donderdag 26 september 2013

Herfsttijd is notentijd. Nu noten verzamelen!


Gewone hazelaar of bosnoot - Corylus avellana


Walnoot of okkernoot - Juglans regia


Tamme kastanje - Castanea sativa

Het is nu de periode om volop noten te verzamelen. Winderig weer is gunstig opdat de noten snel afvallen.
Er zijn drie soorten noten nl. hazelnoten (Corylus avellana), walnoten of okkernoten (Juglans regia) en de tamme kastanje (Castanea sativa).
- Hazelnoten zijn harde vruchten van de hazelaar, een boom uit de berkenfamilie. De nootjes zijn 1,5 tot 2 cm groot en eivormig. Ze zijn te verzamelen vanaf half september tot begin oktober.
Bewaar hazelnoten op een droge plaats.
Hazelnoten hebben onder de schaal een bruin vliesje. Om dit weg te halen kan je ze roosteren op een droge pan tot het vlies donker wordt. Wrijf ze dan stevig tegen elkaar en het vliesje lost vanzelf.
Hazelnoten zijn rijk aan plantaardige eiwitten, onverzadigde vetzuren, vitaminen en mineralen. Als mineralen bevatten ze veel calcium, fosfor, kalium, magnesium en zink.
- Walnoten of okkernoten zijn rijp vanaf half september tot half oktober en vallen dan van de boom. Zwarte bolsters zijn meestal aangetast door ziekten. Normaal barst de bolster open en valt de lichtbruine walnoot zo op de grond. Laat de verzamelde noten goed drogen op een luchtige plaats.
Walnoten zijn bijzonder voedzaam en rijk aan vetten, eiwitten, fosfor en kalium. Ze zouden ook goed zijn voor de aders (bloedaders).
- Tamme kastanjes zijn de vruchten van een boom of grote struik van de beukenfamilie. Enkel de noten van de tamme kastanje (Castanea sativa) zijn eetbaar, die van de wilde kastanje of paardenkastanje (Aesculus) zijn NIET eetbaar.
De bloei gebeurt tijdens de maanden juni en juli. Tijdens de bloei is er een relatief hoge temperatuur (15-18°C.) en af en toe droog weer nodig. Het is een windbestuiver en veel bewolking of regen zorgt ervoor dat het stuifmeel moeilijk verspreid wordt.
Het duurt wel vier jaar voor de boom bloeit en er vruchten worden gevormd.
Castanea sativa groeit best op een diepe, frisse (zand)grond. Beter niet planten op een zware, natte of kalkrijke grond.
In Frankrijk spreekt men van châtaignes (meerdere kastanjes per bolster) en van marrons (slechts 1 mooie grote kastanje per bolster).
Tamme kastanjes maak je klaar door ze met een puntig mes in de bolle kant te kerven, door de harde (bruine) schil heen. Leg ze in een grote vuurvaste kom met een beetje water en zet ze in een voorverwarmde oven op 250°C. Haal ze er na ongeveer 8 minuten uit en pel ze warm.
Tamme kastanjes kan je ook frituren, koken of in hete as poffen.
Kijk wel uit, want sommige personen zijn allergisch aan het eten van tamme kastanjes.
Meer lezen over noten - hazelnoten, walnoten/ okkernoten en tamme kastanjes.

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: Castanea sativa, châtaignes, Corylus avellana, hazelnoten, Juglans regia, marrons, noten, noten zijn fruit, tamme kastanje, walnoten rapen, fruit noten, noten fruit

Geen opmerkingen:

Een reactie posten