vrijdag 8 juli 2016

Zwarte trosbessen snoeien en oogsten (Ribes nigrum).

Foto 01: Uitzicht van een tak met rijpe zwarte bessen.

Foto 02: Snoei takken met rijpe, zwarte bessen af en pluk ze nadien af.

Foto 03: Uitzicht van pas gesnoeide zwarte trosbessen.

Verwarring is mogelijk met de jostabes.

GEBRUIK.
Zwarte trosbessen zijn rijk aan vitamine-C, anti-oxydanten en aan pectine. De aromatische bessen zijn eveneens goed voor het geheugen.
Anti-oxidanten gaan de vorming van vrije radicalen tegen. (Vrije radicalen worden in de geneeskunde beschouwd als de belangrijkste veroorzakers van verouderingsziekten)
Je hoeft geen extra "pectine" toe te voegen voor de confituur- of gelei-bereiding.
Ook de bladeren zijn bruikbaar voor thee (Zwarte bessenthee wordt gebruikt tegen jicht).
In het voorjaar worden de zwellende knoppen gebruikt in de gemmotherapie.
De oudere rassen hebben meestal een speciale smaak en worden daarom meestal gebruikt voor verwerking.
Sommige nieuwe rassen hebben een aangename smaak en zijn ook geschikt voor verse consumptie of toevoeging tot fruitsla en yoghurt. O.a. 'Bona', 'Big Ben', 'E.C.M.' en 'Ebony'.
Zwarte bessen kan je herkennen aan de bijzondere geur. Ook de knoppen en bladeren hebben deze opvallende geur.
De geoogste bessen kan u verwerken tot bijzonder gekleurd en aromatisch vruchtensap, siroop, jam/confituur, ...
Je kunt zwarte bessen ook inmaken in alcohol (bessenjenever, cassisdrank).
Ook een sausje van gepureerde zwarte bessen met honing is heerlijk over pannenkoeken en roomijs.
De bessen van de nieuwere rassen kan je ook gebruiken voor verse consumptie.

RECEPT VRUCHTENSNOEPJES MET ZWARTE BESSEN
Benodigdheden: 1,5 kg zwarte bessen, 2 eetlepels vers citroensap, 750g (poeder)suiker, kristalsuiker voor de deklaag
Werkwijze
- meng het citroensap en de zwarte bessen, plet de bessen en laat een nacht rusten onder deksel
- doe dit alles in een kookpot en kook tot het fruit zacht is
- wrijf door een fijne zeef, weeg de pulp en voeg 250g suiker toe per halve kilo sap
- verwarm op laag vuur tot de suiker opgelost is (goed roeren)
- laat verder inkoken tot een hele dikke gelei (doe de test met een koud bord)
- spoel een bakvorm van 30x30cm uit met koud water, laat uitlekken en stort er dan de vruchtenmassa in, strijk glad met een pottenlikker en laat een nacht rusten (Dek de vruchtenmoes af met folie)
- bestrooi je werkvlak met kristalsuiker, stort de vruchtenmassa hierop uit, snij in blokjes van ongeveer 2cm en rol ze dan royaal in de kristalsuiker
- laat de snoepjes een paar dagen drogen op een rooster en bewaar ze daarna afgesloten in een blikken doos, met tussen elke laag een vel bakpapier
(Bron: de Scharreltuin, FB, Karolien Rens, juli 2015

SNOEI
Snoei de takken met rijpe bessen af en pluk daarna de bessen eraf. De meeste zwarte bessen kunnen als ze rijp zijn nog een tijdje aan de struik blijven hangen. Ze worden dan zoeter met een zachter cassisaroma.
Goed gesnoeide zwarte bessen produceren veel en geven lange trossen die snel te plukken zijn. Struiken die niet of onvoldoende gesnoeid werden geven slechts kleine trossen die moeilijk te plukken zijn.

Zwarte trosbessen dragen het best op goed ontwikkeld eenjarig hout. Op het oudere hout zijn de trossen korter, de bessen kleiner en moeilijker te plukken.
Tijdens of na de oogst kan u alle takken die bessen dragen wegsnoeien.
Laat per struik ca 10 nieuwe (jonge) scheuten staan, deze bloeien en geven bessen het volgende jaar.

VERMEERDERING.
Zwarte trosbessen wortelen zeer gemakkelijk. Je kan ze vermeerderen door winterstek en door zomerstekken.
Laag hangende takken krijgen wortels als ze de grond raken. (= afleggen)

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM ZWARTE BESSEN (Ribes nigrum):
Zwarte trosbes stekken, planten en snoeien.
Snoeien en vermeerdering van zwarte trosbessen of patersbessen - Ribes nigrum.
Zwarte trosbessen zijn goed voor het geheugen!
Groente- en Fruit Encyclopedie met planttips voor zwarte trosbessen. Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder.

Een kruising van zwarte bes en kruisbes is de jostabes. De bessen van de jostaberry zijn meestal groter dan deze van zwarte bessen. Het aantal bessen per tros is meestal beperkt tot 2 of 3 stuks. Jostabessen zijn zwart, iets groter dan zwarte bessen, maar ze hebben de smaak van kruisbessen.

Op de Open-tuindagen volgend weekend bij Marc Geens te Zomergem kan u diverse zwartebessenrassen zien én proeven! Bessen proeven op 9 en 10 juli 2016. Meer info www.proeftuin.eu

BOEKENTIP voor EEN SUCCESVOLLE FRUITTUIN
Meer lezen over "Gemakkelijk fruit. Fruit uit eigen tuin, terras en balkon" (Auteur Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers).

Maandelijks fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: cassis, patersbessen, snoeien bessen, zwarte bes, zwarte bessen, zwarte jenevers, zwarte trosbes, planten zwarte bes, planten zwarte trosbes, Ribes nigrum

Geen opmerkingen:

Een reactie posten