Foto 01: Malus domestica 'Fuji' met een lichte aantasting van glazigheid.
KENMERKEN:
Bij het doorsnijden van de appels zijn er glazige, doorschijnende plekken in het vruchtvlees.
Meestal begint glazigheid in de omgeving van het klokhuis, maar soms kan het uitbreiden tot onder de schil, zodat het van buitenaf zichtbaar wordt.
Het celvocht komt uit de cellen en vult de ruimte tussen de cellen op.
Een lichte aantasting van glazigheid kan verdwijnen tijdens het bewaren, maar bij grote aantastingen kan de appel later inwendig bruin verkleuren.
OORZAKEN?
Een tekort aan calcium (Ca) en een onvermogen om de aangevoerde suikers af te breken of om te zetten tot zetmeel.
Jonge bomen zijn meer gevoelig dan oudere bomen.
ERG VATBAAR:
Fuji, Gloster, Orange Reinette, Princess Noble, Reine des Reinettes en Zoete Kroon.
WEINIG VATBAAR:
Laxton's Superb, Rode Boskoop, Schone van Boskoop, Melrose, Winston, ...
PREVENTIE:
Zorg voor een regelmatige, goede vruchtdracht aan de bomen.
Zorg voor een goede kruisbestuiving en een evenwichtige bemesting. (Geef niet te veel stikstofmest).
Bespuitingen met calcium (Calciumchloride).
VERHELPEN.
Tip van dhr. Peter Verhage:
"Onderzoek wijst uit dat glazigheid wegtrekt wanneer je na de pluk enkele dagen of weken op een hogere temperatuur bewaart. 'Fuji' zal men daarom eerst 2 weken buiten zetten."
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: appel glazigheid, glazigheid appels, appelbomen glazigheid, Malus domestica, glazigheid Malus
Geen opmerkingen:
Een reactie posten