dinsdag 5 januari 2016

Enttwijgen knippen en koel bewaren om later te enten.



Door het zachte weer in december 2015 kunnen de knoppen van sommige fruitsoorten reeds uitlopen. Vooral steenfruitbomen op een beschutte (warme) standplaats kunnen reeds bloemknoppen (en bloemen) vertonen. De Japanse pruim (Prunus salicina 'June Blood') vertoont hier reeds bloemen en nieuwe bladeren. (Januari 2016)
Ook in januari is het in Vlaanderen overdag zacht weer en hierdoor kunnen de knoppen reeds uitlopen. Hazelaars staan op de meeste plaatsen in bloei.
Goede enttwijgen mogen nog niet uitgelopen zijn en moeten nog volledig in winterrust zijn! De knoppen moeten nog klein en gesloten zijn opdat ze bruikbaar zouden zijn voor het enten op onderstammen.

WAAROM ENTTWIJGEN VERZAMELEN?
De meeste fruitbomen (steenfruit en pitfruit) worden geënt of gegriffeld op een onderstam.
Met goed bewaard griffelhout kan u vanaf januari tot april onderstammen enten.

Ook kan u later een extra bestuiver enten op een bestaande fruitboom zodat er meer vruchten komen.
Druivenplanten kan u in maart omenten met een nieuw (ziektetolerant) ras dat beter zal rijpen. (U moet NU dan enthout knippen en koel bewaren).

TIJDSTIP.
Het is nu hoog tijd om bij vorstvrij en droog weer enthout (griffelhout) te knippen! De sapstroom is reeds actief bij verschillende fruitsoorten!
Doe dit werkje bij voorkeur op een droge dag, terwijl de knoppen nog volledig in rust zijn.
Verzamel eerst griffelhout van steenfruit (pruimen, kersen) en van kiwi's & kiwibessen. --> Dit kan zelfs beter in december gebeuren!
Later kan u ook enthout van druiven, appel- en perenbomen verzamelen.

WERKWIJZE.
Bindt het enthout (= de jonge twijgen) in kleine bussels (bundels), voorzie ze van een etiket en bewaar deze op een koele plaats.
Een goede bewaarplaats is een koelkast ofwel kan u de twijgen inkuilen aan een noordenmuur. Het enthout bewaren in een koelkast waar fruit /groente ingezeten heeft is niet goed! Er is dan ethyleen (een rijpingsgas) aanwezig en de knoppen zullen dan NIET uitlopen!
Sommigen bewaren de bussels enthout in een emmer met scherp zand. (Het ondereinde van de twijgen wordt ca 30 cm in het zand gestoken)

Kenmerken van goed griffelhout zijn: eenjarig, knoppen goed gesloten, fris, ziektevrij, middelmatig dik en lang.
Het enthout mag tijdens de bewaring niet uitlopen (= bladeren vormen), niet uitdrogen en niet beschimmelen.

Meer lezen over het verzamelen en bewaren van enthout om onderstammen te enten.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM OCULEREN, CHIPBUDDEN EN ENTEN OP ONDERSTAMMEN:
Oculeren, oogenten, chipbudding, enten en onderstamsoorten.
Oculeren en chip-budding op onderstammen.
oculeren of schildgriffelen.
Onderstamsoorten en te enten fruitsoorten.
Onderstamkeuze voor de verschillende fruitsoorten.
Overzicht van de diverse entmethoden.
Perzikbomen vermeerderen door zaaien en oculeren.
Plantensoorten die u op elkaar kan oculeren of enten.
Vermeerderen van diverse fruitplanten door afleggen, stekken en enten.
Verwantschap en plantenfamilie bij het enten en oculeren.
Vroeger en meer vruchten met de juiste onderstam.

Volg de dagelijkse berichten en tips ivm bijzondere tomaten en fruit op twitter! https://twitter.com/gdekinder

Eén keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

labels: enten, enthout, griffelhout, enthout verzamelen, eenjarig enthout, goed enthout, enttwijgen, enten onderstam, griffelen, grafting, enten, enten onderstam, enttwijgen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten