zaterdag 13 augustus 2016

Druiven-okselscheuten inkorten of verwijderen?

De rijping van de vroege druivenrassen is later dan vorige jaar. Het vroegrijpende ras 'Esther' is nu bijna volledig rijp.
Door de langdurige regen tijdens de bloei (mei en juni) zijn de trossen bij sommige rassen niet bestoven geweest en groeien dus ook niet normaal uit.
Op zandgrond komt er soms bladvergeling voor. Bij verschillende rassen is er door een te gesloten gewas en de langdurige regen aantasting van de valse meeldauwschimmel.

Innijpen van de okselscheuten op één blad. (Onderaan de twijgen)


Rode bladverkleuring bij 'Esther'. Laat de okselscheuten wat langer groeien. Ook 'Boskoops Glory' kan een rode bladkleur krijgen. (Mogelijk is er kaliumgebrek in de grond)

'Esther', een blauwe vroege druif die reeds goed gekleurd is (foto van 11 augustus 2015)

Dieven of zijscheuten verwijderen mag nu gebeuren om een meer ordelijk uitzicht en een luchtiger gewas te geven. Ook kan de druivelaar (Vitis vinifera) sneller opdrogen na regen zodat er minder gevaar is voor infectie of uitbreiding van Valse meeldauw (Peronospora). Sommige oudere rassen zoals o.a. 'Boskoops Glory' en 'Vroege van der Laan' zijn vatbaar voor valse meeldauw!

Deze zomersnoei is ook nuttig omdat hiermee de wintersnoei veel gemakkelijker wordt en je kan de planten op een meer beperkte ruimte laten groeien. Bij het rijpen van de trossen is het ook gemakkelijker om ze met netten te beschermen tegen vogelvraat. Als de trossen minder verstopt zitten onder de bladeren, dan kunnen ze na regen ook sneller opdrogen, wat ze minder vatbaar maakt voor Botrytis (grijze schimmel)aantasting.

Opgepast! De onderste drie zijscheuten zal je meestal innijpen op 1 blad. De hogerstaande dieven mogen volledig weg.
Indien je de onderste zijcheuten toch volledig verwijderd, is er kans dat de "hoofdknop" - waarop je wil terugsnoeien de volgende winter - vroegtijdig uitloopt. Deze is dan verloren voor het volgende groeiseizoen. De groei wordt dan minder compact en tevens wordt het minder overzichtelijk om de wintersnoei vlot toe te passen.

Probeer het verwijderen van de okselscheuten (dieven) te spreiden over twee weken zodat de groei niet volledig stilvalt. Indien de groei stilvalt dan dikken de bessen onvoldoende en is er meer gevaar voor zonnebrand. Teveel zomersnoei doen is nadelig voor de kleuring en de smaak van de bessen.
Indien er een slechte bladstand (rood- of geelverkleuring) dan kan je de okselscheuten langer laten groeien om de fotosynthese over te nemen.
Meer lezen over het behandelen van okselscheuten bij druiven.

Let op! Bij (kas)druiven die beginnen te kleuren mag de zon NIET rechtstreeks op de bessen schijnen, want verbranding is mogelijk!
Probeer 14 gezonde bladeren per tros te behouden. Indien er teveel trossen aanwezig zijn, dan kan je nog steeds wat trossen verwijderen ofwel trossnoei doen. (Je kan een deel van de staart en van de schouders wegknippen)

Bij de jonge druivenplanten die in het voorjaar geplant werden kan het nodig zijn van wekelijks een flinke hoeveelheid water te geven (In 2016 is dat hier NIET nodig). Bedek de grond met mulch tegen het uitdrogen. Opgepast! Teveel water in de grond kan bladvergeling geven!

Blijf de druiven regelmatig snoeien: steeds de meeste jonge zijscheutjes wegbreken. Pluk ook wat bladeren rond de trossen weg.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM DRUIVEN - VITIS VINIFERA:
Bladvergeling of chlorose bij druiven (Vitis vinifera).
Druivenbladgalmijt of pokkenziekte op druiven voorkomen.
Echte meeldauw of witziekte (Oidium) op druiven voorkomen.
Lamsteligheid en verdroogde bessen.
Teeltwerkzaamheden bij druiven.
Valse meeldauw op druivenbladeren bij regenweer.
Valse meeldauw (Peronospora) op druiven (nieuw venster).
Vroegrijpende tafeldruiven in openlucht telen.
Weinig of geen druiventrossen dit jaar?
Ziekten en plagen bij openluchtdruiven.
Ziekten en plagen (overzichtstabel).
Zomersnoei bij druiven geeft een gezondere groei en minder schimmelaantastingen.
Groente- en fruit encyclopedie met info over rassenkeuze, teelt en verzorging van druiven.

Boek "Gemakkelijk fruit. Fruit uit eigen tuin, terras en balkon" (Auteur Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)
Volg de dagelijkse berichten en tips ivm bijzondere tomaten en fruit op twitter! https://twitter.com/gdekinder

Maandelijks fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: zomersnoei druiven, Vitis vinifera, okselscheuten druiven, okselscheuten intoppen, druiven zomersnoei, druiven Esther, rijpende druiven, druiven in openlucht, zomersnoei tafeldruiven, tafeldruiven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten