Foto 01: snoeikalender
Een correcte fruitsnoei doe je zoveel mogelijk in de juiste maand.
Bekijk nu de handige fruit-snoeikalender; een handig overzicht wanneer wat te snoeien. Eenvoudig op te zoeken in deze "Fruit ABC-Snoeikalender". Meer lezen over snoeien in de fruit-snoeikalender.
In onze maandelijkse FruitABC-nieuwsbrief kan je een link vinden om deze snoeikalender als pdf in A4-formaat te downloaden.
Doe geen zomersnoei bij extreem hoge temperatuur, want dan kunnen de bessen of vruchten verhitten of verbranden. Indien het de volgende dagen extreem warm & zonnig wordt dan kan je de zomersnoei ook beter uitstellen! Stel de zomersnoei dan enkele dagen uit tot de temperatuur terug normaal wordt.
Foto 02: zonnebrandschade op appel 'Golden Delicious'(Ook andere rassen zijn gevoelig).
Zomersnoei zal de groei erg afremmen (vertragen) en geeft een zeer luchtig gewas dat minder vatbaar wordt voor schimmels. Zomersnoei is een goede correctie of voorbereiding zijn van de wintersnoei.
Foto 03: Aantasting van schurft op een 'Jonagold'-mutant. Er is een groot verschil in vatbaarheid tussen de verschillende appelrassen! Sommige rassen worden niet of zeer weinig aangetast. In een regenrijke periode (juni 2016) is er meer aantasting van schurft.
Luchtig gesnoeide bomen (d.m.v. wintersnoei én zomersnoei) drogen sneller op na regen en worden minder aangetast door schurft.
Zomersnoei kan nu nog bij kiwibessen, kiwi's, trosbessen, jostabessen en druiven toegepast worden. Tijdens de zomersnoei zal men jonge scheuten innijpen of intoppen. Hierdoor bekom je veel kort vruchthout. Zomersnoei is erg nuttig bij fruitsoorten die bessen of vruchten geven op kort vruchthout ofwel om een luchtig gewas te bekomen.
Een jonge druivelaar kan je rond 20 augustus intoppen zodat de scheut beter kan afrijpen.
Een gewone (uitdunnings-)snoei kan je in augustus doen bij Japanse rozijnenboom, walnoten/okkernoten, Prunus-soorten (steenfruit), zomerframbozen, taybessen/tayberry, trosbessen en kruisbessen.
Sommige fruitsoorten kunnen nu ook gestekt worden. Het snoeihout is hiervoor bruikbaar. Meer hierover in een volgend blogbericht.
Foto 04: Jonge hoogstampruimenboom met uitgebroken kop door een te zware vruchtdracht. Knip of zaag het afgebroken deel mooi weg. Verwijder alle wildopslag (onderaan de stam) zodat alle voeding naar het geënte ras kan gaan.
Jonge bomen kunnen afsterven na takbreuk, tenzij je het afgebroken deel direct verwijderd. Met een scherp (snoei)mes kan je de snoeiwond mooi glad snijden, zodat de wonde sneller kan genezen.
De meeste steenfruitsoorten (Prunus-soorten zoals o.a. pruimenbomen, kersenbomen, kriekenbomen, perzikbomen, nectarine en abrikozen) worden tijdens de zomerperiode (na de oogst) gesnoeid!
Meer lezen over het snoeien van fruitstruiken, fruitbomen, druiven, noten en kleinfruit in augustus.
Foto 05: leivorm van kweepeer te Oetingen bij biofruitteler Danny Billens.
Heb je geen of weinig vruchten aan uw fruitbomen?
Mogelijk ontbreekt een passende bestuiver bij uw bomen. Oculeer in augustus een tweede of derde ras op uw boom. In de agenda van onze nieuwsbrief vind je adressen waar je oculeerlessen kan volgen.
Andere mogelijke oorzaken van een slechte vruchtdracht zijn het ontbreken van een passende bestuiver, wortels aan of boven de entplaats, een te prikkelende wintersnoei en een te zware vruchtdracht (door onvoldoende vruchtdunning) vorig jaar.
NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM SNOEIEN:
Onderstammen voorbereiden op het oculeren .
Snoeien van fruitstruiken, fruitbomen, druiven, noten en kleinfruit in augustus.
Snoeikalender voor alle fruitsoorten.
Snoeien van abrikozenbomen (Prunus armeniaca).
Snoeien van druivenscheuten/okselscheuten (Vitis vinifera).
Snoeien van perzikbomen (Prunus persica) na de oogst (aug/sept).
Snoeien van pruimenbomen na de oogst (einde juli)
Snoeien en leiden van taybessen/tayberry (Rubus 'Tayberry') .
Snoeien van walnoten - okkernotenbomen (Juglans regia) .
Snoeien van zomerframbozen (Rubus idaeus).
Snoeien van zoete kersenbomen (Prunus avium) in augustus.
Snoeien van zure kersen/kriekenbomen (Prunus cerasus) in juli of augustus.
Snoeien van zwarte bessen/zwarte trosbes/zwarte aalbes (Ribes nigrum).
Zomersnoei bij fruitbomen en fruitstruiken .
Zomersnoei bij bramen zorgt voor minder schimmelaantastingen .
Zomersnoei bij vijgen (Ficus carica) .
Bacterievuur op peren- en appelbomen herkennen en bestrijden.
Uitvoerige informatie over het snoeien kan u vinden in de "Groente & Fruit Encyclopedie". Het snoeien van elke fruitsoort wordt er uitgelegd aan de hand van tekeningen, tekst en foto's.
Meer lezen over de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder).
BOEKENTIP voor EEN SUCCESVOLLE FRUITTUIN
Meer lezen over "Gemakkelijk fruit. Fruit uit eigen tuin, terras en balkon" (Auteur Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers).
GRATIS NIEUWSBRIEVEN MET TIPS ONTVANGEN?
Deze blogberichten ELKE DAG in uw mailbox? Schrijf je hier in om GRATIS én DAGELIJKS deze blogberichten met praktische tips voor de fruittuin in uw mailbox te ontvangen.
Maandelijks per maand tips voor de fruittuin in uw mailbox? Schrijf je hier in om één keer per maand de GRATIS Fruit-ABC nieuwsbrief te ontvangen.
Volg de dagelijkse berichten en praktische tips op twitter! http://twitter.com/gdekinder
Labels: fruit snoeien, fruit-snoeikalender, fruitsnoei, fruitsnoei in augustus, fruitsnoei augustus, augustus snoeien, snoeien in augustust, snoeien augustus, snoeikalender augustus, steenfruit snoeien, kleinfruit snoeien
Geen opmerkingen:
Een reactie posten