maandag 4 januari 2010

Enten: ent- of griffelhout knippen.



De meeste fruitbomen worden geënt of gegriffeld op een onderstam.
Het is nu hoog tijd om bij vorstvrij en droog weer enthout of griffelhout te knippen. Verzamel eerst griffelhout van steenfruit (pruimen, kersen) en van kiwi's. Later kan u ook enthout van appel- en perenbomen verzamelen.
Bindt het enthout in kleine bussels, voorzie ze van een etiket en bewaar deze op een koele plaats. Met goed bewaard griffelhout kan u vanaf januari tot april onderstammen enten.
Ook kan u later een extra bestuiver enten op een bestaande fruitboom.
Kenmerken van goed griffelhout: eenjarig, knoppen goed gesloten, fris, ziektevrij, middelmatig dik en lang.

Meer lezen over het verzamelen en bewaren van enthout om onderstammen te enten.

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten