Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be
dinsdag 30 november 2010
Wollige appelbloedluis kan overwinteren op appelbomen.
Ondanks het vriesweer kan wollige bloedluis overleven op wildopslag of op de wortels van sommige (appel)onderstammen.
Op appelbomen en sierappels is voor sommigen de wollige bloedluis een erg vervelende parasiet.
Wollige bloedluizen kunnen heel wat schade veroorzaken aan appelbomen. Ze veroorzaken een groeiverzwakking door het opzuigen van plantensap. Op de zuigwonden kunnen kankers ontstaan.
Cultuurmaatregelen zijn schuilplaatsen voor oorwormen maken, aantastingen regelmatig wegsnoeien, zieke waardplanten opruimen en schuilplaatsen maken waar nuttige insecten kunnen overleven. Bijzonder vatbare fruitrassen worden beter niet aangeplant maar vervangen door ziektetolerante fruitrassen. De MM-onderstammen (MM111, MM106) zijn meestal niet vatbaar voor aantastingen door de wollige bloedluis.
Meer lezen over deze gewasbeschermingsgids en de wollige bloedluis.
In vorige blogs kwam de wollige bloedluis ook al ter sprake.
Preventie van wollige bloedluis op appelbomen in mei.
Wollige bloedluis op appelbomen vraagt in april reeds aandacht (Mechanische bestrijding).
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
maandag 29 november 2010
Oranje fruitsoorten in de tuin planten.
Oranje bloemen van de Chaenomeles 'Cido'
Gele vruchten van de 'Cido' - dwergkwee.
Gele kiwi - Actinidia chinensis ZESPRI
Gele en oranje vruchten zijn meestal zeer rijk aan Beta-caroteen, welke kan omgezet worden in vitamine-A.
Voor mensen speelt caroteen een rol voor het gezichtsvermogen en voor de weerstand tegen ziekten. Ook bij erg koud (vries)weer is het nuttig van vruchten met veel caroteen te eten.
Oranje fruitsoorten bevatten meestal meer caroteen.
Voorbeelden van oranjevlezige fruitsoorten zijn o.a. Ananaskers (Physalis pubescens), abrikoos (Prunus armeniaca), sommige perzikrassen (Prunus persica), Actinidia chinensis (gele kiwi), en Prunus domestica 'Warwickshire Drooper' en 'Saint Catharine',
De bodembedekker Oost-Indische kers (Tropaeolum majus) past goed bij deze vernoemde fruitsoorten.
Meer lezen over oranjevlezige fruitsoorten.
Meer lezen over de betekenis en oorsprong van plantennamen in het tuin- en plantenboek "ABC van het plantenlatijn. Betekenis van botanische namen".
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Vaktermen bij de bestuiving en het planten van fruitbomen.
Door het aanhoudende vriesweer is het goed om eens na te denken over de bestuiving van fruitsoorten. Een goede kruisbestuiving geeft regelmatig een hogere productie en meestal dikkere vruchten.
Bij het aanplanten van fruitbomen, kiwi's en kiwibessen moet men rekening houden met de (kruis)bestuiving.
Vandaar dat men meestal twee verschillende appelrassen bij elkaar moet planten. Soms is er een appelras met slecht stuifmeel en dan moet men drie verschillende gelijkbloeiende rassen bij elkaar planten.
Kruisbestuiving is zeer belangrijk bij het planten van appelbomen, perenbomen, kersenbomen, sommige pruimenrassen, walnoten/ okkernoten, hazelaars, kiwi's en kiwibessen.
Belangrijke termen zijn: bestuiving, beurtjaargevoelig, bewaarras, cultivar, diploid, herfstrassen, kruisbestuiving, nabloei, parthenocarpie, triploid, tweehuizig, tweeslachtig, winterras, zelfbestuiving, zelffertiel, zelfsteriel en zomerras.
Meer lezen over de bestuiving.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
zondag 28 november 2010
Plantafstanden voor fruitsoorten.
Geen werk in de tuin door ongunstige weersomstandigheden, zoals vorst, sneeuw of regen? Dan kan u nu eens nadenken over uw toekomstige aanplantingen.
Plant en pluk fruit uit uw eigen tuin, door de optimale plantafstanden te gebruiken.
Niet alle fruitsoorten en fruitrassen mogen op dezelfde plantafstand geplant worden. Laagstam (appel, peer, pruim) kan op ca 1,50 m geplant worden, half- en hoogstammen (appel, peer, pruim, kers, walnoot) op ca 7-10 m. Rode- en zwarte trosbessenstruiken & kruisbessen op ca 1 m. Leivormen van kleinfruit en appel & peer & trosbessen op 0,50 m. Druiven kunnen op 1,25 of 1,75 m in de rij uitgeplant worden.
Plant gemakkelijke, productieve en gezond-blijvende fruitsoorten op de juiste afstand.
Afhankelijk van de grondsoort, fruitsoort, fruitras en gebruikte onderstam kan de optimale plantafstand verschillen.
Ook het gekozen plant- en teeltsysteem heeft een invloed op de optimale plantafstand.
Houtig kleinfruit zoals trosbessen, kruisbessen en frambozen kunnen op de kleinste afstand uitgeplant worden. Zaailingen van gewone walnoten/ okkernoten hebben de grootste plantafstand nodig.
Als het overdag vriest kan je beter niet planten. Aangekochte bomen en struiken worden dan tijdelijk ingelegerd/ingekuild, zodat de wortels niet kunnen uitdrogen.
De meeste peeronderstammen (Kwee) is gevoelig voor zware vorst. Bescherm de kweeonderstammen door er strooisel of hakselhout rond te leggen. De peeronderstam 'Kwee Eline' is het meest bestand tegen de vorst en is ook geschikt voor herinplant.
Meer lezen over aanbevolen plantafstanden voor fruit.
Uitvoerige informatie over het planten, rassenkeuze, snoeien en verzorgen van fruit kan u vinden in de "Groente & Fruit Encyclopedie".
Meer lezen over de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
zaterdag 27 november 2010
Vorstscheuren bij bomen voorkomen!
Vorstscheuren kunnen bij sommige (fruit)boomsoorten ontstaan. Vooral jonge appelbomen, perenbomen, steenfruitsoorten (Prunus-soorten) en walnoten/okkernoten zijn erg gevoelig.
Oorzaken:
- Door een plotse en snelle temperatuurdaling, krimpt het spinthout veel sneller dan de binnenste houtdelen.
- Door te grote temperatuurverschillen kan de stam over een bepaalde lengte, vaak met een hevige knal openbarsten. Kan optreden bij zware nachtvorst en zonnig weer overdag.
Preventie:
De stam en de harttak worden preventief (op voorhand) hiertegen gewit of gekalkt. De witte kleur weerkaatst de winterzon, zodat de temperatuur overal gelijk blijft.
Een eerste behandeling kan in oktober-november gedaan worden. Een tweede maal (= herhaling) kan dat werk in februari gedaan worden, omdat er dan veel zon kan zijn overdag.
Producten:
- Stamafwitmiddel (= handelsproduct)
- Een ander zelf te maken afwitmiddel bestaat uit gedroogde koemest (125 g) of verse koemest (750 g), leem of klei (250 g), zeewierenkalk (1,25 kg) en water.
Het is raadzaam, voor het aanbrengen van het afwitmiddel, de schors af te schuren met een harde (stalen) borstel. Zo worden de schuilplaatsen voor insecten en mijten ook opgeruimd. Het stamafwitmiddel versterkt de schors en geeft een bescherming tegen zonnebrand & vorstscheuren.
Sommige handelsproducten hebben ook wildafwerende eigenschappen, zodat vraatschade ook voorkomen wordt.
Bij oudere kiwiplanten kan de bast (schors) loskomen t.g.v. vorstschade.
Men raadt daarom soms aan om in een strenge winter de stam te beschermen met stro, riet of witte doeken.
Meer lezen over het voorkomen van vorstscheuren en vorstspleten bij fruitbomen.
Meer lezen over plantzorgen van fruit.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
vrijdag 26 november 2010
Plant en pluk fruit uit uw eigen tuin!
Plant en pluk fruit uit uw eigen tuin! Niet alle fruit mag op dezelfde afstand van elkaar geplant worden!
Kies gemakkelijke en productieve fruitsoorten uit om te starten.
Het einde van goedkoop voedsel? De prijzen van basisvoedsel (groenten, fruit, aardappels en granen) stijgen en zullen blijven stijgen. De tijden van goedkoop fruit en groenten zijn voorbij.
Doe er zelf iets aan en plant gemakkelijke, productieve fruitsoorten in uw fruit- of siertuin. Een groene investering die zichzelf snel kan terugverdienen, mits de gepaste fruitsoorten en plantafstand te kiezen.
De verschillende houtig kleinfruitsoorten zoals trosbessen, kruisbessen, bramen, taybessen en frambozen zijn het snelste productief. Ze zijn ook op beperkte plaatsen te kweken.
Meer lezen over gemakkelijke fruitsoorten.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
donderdag 25 november 2010
Geef uw fruitsoorten een goede start bij het planten!
Ruim planten, matig bemesten en snoeien geeft de fruitbomen een betere hergroei. Elke winter worden er fruitbomen en fruitstruiken geplant. Een fruittuin met herinplant vraagt wat extra aandacht voor het planten. Herinplant is als u opnieuw fruitbomen of kleinfruit plant waar eerder reeds fruitsoorten stonden. Sommige groenbemesters kunnen de aaltjesontwikkeling bevorderen. Tagetes (afrikaantjes) hebben een aaltjesdodende werking, maar zijn erg vorstgevoelig.
Plaats eerst de boompalen en plant daarna de bomen. De stam van de fruitbomen komt op ca 10 cm van de boompaal. Laat de boom niet schuren tegen de paal!
Plant niet als de grond te nat of bevroren is. Indien het overdag vriest kan je beter ook niet planten.
Bomen en struiken die je pas aangekocht hebt, kan je best in de grond inkuilen of inlegeren, zodat de wortels niet kunnen uitdrogen.
Meer lezen over zorgen bij of na het planten van fruitbomen en fruitstruiken.
De beste periode om fruitbomen en fruitstruiken te planten of verplanten is november en december. De hergroei is meestal dan beter, mits het overdag niet vriest.
Meer lezen in een overzicht van wetenschappelijke (Latijnse) en Nederlandse fruitsoorten.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
woensdag 24 november 2010
Vorstbescherming bij vorstgevoelige planten aanbrengen!
Beschermhoes om vorstgevoelige kuipplanten buiten te beschermen.
Beschermende zak voor kuipplanten. (BioGreen, Topfschutz Thermoplus - ACD serres)
Exotische of uitheemse fruitsoorten zoals vijgen, citrussoorten, passievruchten, kaki (sharon) zijn warmteminnend en kunnen niet goed tegen vorst. Ze verkiezen een warme tuin of een muur met een orientatie naar het zuiden.
Warmteminnende fruitsoorten vragen een zonnige, warme standplaats en moeten meestal binnen overwinteren. Indien die planten goed afgehard zijn kunnen ze meer koude verdragen.
Paprika- en peperplanten in pot kan je ook binnen op een lichtrijke, vorstvrije plaats overwinteren. Een nachttemperatuur van +5°C is voldoende.
Ter plaatse beschermen tegen vorst is mogelijk, maar (tijdelijk) binnenbrengen kan veiliger zijn.
Indien nodig maandelijks een beetje water geven, zodat de grond niet volledig kan uitdrogen. Meststoffen mag je nu NIET meer geven.
Meer lezen over vorstbescherming van gevoelige fruitsoorten.
Warmteminnende fruitsoorten zijn o.a. Capsicum annuum (paprika), Ficus carica, Citrus species, Passieflora, Diospyros kaki, Actinidia arguta, Actinidia deliciosa
Meer lezen over warmteminnende fruitsoorten.
Kuipplanten die binnengebracht mogen licht ingesnoeid worden.
Jonge vijgenplanten in pot worden buiten licht ingegraven. Tussen de takken worden er wat fijne takjes en bladeren gelegd. Bij oudere vijgenplanten kunnen terplaatse wat bladeren gelegd worden.
Gewone kiwi's (Actinidia deliciosa) en kaki's (Diospyros kaki) worden nu allemaal afgeplukt. De vruchten kunnen binnen op een vorstvrije ruimte rijpen.
Pluk de laatste rijpe herfstframbozen nog eens af, want bij strenge vorst zijn ze verloren.
Geplukte appels en peren die buiten onder een afdak staan worden (tijdelijk) afgedekt om bevriezen te voorkomen.
Rijpe druiventrossen kunnen met een stuk twijg afgesnoeid worden en deze twijg kan je onderaan in een fles water gestoken worden. Bewaar deze geoogste druiventrossen op een vorstvrije plaats.
Bescherm waterkranen en waterleidingen goed tegen de vorst. Een automatische vensteropender in een kas/serre kan best gedemonteerd worden en op een veilige (vorstvrije) plaats bewaard worden. Zorg dat u die automatische vensteropener gemakkelijk kan terugvinden in het voorjaar!
Vorstgevoelige planten in de kas/serre worden 's avonds afgedekt met enkele lagen vliesdoek.
Meer lezen over snoeien van fruitbomen, fruitstruiken en kuipplanten in de overzichtelijke snoeikalender
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Krulziekte bij perzik en nectarine!
De meeste rassen van perzik (Prunus persica) en nectarine zijn vatbaar voor de krulziekte (Taphrina deformans).
Deze schimmelziekte overwintert in de knoppen en bij het zwellen (uitlopen) van de knoppen worden de jonge bladeren besmet.
Preventieve bespuitingen met schimmelwerende middelen bij de bladval én bij zwellende knoppen geven meestal een goed resultaat.
Het is NU de periode om enkele preventieve behandelingen toe te passen. Vraag in een goed tuincentrum/ tuinwinkel naar de meest geschikte schimmelwerende producten (fungiciden) voor deze behandeling.
De producten die toegestaan zijn om te gebruiken zijn dikwijls verschillend in Nederland t.o.v. België. Daarom worden hier geen productnamen vernoemd.
Meer lezen over het behandelen van krulziekte op perzik en nectarine (Prunus persica nucifera).
De witvlezige en roodvlezige perzikrassen worden meestal minder aangetast en bij aantasting herstellen ze zich sneller.
Ook in ons klimaat (Vlaanderen en Nederland) is perzikteelt en het plukken van perziken mogelijk! Kies wel een zonnige, warme standplaats uit.
Meer lezen over minder vatbare perzikrassen (Prunus persica cv's) en het planten ervan.
In het voorjaar bij het uitlopen van de knoppen kan er opnieuw preventief behandeld worden.
Waarschuwingsbericht over perzikkrulziekte (Taphrina deformans) in het voorjaar.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
dinsdag 23 november 2010
Ziektetolerante druiven planten.
Aanbevolen openluchtdruiven en kas-/ serredruiven.
De volledige informatie (productie, gebruik, ziektegevoeligheid, ...) van deze druivenrassen kan je vinden in de Groente- en fruitencyclopedie welke in februari 2004 verschenen is (3de herdruk in 2009). De meest aanbevolen druivenrassen staan vetgedrukt. Aanbevolen rassen zijn interessant omwille van hun goede productie ofwel omwille van een goede weerstand tegen sommige schimmelziekten (*). De belangrijkste schimmelziekten zijn echte meeldauw (witziekte) en valse meeldauw. Valse meeldauw komt vooral in openlucht voor bij regenachtig weer. Echte meeldauw komt zowel in kas (serre) als in openlucht voor, bij eerder droog weer. De meeste oudere druivenrassen zijn vatbaar voor echte- en valse meeldauw.
Meer lezen over het planten van bijzondere, ziektetolerante druiven.
Meestal begint de oogst van vroege druiven in openlucht vanaf 15 augustus en eindigt met de late rassen einde oktober (half november). Druiven die eetrijp worden aan de plant, zijn erg lekker en gezond!
Fotoreportage van druivenrassen voor openlucht.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
maandag 22 november 2010
Steenfruitbomen planten in de tuin.
Steenfruit is de verzamelnaam van alle vruchten waarvan het zaad in een hard omhulsel zit: de steen. Voorbeelden van steenfruit zijn pruimen en kersen.
De Prunussoorten behoren allen tot de familie Rosaceae. Ze worden tot de groep "Steenfruit" gerekend. Ze zijn zeer winterhard en geven enkele jaren na het planten reeds een eerste oogst.
Bijna alle steenfruitsoorten worden normaal geënt op zwakgroeiende onderstammen. Enkel perzikbomen (Prunus persica) worden soms ook met goed resultaat gezaaid. Zie "Perzikbomen & nectarine vermeerderen door zaaien en oculeren". Krulziekte op de bladeren van perzik- en nectarinebomen is het belangrijkste probleem. Vooral de witvlezige perzikrassen zijn minder vatbaar voor de krulziekteschimmel.
Meer lezen over het planten van steenfruit (Prunus soorten).
Behalve voor het enten of veredelen is de kennis van de plantengroep (steenfruit) ook belangrijk voor te weten ivm gevoeligheid voor schimmelziekten, snoeiperiode, ...
De meeste steenfruitsoorten zijn gevoelig voor bloesemmonilia en de loodglansschimmel.
Een overzicht van de verschillende steenfruitsoorten.
Meer lezen over de betekenis en oorsprong van plantennamen in het tuin- en plantenboek "ABC van het plantenlatijn. Betekenis van botanische namen".
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
zondag 21 november 2010
Bestuiving bij perenbomen is belangrijk!
De bestuiving is erg belangrijk bij het planten van perenbomen, want de meeste peren hebben kruisbestuiving van een ander gelijkbloeiend perenras nodig. Niet alle peren bloeien tegelijk en hebben even goed stuifmeel. Conference geeft ook zonder bestuiving vruchten. Een goede bestuiving geeft grotere en meer vruchten. Een ideale perenbestuiver moet op jonge leeftijd bloemen geven en in de omgeving geplant zijn. Laat productieve perenrassen zijn o.a. 'Beurré Hardy' en 'Doyenné du Comice'. Vroeg productieve en dus goede perenbestuivers zijn o.a. 'Concorde', 'Conference', 'Comtesse de Paris' en 'Durondeau'. Voor meer info zie bestuivingstabel in onderstaande weblink.
Meer lezen over de bestuiving van perenbomen (Pyrus communis).
De perenrassen worden ingedeeld in zomerperen, herfstperen en winterperen. Herfstperen en sommige winterperen zijn maar enkele weken of maanden bewaarbaar.
Een overzicht van aanbevolen bewaarperen.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
zaterdag 20 november 2010
Starten met fruit in uw tuin?
Chaenomeles 'Cido' - Grootvruchtige sierkwee
Ficus carica - vijg
Ribes uva-crispa - kruisbes, stekelbes
Vaccinium corymbosum - blauwe bes.
Het planten van fruitbomen en fruitstruiken is een belegging op korte en middellange termijn die snel een goed rendement geeft.
Houtig kleinfruit zoals herfstframbozen, trosbessen, taybessen en bramen geven in de zomer reeds een eerste oogst. Vanaf het tweede jaar neemt de productie toe.
Rode herfstframbozen groeien het gezondste, zijn eenvoudig te snoeien en geven van augustus tot november rijpe bessen.
Fruit uit uw eigen fruittuin geeft zeer lekkere en gezonde vruchten. Zongerijpt fruit bevat meer vitaminen en gezonde bestanddelen. Proeven van vers, in de zon gerijpt fruit uit de eigen fruittuin is een genot voor de smaakpapillen.
De volgende vragen worden beantwoord: nut van een fruittuin, benodigde plaats, interessante fruitsoorten voor een beginneling, inheemse fruitsoorten, te voorziene werkzaamheden (veel of weinig werk?), voorkomen (preventie) van ziekten en plagen, fruitsoorten voor heel kleine tuinen of voor potteelt, fruitsoorten voor grote tuinen, exotische vruchten, fruitsoorten voor de kas/ serre.
Meer lezen over veel gestelde fruitvragen bij het starten met een fruittuin.
Het is nu de beste periode fruitboompjes, druiven en fruitstruikjes aan te planten. De hergroei is optimaal en er is zeer veel keuze in de tuincentra of in de kwekerijen.
Meer lezen in een overzicht van wetenschappelijke (Latijnse) en Nederlandse fruitnamen.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
vrijdag 19 november 2010
Oude of vergeten fruitsoorten zijn ook lekker!
Oud appelras 'Speeckaert' (Foto van fruittentoonstelling te Wortegem-Petegem, 16 okt.2005)
Appel 'Jacques Lebel'
Kweeperen
Mespilus germanica - mispel
Oude fruitsoorten die vroeger in de tuin werden aangeplant. Worden soms ook streekeigen fruitsoorten genoemd.
Oude streekeigen fruitsoorten zijn o.a. mispelbomen (Mespilus germanica), kweepeerbomen (Cydonia oblonga), tamme kastanje (Castanea sativa), sleedoorn (Prunus spinosa) en mirabelpruimen (Prunus domestica insititia). Foutief worden ook fruitrassen genoemd als fruitsoorten. Voorbeelden van oude appelrassen zijn 'Sterappel', 'Jacques Lebel' en 'Bellefleur' Oude fruitsoorten en fruitrassen zijn meestal veel minder vatbaar voor schimmelziekten en plagen. Dikwijls zijn oude fruitsoorten en fruitrassen erg decoratief in de tuin en in de fruitschaal.
Meer lezen over oude en vergeten fruitsoorten.
Meer lezen over de betekenis en oorsprong van plantennamen in het tuin- en plantenboek "ABC van het plantenlatijn. Betekenis van botanische namen".
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
donderdag 18 november 2010
Roodvlezige appels zijn gezond!
Roodvlezige appel 'Niedwetzkyana'
'Red Devil'
'Redlane' ('Red Lane')
'Redlane' kolomboom.
'Redlane'
Roodvlezige appels komen weinig voor. Het rode vruchtvlees is rijk aan de rode kleurstof anthocyaan, een sterke anti-oxiderende stoffen met mogelijk een kankerwerende werking.
Meestal middelgrote appels die zeer geschikt zijn voor vers gebruik en voor verwerking tot sap, cider of appelmoes. Het vruchtsap krijgt een opvallend rode kleur.
Roodvlezig appelrassen zijn o.a. 'Niedwetzkyana', 'Red Devil', 'Redlane' en 'Dries'. In Duitsland en Groot-Brittannië zijn nog diverse andere rassen te bekomen.
De meeste roodvlezige appelrassen hebben ook donkerrode of rozerode bloemen, bladeren en twijgen, waardoor ze ook in de siertuin een plaats mogen krijgen.
Meer lezen over roodvlezige eetappels met een gunstige invloed op de gezondheid: Malus domestica 'Niedwetzkyana', 'Redlane', 'Dries', 'Red Flesh', 'Weirouge' en 'Red Devil'.
Lees ook het artikel over "Rode fruitsoorten zijn gezonder en hun effect op de gezondheid."
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
woensdag 17 november 2010
Rode fruitsoorten zijn gezonder!
Rubus idaeus 'Polka' - Rode herfstframboos
Vaccinium - Cranberry
Verdi peer
Pluk kleur in uw tuin en rode vruchten uit eigen land. Rode groente en fruit zijn rijk aan anthocyaan en antioxidanten. Eet jij veel rood? Rode fruitsoorten zijn gezonder.
Rood voedsel, zoals bijvoorbeeld, tomaten, rode kool,…hebben een rood pigment dat de kleur geeft aan de groente of de vrucht. Dit pigment bevat lycopeen en anthocyaninen. Rood en paars voedsel, zoals aubergines, rode kersen, rode bosbessen, rode veenbessen en ander rood fruit werken gunstig op de gezondheid en in de preventie van sommige slepende ziekten.
Een overzicht van rode, inheemse fruitsoorten die uzelf ook kan planten.
Meer lezen over rode fruitsoorten en hun effect op de gezondheid.
Het is nu de beste periode roodschillige fruitsoorten aan te planten. Roodschillige fruitrassen: kiwibes 'Ken's Red', appel (roodschillige rassen), peer, moerbei, pruim 'June Blood', druif 'Katharina', rode trosbessen, rode frambozen 'Polka', ...
Jonge moerbeibomen (Morus nigra) hergroeien beter dan oudere exemplaren en plant ze bij voorkeur in de herfst.
Meer lezen in een overzicht van wetenschappelijke (Latijnse) en Nederlandse fruitnamen.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
dinsdag 16 november 2010
Gezonde fruitsnoepjes.
Gezonde fruitsnoepjes voor iedereen!
Eén kleuter op drie heeft slechte tanden door te veel snoep en frisdrank. Maar ook gezonde drankjes kunnen tandbederf veroorzaken. Vruchtensap is even slecht voor de tanden als cola, beweren sommige kindertandartsen. Frambozen en andere kleinfruit zijn goede alternatieven voor snoepgoed. Andere gemakkelijk te telen kleinfruitsoorten zijn o.a. trosbessen, blauwe bessen, kruisbessen, kiwibessen en braambessen.
Er is niets mis met een beloning in de vorm van snoep. Maar leer je kind dat er ook nog andere dingen zijn die dat feestgevoel opwekken. Fruitsla bijvoorbeeld. En koop in plaats van een pak koeken eens een bakje - even dure - blauwe bessen: die zien er zelfs uit als snoepjes.
Meer lezen over gezond snoepen met fruit.
November en december zijn ideaal om wat kleinfruit aan te planten in de tuin.
Door nu al te planten kan je volgend jaar van sommige fruitsoorten al oogsten. Herfstframbozen, trosbessen en bramen zijn zeer lekkere snoepjes en geven snel vruchten.
Meer lezen over het planten, verzorgen en snoeien van houtig kleinfruit. Ook inheemse en uitheemse fruitsoorten en noten.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
maandag 15 november 2010
Gezondste vruchtensapjes?
Donker druivensap is het gezondste drankje. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek naar de heilzame werking van vruchtensapjes aan de Universiteit van Glasgow. Opmerkelijk: in tegenstelling tot wat vaak verondersteld wordt, bengelt sinaasappelsap achteraan het peloton van gezondste vruchtendrankjes.
Fruitdrankjes passen goed in onze gezonde voeding. Ze beschermen ons tegen allerlei vervelende ziekten. Elke fruitsoort en vruchtensapje heeft andere gezondheidsvoordelen.
Probeer wel het aantal gebruiksmomenten te beperken tot vijf per dag.
Indien u kan kiezen tussen vers te eten fruit en een gezond vruchtensapje, kies dan voor vers fruit, want fruit bevat ook zeer gezonde voedingsvezels.
Meer lezen over gezonde vruchtensappen.
Niet alle fruitsoorten bevatten dezelfde vitaminen.
Lees ook meer over fruit met de meeste vitaminen.
Uit China komen er gedroogde gojibessen, die hier in ons klimaat ook zouden kunnen groeien.
Meer lezen over de gojibes, een nieuwe fruitsoort met geneeskundige eigenschappen, Lycium barbarum, Lycium chinense
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
zondag 14 november 2010
Sleedoorn, laatrijpende steenfruitsoort (Prunus spinosa).
De bessen van sleedoorn/zwarte doorn (Prunus spinosa) kunnen na de eerste vorst afgeplukt worden en zijn bijzonder geschikt voor verwerking. De maand november is zeer geschikt om deze zwartblauwe vruchten te verzamelen.
Sleedoorn is een steenvrucht met blauwzwarte, berijpte, wrange vruchtjes.
In streken waar vossen voorkomen moet men uitkijken met laaghangende vruchten, want deze kunnen besmet zijn met eitjes van de vossenlintworm. Voor verwerking (na koken of op alcohol) en wijnbereiding is dat geen probleem.
Sleedoorn is een zeer doornige heester met zwarte takken en sneeuwwitte bloemen in maart-april die erg waardevol is voor bijen, vlinders en vogels.
In juli kan men de sleedoorn ook vermeerderen door middel van zomerstekken.
Meer lezen over zomerstekken van sleedoorn - Prunus spinosa.
Sleedoorn is eenvoudig te vermeerderen door zaaien en door wortelopslag. Sleedoorn is ook bruikbaar als zwakgroeiende onderstam voor sterkgroeiende pruimenrassen.
Prunus spinosa (zwarte doorn, sleedoorn) is heel geschikt als vrij groeiende, ondoordringbare haag, houtwal of windsingel.
Sleedoorn heeft een sterke voorkeur voor kalkrijke gronden.
Een overstroomde grond of een te hoge grondwaterstand in de winter of herfst wordt meestal niet verdragen!
Meer lezen over sleedoorn, zwarte doorn - Prunus spinosa.
Steenfruit (en dus ook sleedoorn) wordt nu (in november) NIET meer gesnoeid.
Meer lezen over het snoeitijdstip en snoeien van steenfruitsoorten in de fruit-snoeikalender.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Duindoorn, een vitaminerijke besheester (Hippophae rhamnoides)
Duindoorn is in de siertuin gemakkelijk te kweken.
Duindoorn (Hippophae rhamnoides) is een doornige, bladverliezende heester voor zonnige standplaatsen. Er bestaan ook vrouwelijke, doornloze rassen die meer bessen geven.
De opvallende, oranje schijnbessen zijn bijzonder rijk aan vitamine C en zijn zeer geschikt om te verwerken tot sap, jam, confituur. Voor vers gebruik zijn ze te zuur. Van augustus tot januari zijn het erg opvallende, kleurrijke bessen in de tuin, welke bijzonder geschikt zijn in bloemschikken. en voor verwerking.
Duindoorn heeft een voorkeur voor een zonnige en droge standplaats. Te natte gronden zijn daarom af te raden, maar tijdelijke wateroverlast wordt wel verdragen.
Meer lezen over duindoorn - Hippophae rhamnoides.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
zaterdag 13 november 2010
Gojibessen een nieuwe vitaminenbom?
Violetkleurige of paarse vijftallige bloemen.
Vitaminerijke oranjerode, sappige bessen van 1 tot 2 cm grootte.
De goji of boksdoorn heeft als wetenschappelijke naam Lycium barbarum en behoort tot de plantenfamilie Solanaceae (Nachtschadigen).
De naam Lycium komt van Lukion, een Griekse naam voor een geneeskrachtige bladverliezende boom/struik uit Lycia in Klein Azië, Turkije.
De naam barbarum is afgeleid van barbarismus (Latijn voor ongewoon, buitenlands of vreemd). De soort Lycium barbarum zou afkomstig zijn van China.
Het is een erg doornige, hoge haagplant met eetbare, lekkere bessen. De oranjerode, eetbare bessen zouden een geneeskundig werking hebben.
Gojibessen of boksdoorn - Lycium barbarum is aan te planten als stekelige vruchtenhaag en is winterhard tot -7 of -12°C.
Meer lezen over de vitaminerijke gojibessen/ gojiberry/ boksdoorn - Lycium barbarum.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.