Door de late bloei en het frissere voorjaar (2013) is de pluk enkele weken later dan vorig jaar. Ook is de oogst dit jaar (2013) veel kleiner dan de vorige jaren.
Diverse rassen: 1. 'Amsden' 2. 'Red Haven' 3. 'Reine de Vergers' 4.'Revita' 5. Nectarine 'Artic Queen' 6. 'Springcrest'
'Springcrest', een vroegrijpende geelvlezige perzik. Met dik en zoet vruchtvlees (Juli).
'Amsden', een vroeg rijpende witvlezige perzik. (Juli)
'Red Haven' is kan erg veel vruchten produceren! (ca 1/2 augustus)
'Red Haven'
'Red Haven' is zeer productief. Met geel vruchtvlees.
'Pink Peachy', een sierperzik (grote roze bloemen) met eetbare vruchten in september.
'Pink Peachy' met grote vruchten.
'Revita', een witvlezige grote perzik voor half/einde augustus. Tolerant aan de krulziekte. (Plukrijp en eetrijp op 18 augustus 2013)
Witvlezige perzik Revita (boom)
'Reine de Vergers', een laatrijpende en witvlezige perzik. (ca 1/2 september rijp)
Nieuwe perzikrassen die te proeven waren op FruitFocus te Kent (UK) op 24 juli 2013: 'Extra Sweet' (gele nectarine), 'BigTop' (gele nectarine), 'Romagna Red' (wit vlezige nectarine), 'Luna' (witvlezige perzik), 'PlataSun' (platvormige nectarine), 'Royal Time' (geelvlezige perzik)
Overzicht van perzikrassen met rijptijd vanaf juli tot oktober.
KLIK OP DE AFBEELDING OM ZE GROTER TE MAKEN!
OOGSTEN VAN PERZIKVRUCHTEN (Prunus persica en Prunus persica nucipersica).
Perzikvruchten voelen erg pluizig aan, terwijl nectarine zonder pluis zijn. De schil is meestal geelbruin met een rode blos. Het vruchtvlees is wit ofwel oranje van kleur en voelt redelijk stevig aan. Bij volledige rijpheid verdwijnt deze stevige structuur en wordt het vruchtvlees sappig en mals.
Perziken en nectarines worden best eetrijp geoogst. Meestal is de oogst van eetrijpe vruchten tussen 10 juli en half september. Bij het narijpen worden de vruchten nog zoeter.
Bij plukrijpheid krijgen de vruchten een opvallende en aantrekkelijke blos. Vruchten die eetrijp worden aan de boom zijn meestal lekkerder dan onrijp geoogste vruchten die in de winkel te bekomen zijn.
Pluk de vruchten voorzichtig af, de vruchten rijpen verschillende dagen na.
Rijpe vruchten zijn rijk aan provitamine A.
De vruchten zijn bijzonder geschikt voor vers gebruik en voor verwerking in jam, confituur en gebak.
Er zijn meerdere interessante perzikrassen:
- Amsden: tamelijk klein. Wit vruchtvlees. Rijptijd begin - half juli.
- Benedicte: groot. Groenwit en zeer lekker vruchtvlees. Rijptijd begin september. Tolerant aan de krulziekte.
- Bloedperzik: matig groot. Bloedrood vruchtvlees. Rijptijd september.
- Fertile de septembre: matig groot; zeer productief. Wit vruchtvlees. Rijptijd september.
- Pink Peachy: matig tot groot; zeer productief. Geel en zeer lekker vruchtvlees. Rijptijd september. Dwergperzik met opvallend mooie roze bloemen in februari. Moet jaarlijks goed gedund worden!
- Red Haven: matig tot groot. Geel vruchtvlees en lichte muskaatsmaak. Rijptijd rond half augustus. Matig vatbaar voor krulziekte.
- Revita: matig tot groot. Zeer productief. Groenwit vruchtvlees. Rijptijd begin - half september. Zeer tolerant aan de krulziekte.
- Reine de Vergers: klein tot matig groot. Bijzonder productief. Groenwit vruchtvrlees. Rijptijd begin - half september. Enigszins tolerant aan de krulziekte. Zaadvast ras, mits er geen andere rassen in de omgeving groeien. (Te vermeerderen door zaaien)
- Springcrest: middelmatig tot groot. Meestal goed productief. Dik geel vruchtvlees. Rijptijd begin of half juli.
Vogels, wespen en oorwormen kunnen schade aanbrengen aan de rijpende vruchten. Breng tijdig een bescherming aan. Stenen potten met oorwormen kunnen kort voor de rijptijd beter (tijdelijk) verplaatst worden naar een andere locatie, aangezien oorwormen ook de schil kunnen beschadigen.
Perziken zijn rijp als:
- Ze lekker ruiken als een perzik
- De zonnekant wordt mooi donker rood (Perzikkleurig)
- De schaduwkant is geel (Niet groen)
- De gele zijde is nog redelijk stevig, maar toch niet hard.
- De perzikvrucht komt gemakkelijk los als je de vrucht omhoog brengt.
- De vingertoppen gemakkelijk in het vruchtvlees geduwd kunnen worden.
Schud geen perzikvruchten af van de boom, ze zijn bijzonder teer en worden snel gekwetst. Gevallen perzikvruchten kan u in stukken snijden en (rauw) invriezen.
NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM PERZIK EN NECTARINE:
Bladvergeling en bladval bij perzikbomen (Prunus persica).
Krulziekte (schimmel) eenvoudig voorkomen op perzikbomen.
Krulziektetolerante perzikbomen (Perzikrassen die weinig of niet vatbaar zijn voor krulziekte).
Meer lezen over perzik- en nectarinerassen en verzorging.
Perzikvruchten met vlekken of met een zwarte schil.
Plantenziekten en plagen op steenvruchten (Prunus-soorten).
Rassenkeuze bij het planten van perzikbomen - Prunus persica cv's.
Snoeien van perzikbomen - Prunus persica cv's om ze gezond te houden.
Uitdunnen van perzikvruchten (Prunus persica).
Vers geplukte perzikvruchten smaken heerlijk!
Vruchten die narijpen mogen iets onrijp geplukt worden!
Zaaien en oculeren van perzikbomen (Vermeerderen van Prunus persica).
Hebt u een minder lekkere of onvruchtbare perzikzaailing staan? In de maand augustus kan u een ander ras oculeren op jonge scheuten.
Uitvoerige informatie over het de rassenkeuze, teelt en verzorging van perzik en nectarine kan u vinden in de "Groente & Fruit Encyclopedie".
Meer lezen over de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)
Labels: perzik, Prunus persica, perziken plukken, perzikrassen, plukken van perzik, oogsten van perzik, nectarine, Prunus persica nucifera
Geen opmerkingen:
Een reactie posten