zaterdag 27 februari 2010

Enten van onderstammen.




Winterentingen kunnen vanaf januari tot einde maart binnen gedaan worden!
Het enten wordt toegepast op planten die moeilijk te stekken zijn of waarvan de eigenschappen verloren gaan bij het zaaien.
Door op zwakgroeiende onderstammen te enten bekomt men kleinere fruitbomen die vroeg productief worden. Indien men op sterkgroeiende onderstammen (vb. zaailingen) ent, dan bekomt men grotere bomen die pas laat productief worden.
Men kan ook enten om mooie stamvormen of treurvormen te bekomen. Sommige zwakgroeiende rassen groeien horizontaal over de grond. Door deze op een stam van bijvoorbeeld één meter lengte te enten bekomt men een boompje met hangende takken. (Bijvoorbeeld stamrozen en treurrozen)
Meer lezen over te gebruiken soorten van onderstammen bij het enten, griffelen of oculeren.

De losse onderstammen (zonder potkluit) worden na het enten ingekuild of uitgeplant.
Ook tijdig opgepotte onderstammen van kiwi's, druiven, noten, appel en peer kunnen zodra ze goed in groei zijn geënt worden met enthout in rust. Onderstammen die goed in groei zijn hebben veel bladeren, doordat ze in een verwarmde ruimte stonden. De in pot staande onderstammen worden tot begin mei binnen gehouden (= einde vorstgevaar) en kunnen dan in openlucht uitgeplant worden.

Ook tomatenrassen met een zwak (ziektegevoelig) wortelgestel kunnen geënt worden op speciale sterkgroeiende tomatenonderstammen. De groei en productie van deze geënte tomatenplanten zal dan toenemen.

Als entmethode kan de plakgriffel, Engelse griffel en spleetgriffel gebruikt worden.
Het enten van in groei getrokken kiwizaailingen gaat meestal zeer gemakkelijk en de lukking is meestal goed.
Niet alle planten kunnen zomaar op elkaar geënt worden. Er moet voldoende verwantschap zijn tussen ent en onderstam.
Ook moet er een scherp, proper entmes gebruikt worden en moet alles waterdicht gemaakt worden met entwas of paraffine (kaarsvet).
Meer lezen over diverse ent- en griffelmethoden, soorten onderstammen en verwantschap (Lijst met artikels over oculeren, chip-budden en enten van planten).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten