Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be
woensdag 9 april 2014
Vraatschade van de taxuskever aan kuipplanten! Verpotten is een oplossing!
Vanaf april tot half mei is er veel wortelvraat door de larven van de gegroefde lapsnuitkever (Otiorhynchus sulcatus). Naast de gewone taxuskever kan ook de kleine taxuskever voorkomen (Otiorhynchus ovatus).
Vanaf half mei tot september is er door de volwassen kevers veel vraatschade aan de bladranden. Een vorstvrije kas (serre) is gunstig voor het overleven van vele volwassen kevers en larven.
Sommige planten zijn bijzonder aantrekkelijk voor de taxuskever.
Aangevreten bladeren bij uw kuipplanten?
Controleer planten die slecht gegroeid hebben door ze even uit hun pot of kuip te halen. De roomkleurige larven zitten in de grond en vreten aan de wortels.
GEVOELIGE FRUITSOORTEN.
Aardbeien, blauwe bessen, druiven, vijgen, kiwi's, taybessen en frambozen zijn meestal erg gegeerd door de taxuskever. Ook kersen in kassen/serre worden aangetast. (Ook taxus, Rhododendron, Hydrangea quercifolia, Viburnum davidii en Euonymus kunnen aangetast worden.)
Vooral planten die langer dan twee jaar in pot staan, worden gemakkelijk aangetast!
Planten die NIET vatbaar zijn voor de taxuskever zijn o.a. tomatenplanten, prei, knoflook, bieslook en ajuin.
KENMERKEN:
De roomkleurige (witte) larven vreten aan wortels, wortelstok en aan de stam net onder de grond. Bij ernstige aantasting sterven de planten af.
De zwarte snuitkevers vreten aan ronde happen uit de bladeren (bladrand) en aan de vruchten.
De kever is 7 tot 10 mm lang en donkergrijs van kleur met diepe, fijne groeven en kleine goudgele vlekken (haren) op zijn dekschild. Hij is uitsluitend ‘s nachts actief. Overdag verbergt hij zich vaak in de grond. De kevers kunnen niet vliegen.
Larven zijn ongeveer 9 -12 mm groot, roomkleurige/ crèmekleurig hebben een bruine kop. Ze hebben geen duidelijke poten en hebben een kromme vorm.
De eieren zijn 0,7 mm groot. Ze zijn eerst wit en verkleuren korte tijd later bruinachtig.
LEVENSWIJZE:
De gegroefde lapsnuitkever komt voor op aardbei, bosbes, druif, framboos en kruisbes. Ook op een groot aantal sierplanten kan deze kever veel schade aanbrengen: o.a. rozen, Hydrangea (hortensia), Rhododendron, Taxus, Camellia, Cyclamen, Fuchsia en Citrus-soorten. Vooral bij kuipplanten kan de larve veel schade aanbrengen.
Vanaf einde maart tot ca half mei is er veel vraatschade van de larven aan de wortels. Aangetaste planten verwelken en sterven af.
De volwassen (vrouwelijke) kevers ontstaan vanaf half mei tot einde augustus, waarbij er veel vraatschade aan de bladranden ontstaat. Overdag zoeken de kevers beschutting.
Er worden in de grond eieren afgelegd vanaf half juli tot einde september.
In kassen kunnen verschillende generaties per jaar ontstaan en gebeurt de overwintering als larve en als kever.
PREVENTIE:
Zaai of plant struikboontjes (stamslabonen) of primula (= signaalplanten) in de omgeving van vatbare planten. Aan de bladeren is de schade snel zichtbaar.
Een hulpmiddel om de dagschuwe kever te vinden is een ruwe plank neer te leggen, waar ze onder kruipen; in de nacht komen de kevers dan te voorschijn om bladeren aan te vreten. Controleer regelmatig onder die plant en vernietig de aanwezige kevers.
Laat aardbeien niet langer dan twee jaar op hetzelfde perceel of in dezelfde pot staan.
Kuipplanten moeten zeker om de twee jaar verpot worden, waarbij de potkluit goed gecontroleerd moet worden op aanwezigheid van larven.
Indien de larve aangetroffen wordt in de grond dan kan u best ALLE grond verwijderen, de wortels proper spoelen met water en ze in nieuwe potgrond oppotten. De aanbevolen periode om kuipplanten te verpotten (ompotten) is in maart, maar het kan nu in april ook nog gebeuren.
Doe de besmette grond niet in uw tuin of op uw composthoop, want dan worden de problemen nog groter!
BESTRIJDING:
1)De biologische parasitaire aaltjes zijn zeer geschikt om op een milieuvriendelijke manier een goede bestrijding te bekomen.
Deze insectparasitaire nematoden geven meestal een goed resultaat tegen de larven van de taxuskever. Afhankelijk van de verpakking kan er 5 m² of 50 m² of 250 m² behandeld worden. (o.a. Heterorhabditis-system, Kraussei-system)
Deze aaltjes vreten de larven van binnen op en vermeerderen zich snel om andere larven te zoeken.
De ideale tijd om deze larven te bestrijden is vanaf einde maart tot half juni en vanaf augustus tot begin oktober.
De bodemtemperatuur moet tussen 10 en 25°Celsius zijn en het moet in de periode gebeuren dat de larven aan de plantenwortels eten.
Indien de larven voorkomen in potten die binnen overwinteren, dan kan u het aaltje ook gebruiken als de grondtemperatuur minstens 10°Celcius is.
Het aangieten van aaltjes geeft mits goed toegepast een zeer goed resultaat. Bij toepasssing moet de grond vochtig zijn en 1 tot 2 weken vochtig blijven.
2)Taxuskeverval (Exotior) met lijmplaat en lokstof. Bron: Vlamings B.V.
3) Een schimmel die in compost ("Compost speciaal") gemengd is kan zowel larven als volwassen kevers gedurende een jaar doden.
4)Een chemische bestrijding met scheikundige middelen geeft meestal onvoldoende resultaat en kan schadelijk zijn voor huisdieren en mensen.
Behalve de taxuskever kunnen er ook andere schimmels en parasieten voorkomen.
Meer lezen over de gegroefde lapsnuitkever of taxuskever en de preventie ervan.
NUTTIGE WEBLINKS IVM DE TAXUSKEVER:
Vraatschade van de taxuskever aan aardbeiplanten en blauwe bessenstruiken.
Fruitplanten in pot verpotten in maart.
Vraatschade van de taxuskever aan kuipplanten. Verpotten is de oplossing!
Plantenziekten en plagen op fruitsoorten.
Plantenziekten en plagen bij blauwe bessen - Vaccinium corymbosum.
Plantenziekten en plagen op fruitbomen & bessenstruiken.
Doordat er geen wintervorst is geweest zijn de larven van de taxuskever reeds actief. Controleer gevoelige planten en percelen op de aanwezigheid van taxuskeverlarven.
Bij aantasting kan u een voorjaarsbehandeling doen met een "nematodenmix" zodra de bodemtemperatuur boven de 12°C is. Tip van http://twitter.com/vlamingsbv
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
labels: plantenziekten, plagen, taxuskever, lapsnuitkever, gegroefde lapsnuitkever, druivenhaan, taxuskever kuipplanten, taxuskever aardbeiplanten, gegroefde snuitkever
Geen opmerkingen:
Een reactie posten