De temperaturen stijgen geleidelijk en het is dus goed plantweer om fruitsoorten in pot zoals kiwibessen te planten. In sommige tuincentra is er nu plantgoed van de kiwiberry (Actinidia arguta) beschikbaar. Ook als kuipplant op het terras kan u de kiwibes 'Issai' en 'Kokuwa' gebruiken!
Kiwibessen (Actinidia arguta) zijn heel gemakkelijk te kweken in warme, beschutte tuinen!
Breng meer kleur en smaak in uw tuin met een minder alledaagse fruitsoort, de kiwibes. Het is een opvallend sierlijke klimplant die ook in de siertuin een plaats mag hebben.
De zoete, groene, onbehaarde bessen (minikiwi's) rijpen vanaf begin/ half september gedurende een drietal weken. Ze zijn te eten zonder te pellen en zijn bijzonder rijk aan vitamine C. Volwassen planten kunnen tot 30 kg bessen produceren.
Kiwibessen zijn gemakkelijke klim- en leiplanten die wel enige steun vragen. Een pergola of een zonnige muur (schutting) met horizontale draden zijn zeer geschikt. Ze vragen een gematigd en vochtig zomerklimaat in openlucht.
Deze bijzondere fruitsoort kan best bestoven worden door een mannelijke kiwibes. Er bestaat ook twee parthenocarpe kiwibessen Actinidia arguta 'Issai' en 'Kokuwa' die zonder bestuiving vruchten dragen. Met een extra mannelijke bestuiver worden de bessen dikker. Deze zelfbestuiver 'Issai' kan ook in een grote pot op uw terras gekweekt worden.
Kiwibessen zijn weinig vatbaar voor schimmelziekten, waardoor biologische teelt mogelijk is. De druifachtige bessen zijn rijk aan vitaminen, nuttige mineralen en antioxidanten.
VORSTGEVOELIG?
In winterrust is de kiwiberry bijzonder winterhard.
Eenmaal uitgelopen (april, mei) zijn de jonge delen wél vorstgevoelig!!
Indien de jonge delen bevriezen, dan is er geen oogst dat jaar en hergroeien de planten normaal.
Bij dreigende nachtvorst kan je best een vliesdoek aanbrengen als beschutting. Overdag verwijder je die bescherming, want anders lopen de knoppen nog sneller uit.
Meer lezen over kiwibessen of kiwiberry.
Vanaf maart en april zijn kiwibessen op diverse plaatsen te bekomen. Lees meer over adressen waar de kiwibessen/ kiwiberry (Actinidia arguta) te bekomen is.
PLANTTIPS VOOR KIWIBESSEN.
De plantafstand is 3 meter tussen de rijen en 1,25 of 2,5 (3) meter in de rij.
Een goede, vochthoudende grond is nodig tijdens de groeiperiode. (Daarom niet aan een zuidenmuur planten, daar is het meestal te droog)
De zelfbestuivende (parthenocarpe) kiwibessen 'Issai' en 'Kokuwa' kunnen schuin omhoog geleid worden zoals bramen en frambozen.
De gewone vrouwelijke kiwibessen kunnen beter aan een T-balk omhoog geleid worden en bovenaan aan draden geleid worden.
Om vruchten te bekomen hebben de meeste vrouwelijke kiwibessen stuifmeel van een mannelijke kiwibes (vb. 'Weima') of van een mannelijke kiwi (Actinidia deliciosa).
Parthenocarpe rassen zoals 'Issai' en 'Kokuwa' geven bessen zonder bestuiving. Indien er een mannelijke bestuiver (mannelijke kiwibes of een mannelijke kiwi) in de omgeving staat dan zijn de bessen groter en bevatten ze zaden.
Plant geen kiwibessen op laag gelegen, vorstgevoelige percelen, want de kans op een misoogst is dan groot. Meestal overleven de planten deze lentenachtvorst.
NAZORGEN.
In april en mei kan er nog nachtvorst voorkomen. Bescherm indien nodig uw uitgelopen kiwibesplanten 's avonds met groeidoek of noppenfolie, want de jonge scheuten bevriezen snel!
De grondoppervlakte onder de kiwibessen kan u in april en mei best onbedekt laten! Een zwarte, gesloten en lichtvochtige grond onder de planten kan tot 3° warmte uitstralen zodat bij een nachtvorst van -3°C er toch geen schade is.
Met het afdekken of mulchen van de plantstrook kan u best wachten tot half mei. (= einde vorstgevaar).
NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM KIWIBESSEN - KIWIBERRIES - ACTINIDIA ARGUTA:
Kiwi's en kiwibessen snoeien (januari).
Kiwibessen planten en verzorgen.
Meer lezen over de vermeerdering en snoei van kiwi's.
Meer lezen over kiwibessen in de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: Actinidia arguta, arguta kiwi, druifkiwi, kiwiberry, kiwibessen, kiwibes, kale kiwi, gladde kiwi, kiwi arguta, actinidia, kiwiberries, kiwi bessen, arguta kiwi, Issai, zelfbestuivende kiwibes, slingerplant
Geen opmerkingen:
Een reactie posten