donderdag 3 oktober 2013

Kweeperen en sierkwee verwerken tot gelei



De vruchten van de kweepeer (Cydonia oblonga) en van de Japanse sierkwee (Chaenomeles japonica) moeten voorzichtig geplukt worden.
De vruchten zijn bijzonder geschikt om te verwerken tot jam, gelei, confituur, confijten en zelfs om likeur van te maken.

Deze goudkleurige, geurige kweevruchten bevatten veel pectine en weinig zuren.
De kweeën lijken zuur te smaken, omdat ze zeer weinig suiker bevatten. Om het kweesap sneller te dikken (geleren) kan er extra zuur (citroensap) bijgevoegd worden.

U kunt van deze mooie kweevruchten zeer lekkere kweeconfituur/ kweegelei/ kweejam van maken.
Schillen mag, maar is niet echt noodzakelijk voor het maken van kweegelei, want de schillen bevatten ook veel pectine.

NUTTIGE WEBLINKS IVM KWEE EN KWEEPEREN.
Plukken van kweeperen en kweeappels - Cydonia oblonga.
Japanse sierkwee - Chaenomeles.
Ook de vruchten van de Japanse sierkwee of dwergkwee - Chaenomeles species zijn zeer geschikt om te plukken en samen met kweeperen te verwerken.
Kweeperen tijdig plukken om te verwerken.
Recepten voor kweeperen (jam, confituur, pasta, koekjes, ...).
Recepten van rode kweegelei, honingkleurige kweegelei, cotigny d'Orleans, kweeperenpasta en zalf van kweeperenpitten.
Recepten: kweeperen in de oven, op cognac, koekjes, compote en soufflé.
Diverse fruitrecepten om kweeperen te conserveren in likeur of om te confijten.

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: kweeconfituur, kweegelei, kweejam, kweemarmelade, recept kwee, kweerecept, kweegelei recept, recepten kweeperen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten