donderdag 27 februari 2014

Bemesten van fruitbomen, druiven en kleinfruit!




WAAROM BEMESTEN?
Voorjaarsbemesting bij fruitbomen en kleinfruitstruiken zorgt voor een goede start!
Een fruitboom en bessenstruik heeft meerdere soorten voedingsstoffen nodig om te groeien en vruchten of bessen te geven.
Er is een groot verschil in voedselbehoefte tussen de verschillende fruitsoorten.
Perzikbomen die te zwak groeien vormen weinig of geen bloemknoppen. De aanbevolen gemiddelde scheutlengte voor een perzikboom is bij 40 tot 80 cm. Gebruik voor perzikbomen een samengestelde meststof die voldoende kalium bevat. (vb. 12-12-17).

TIJDSTIP OM TE BEMESTEN.
Laat tussen het strooien van kalk en het bemesten minstens twee maand.
Minstens twee maand na het uitstrooien van kalk.
Organische meststoffen kunnen in het voorjaar (maart) gegeven worden, om mooie scheuten en vruchten te ontwikkelen.
Op lichte gronden (zandgronden) wordt soms aangeraden de kaliummeststoffen pas in april uit te strooien. (Met een herhaling in juni).
Strooi geen kalk tegelijk met meststoffen. Probeer de kalk één tot twee maand voor het bemesten uit te strooien. (Zie nieuwsbrief januari)
In België is het vanaf 16 februari tot 31 augustus toegestaan van te bemesten. Bron: Vilt. http://www.vilt.be/Mestseizoen_start_met_duidelijke_bemestingsnormen
Pas geplante fruitbomen, druiven en kleinfruitstruiken moeten niet of slechts een beetje bijgemest worden, om te voorkomen dat de wortels verbranden. Een laagje compost en hakselhout uitstrooien op de plantspiegel (rond de boom of struik) is voldoende. Laat de stam iets vrij om verbranding en schimmelinfectie te voorkomen.
Blauwe bessen en de meeste kleinfruitsoorten worden NIET bemest in het plantjaar. Enkel een laagje compost is bruikbaar.
Geef aan (oudere) blauwe bessenstruiken enkel speciale zuurwerkende meststoffen --> Mest voor heidekruid is prima!

WAARMEE BEMESTEN.
Samengestelde organische en scheikundige meststoffen kunnen gebruikt worden.
Zoutgevoelige planten zoals aardbeien kan je beter niet te veel meststoffen geven. Geef aardbeien bij voorkeur speciale chloorarme meststoffen.

GRONDSOORT EN BEMESTING.
Op zandgronden moet meestal meer bemest worden dan op zwaardere gronden. Kaliumgebrek komt vaak voor op zandgronden. Op lichte gronden (zandgrond) is er meer kans op uitspoeling van mineralen. Op gronden met een hoog gehalte aan organische stof is er ook minder uitspoeling van mineralen.
Strooi geen meststoffen op de eerste vijf meter langs waterlopen. Op hellende percelen strooit u geen meststoffen op minder dan 10 meter van een waterloop.
Een tekort aan magnesium, al of niet in combinatie met iets te zure grond, kan bladvergeling veroorzaken. De meeste samengestelde meststoffen bevatten ook een kleine hoeveelheid magnesium.

BOOMGROEI EN BEMESTING.
Sterkgroeiende fruitbomen, kiwi's, vijgen en houtig kleinfruit mogen niet teveel bemest worden met stikstof, want dan groeien ze nog sterker.
Een fruitgewas dat normaal groeit is meestal minder vatbaar voor plagen en schimmelziekten.
Matig bemesten en regelmatig snoeien maakt de planten minder vatbaar.

Men streeft naar een scheutlengte van 20 cm per jaar. Wanneer geen regelmatige bemesting wordt toegepast, krijgen we een zwakkere groei met kleinere of geen vruchten tot gevolg.
Fruitbomen die te hard groeien en weinig of geen bloemknoppen bevatten worden beter niet extra bemest.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM BEMESTEN:
Bemesten van fruitbomen, druiven, noten en houtig kleinfruit.
bemesting van fruitbomen, druiven en fruitstruiken. (Nieuwe venster)
Blauwe bessen: bemesting en pH.
Een goede start bij het planten van fruitbomen en fruitsoorten (Nieuwe venster)
Kalk strooien in de tuin geeft een beter bodemleven
Voorkom ziekten en plagen door matig te bemesten.
Bijmesten in juni met kalium op lichte gronden (zandgrond).
Groente- en fruit encyclopedie met info over rassenkeuze, teelt en bemestingsadvies voor fruit en groenten.
Tip:
Informatieve brochure Bemesting biologische fruitteelt. http://bit.ly/WbFTuJ ofwel http://www.dlvplant.nl/nl/core/media/file/Files_Fruitteelt/e-brochure_bemesting_biologische_fruitteelt.pdf

Volg de dagelijkse berichten en tips ivm bijzondere tomaten en fruit op twitter! https://twitter.com/gdekinder
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: bemesten, bemesten druiven, bemesten fruit, bemesting, bemesting druiven, bemesting fruitbomen, bemesting kleinfruit, bemesting fruit, fruittuin, fruitbomen, kleinfruit, fruit bemesten,

Geen opmerkingen:

Een reactie posten