aan de plant. Vruchten die rijp worden aan de plant zijn beter van smaak dan onrijpe (groene) vruchten die binnen narijpen.

Een overzicht van enkele interessante, goed te bewaren tomatenrassen:
Aviro: oranje ovale Romatomaat. Zoet en sappig met aangenaam wortelachtig aroma.
Black Zebra: zwartrood gevlekte cocktailtomaat.
De Berao: Rozerode tot rode pruimvormige Romatomaat (Coctail). Goed productief.
Granny Smith: Groengele, stevige vleestomaat. Platronde vorm en middelgroot. Krokant, stevig en zoet vruchtvlees. Verschillende maanden te bewaren.
Kumato: bruinzwarte dikke vleestomaat. Zeer stevig vruchtvlees. Goed bewaarbaar.
Sprite: Rood, romavormig kerstomaatje. Zoet, mooi en lekker snoepgoed. Gezonde groei en bijzonder productief.
White Tomesol: Ivoorwitte platronde vleestomaat. Mooie decoratieve tomaat met verfrissende smaak.

Vanaf einde oktober kunnen er zaden geruild worden van deze bijzondere tomatenrassen.
Meer lezen over bijzondere tomatenrassen.
Uitvoerige informatie over het zaaien, rassenkeuze, teelt en verzorging van tomaten kan u vinden in de "Groente & Fruit Encyclopedie".
Meer lezen over de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)
-
Bij het opruimen van de tomatenplanten kan u best zoveel mogelijk intacte wortels uitgraven, de wortels afspoelen met water en controleren op aantasting van kurkwortel. Gezonde wortels zijn mooi wit of witgeel. Bruine of donkerbruine wortels met barstjes wijzen op aantasting door de kurkwortelschimmel. Dikwijls was er tijdens de groeiperiode een abnormale zwakke groei, verwelkte bladeren of meer
neusrotaantasting.
Meer teeltinformatie van tomaten en andere groenten lezen op plantaardig.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten