Foto 1: Nog gesloten bloemtrossen bij 'Esther' (30 mei 2015)
Druivelaars (Vitis vinifera cv's) die vorige jaren telkens druiventrossen droegen, lijken dit jaar geen of heel weinig trossen te dragen.
MOGELIJKE OORZAKEN?
- Beurtjaar. Vorig jaar teveel trossen aan die druivelaar ofwel de trossen te lang laten hangen.
- Te jonge plant met te klein wortelgestel.
- Onvoldoende groeiruimte. Druivelaars in potten en kuipen geven meestal weinig of geen trossen.
- Teveel en te dunne vruchttakjes. Dunne vruchttakjes geven bij sommige rassen scheuten zonder trossen. Dun de scheuten uit zodat ze minstens 20 cm uit elkaar staan. Bij de Guyot-methode kan je de overblijvende scheuten best verticaal aanbinden.
- Vorstschade. Door de strenge wintervorst is er minder reservevoedsel aanwezig in de takken en lopen deze minder goed uit. (Dit is NIET het geval in 2016)
- Rasgevoeligheid. Sommige rassen zoals bijvoorbeeld 'Sophie' en 'Philippe' geven soms enkel scheuten zonder trossen. Er kan een invloed van de wintervorst en van het koude voorjaar zijn. Een tekort aan zonlicht heeft ook een negatieve invloed.
- Te natte en/of te koude grond in het voorjaar.
- Verzwakte plant door onvoldoende voedingsstoffen of door een aantasting van de pokkenmijt (druivenbladgalmijt).
- Slechte standplaats. Een noorden- en westenmuur zijn voor de meeste druivenrassen niet bruikbaar. Een muur gericht naar het oosten, zuidoosten en zuiden zijn wel zeer goed.
BEHANDELING.
- Een natte grond of te vaste grond maak je regelmatig los met een hak, schoffel of een cultivator. Zorg voor een goede ontwatering, zodat na regen het overtollige water direct weg kan.
- Dun de jonge scheuten goed uit, zodat de overblijvende meer licht krijgen en beter kunnen uitgroeien. Laat per plant niet meer dan 20 scheuten staan. Bewaar per draagspoor slechts 1 stevige (laagstaande) scheut en breek de overige scheuten NU weg.
- Maak de overblijvende scheuten vast aan de leidraden. Doe dit bindwerk op een op een zonnige en droge dag.
- Als er een aantasting van de pokkenmijt is dan kan je volgend voorjaar vanaf het uitlopen van de knoppen tot het 5de blad regelmatig behandelen met spuitzwavel.
- Zorg voor een beter bodemleven en bedek de grond onder de druivelaars met ca 3 cm compost.
- Op lichte gronden (zandgronden) kan je oudere planten (+ 4 jaar) bemesten met een NPK-meststof. In juni kan je bijmesten met een kaliummeststof.
- Controleer regelmatig op de aanwezigheid van schimmelziekten en behandel tijdig hiervoor. Kies bij het aanplanten van een nieuwe druivelaar voor een (nieuw) ziektetolerant ras!
- Laat niet te veel trossen op één plant staan. Op een volwassen druivelaar zal je daarom het aantal trossen beperken tot 20 (25) stuks. Op een jonge 5-jarige plant laat je niet meer dan 10 trossen staan!
- Dun NU de jonge scheuten goed uit zodat de overblijvende scheuten meer licht krijgen. Zie foto 1
NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM SNOEIEN VAN DRUIVEN - VITIS VINIFERA:
Druivenbladgalmijt of pokkenziekte op druiven voorkomen.
Echte meeldauw of witziekte (Oidium) op druiven voorkomen.
Valse meeldauw op druivenbladeren bij regenweer.
Uitdunnen en aanbinden van jonge druivenscheuten.
Van de 20 gemakkelijkste fruitsoorten kan je teelt- en snoeitips vinden in mijn nieuw fruitboek "Gemakkelijk fruit".
Een ideaal geschenk voor vaderdag!
Je kan er ook een handige snoei- en bloeikalender raadplegen.
Meer lezen over "Gemakkelijk fruit voor tuin, balkon en terras" van Guy De Kinder .
--
Groente- en fruit encyclopedie met info over rassenkeuze, teelt en verzorging van druiven.
Zijn er aan uw druivelaars (druivenplanten) nog geen bladeren of scheuten merkbaar? Mogelijk is de grond te nat en te koud. (De maanden maart en april en mei 2016 waren eerder te droog. Begin juni 2016 is op vele plaatsen te nat.)
Pitloze druivenrassen geven meer problemen dan de gewone druivenrassen (met pitten). Druiven houden niet van een natte grond!
Op sommige plaatsen is er veel schade aan de bladeren door de viltmijt/druivenbladgalmijt. Bij een kleine aantasting kan je de beschadigde bladeren wegnemen. Zie ook weblink druivenbladgalmijt/pokkenziekte.
GRATIS NIEUWSBRIEVEN MET TIPS ONTVANGEN?
Deze blogberichten ELKE DAG in uw mailbox? Schrijf je hier in om DAGELIJKS deze blogberichten met praktische tips voor de fruittuin in uw mailbox te ontvangen.
Maandelijks praktische tips voor de fruittuin in uw mailbox? Schrijf je hier in om één keer per maand de Fruit-ABC nieuwsbrief te ontvangen.
Volg de dagelijkse berichten en praktische tips op twitter! http://twitter.com/gdekinder
Labels: druiven zonder trossen, geen druiventrossen, weinig druiven, weinig druiventrossen, Vitis vinifera
Geen opmerkingen:
Een reactie posten