donderdag 8 mei 2014

Vroeg pruimen dunnen voorkomt beurtjaren!


Pruimenvruchten (Prunus domestica) uitdunnen om beurtjaren, schimmeluitbreiding en takbreuk te voorkomen.
Hebt u maar één of twee pruimenbomen dan kan u ook wachten tot na de natuurlijke vruchtrui (half/einde mei) om dan de overtollige vruchtjes te verwijderen.

Foto 01: Japanse pruim 'June Blood' (syn. Kaapse pruim)

Foto 02: 'Opal'

WAAROM DUNNEN?
Bij tijdig uitgedunde pruimenbomen bekomt u elk jaar voldoende vruchten. Bij niet- of te laat gedunde bomen is er kans op een beurtjaar. Een beurtjaar is een jaar dat u geen of weinig vruchten aan de boom hebt hangen.
Bij de vruchten die te dicht bij elkaar hangen kan vruchtrot door contact over gebracht worden.
Zwaar beladen takken kunnen later afbreken door het gewicht van de vruchten, waarna er loodglansschimmel kan infecteren in de wonden.
Als je alle aangetaste vruchten kan verwijderen is de kans op uitbreiding door de bastaardrups van de pruimenzaagwesp kleiner!
Op de vroeg gedunde bomen is de vruchtgrootte veel beter dan bij de laat gedunde bomen.
De smaak van goed uitgegroeide vruchten is veel beter. Gedunde 'Victoria' pruimen zijn bijzonder lekker voor verse consumptie ("koninginpruimen"), terwijl ongedunde (kleine) 'Victoria' vruchten enkel geschikt zijn voor verwerking tot jam/confituur.

TIPS BIJ HET DUNNEN.
Pruimenbomen waaraan maar een beetje vruchten moeten gedund worden kan u beter na de vruchtrui (einde mei of begin juni) uitdunnen.
Verzamel in een emmer de aangestoken vruchten van de pruimenzaagwesp en de pruimenmade (fruitmot).
Dun de vruchten tot ze ca 6-8 cm van elkaar hangen (= ca 10 vruchten per meter).
Trosjes van 2 of 3 vruchten kan u best met een smalle schaar uitdunnen. (Vruchtsteeltjes doorknippen)
Gebruik een dunschaartje of schaar met smalle punt zodat u goed tussen de vruchten kan. Let op dat u met de schaar geen vruchten kwetst.
Het vruchtdunnen is vooral nodig bij 'Jubileum', 'Opal', 'Victoria' en 'Belle de Louvain', maar ook bij andere rassen met een zwaar behang is dit nuttig.

Na het dunnen kan er nog vruchtval optreden door aantasting van de pruimenzaagwesp en van de pruimenmade. (Zie vorige berichten in blog)

Verzamel de beschadigde vruchten (pruimenzaagwesp en pruimenmade) in een emmer water of geef ze aan de kippen zodat uitbreiding van aantastingen vermeden wordt!
Meer lezen over het uitdunnen van pruimenbomen.
Op de meeste plaatsen hangen er dit voorjaar (mei 2014) veel vruchten aan de pruimenbomen.
Pruimenrassen die dit voorjaar (2014) goed dragen zijn o.a. 'June Blood' (syn. 'Kaapse'), 'Opal', 'Victoria', 'Warwickshire Drooper' en 'Sanctus Hubertus'. Deze rassen moeten dan toch gedund worden om een beurtjaar te voorkomen.
Ook perzik- en nectarinebomen die teveel vruchten dragen en die op een te droge grond staan kunnen best goed gedund worden.

GRATIS NIEUWSBRIEVEN MET TIPS ONTVANGEN?
Deze blogberichten ELKE DAG in uw mailbox? Schrijf je hier in om DAGELIJKS deze blogberichten met praktische tips voor de fruittuin in uw mailbox te ontvangen. (U ontvangt een bevestigingsmail, welke moet bevestigd worden)
Twee keer per maand tips voor de fruittuin in uw mailbox? Schrijf je hier in om twee keer per maand de Fruit-ABC nieuwsbrief te ontvangen. Deze GRATIS nieuwsbrief wordt de 1ste en 16de verstuurd.

Labels: dunnen pruimen, pruimen dunnen, Prunus domestica dunnen, vruchtdunnen pruimen, vruchten dunnen, pruimen uitdunnen, uitdunnen pruimen, Prunus domestica

Geen opmerkingen:

Een reactie posten