De meeste rassen van perzik, nectarine en amandel zijn vatbaar voor de krulziekte (Taphrina deformans).
Bloemknoppen bij perzik of nectarine. De bloemkleur wordt zichtbaar.
Door het zachte winterweer is er op sommige plaatsen gevaar voor infectie door de krulziekteschimmel op perzik- en nectarinebomen! De komende dagen kan het reeds 11°C worden zodat de perzikknoppen gaan zwellen!
Aantasting van krulziekteschimmel op perzikbladeren in mei-juni.
INFECTIE VAN KRULZIEKTE.
Voor een eerste infectie is de ideale tempertuur 8 tot 10°C.
Langdurig bewolkt en regenachtig weer is gunstig voor een aantasting.
Perzikbomen die na regen niet snel opdrogen worden meer aangetast.
De schimmelziekte overwintert in de knoppen en bij het ontluiken van de bloemen worden de bladeren besmet.
Er is een groot verschil in vatbaarheid tussen de verschillende rassen. 'Pink Pechy' is bijzonder vatbaar. 'Avalon Pride' , 'Benedicte en 'Revita' worden meestal niet aangetast.
Perzikbomen op de onderstam 'St Julien A' worden het snelste aangetast. Perzikbomen op perzikzaailing als onderstam zijn meestal minder vatbaar.
Vatbaar zijn perzik-, nectarine- en amandelbomen.
WAARNEMINGEN OM JUISTE INFECTIEPERIODE TE VINDEN.
Vanaf 8-10°C is er infectiegevaar voor de krulziekteschimmel op uw perzik- en nectarinebomen (= Periode vanaf 13 februari in België). De krulziekteschimmel wordt dan opnieuw actief. Preventieve behandelingen zijn NU nodig!
Hang buiten een minimum- en maximumthermometer en controleer dagelijks de temperatuur. Ook kan je de twijgen van uw perzik- en nectarineboom controleren of de knoppen groter worden en de bloemkleur zichtbaar wordt. (Zie Foto hieronder)
Deze schimmelziekte overwintert in de knoppen en bij het zwellen (uitlopen) van de knoppen, in het vroege voorjaar (februari), worden de ontluikende perzikbladeren geïnfecteerd.
ZIEKTE-KENMERKEN OF SYMPTOMEN.
De perzikbladeren zijn later opgezwollen, misvormd en verkleuren geelgroen tot rood. Later volgt er bladval en stopt de groei.
Zwaar aangetaste perzik- en nectarinebomen verzwakken, krijgen gomziekte en kunnen na 3 - 4 jaar afsterven. Ook amandelbomen kunnen aangetast worden.
In het algemeen zijn de oranjevlezige perzikrassen meer vatbaar voor deze schimmel. De witvlezige en roodvlezige perzikrassen worden meestal minder aangetast en bij aantasting herstellen ze zich sneller.
Ook in ons klimaat (Vlaanderen en Nederland) is perzikteelt en het plukken van perziken mogelijk! Kies wel een zonnige, warme standplaats uit.
Meer lezen over minder vatbare perzikrassen en het planten ervan.
Drie preventieve bespuitingen met schimmelwerende middelen bij zwellende knoppen (in februari) geven meestal een goed resultaat. Ook plantversterkende middelen (heermoesgier) en goede buurplanten zouden een goed resultaat geven tegen de krulziekte.
Het is NU de periode om enkele preventieve behandelingen toe te passen. Behandel enkel bij droog en windstil weer. Vraag in een tuincentrum/ tuinwinkel naar de meest geschikte schimmelwerende producten (fungiciden) voor deze behandeling.
De producten die toegestaan zijn om te gebruiken zijn dikwijls verschillend in Nederland t.o.v. België.
Meer lezen over het behandelen van krulziekte op perzik en nectarine.
Op andere fruitbomen kunnen soms andere plantenziekten en plagen voorkomen. Meer lezen over plantenziekten en plagen bij fruitbomen, fruitstruiken en druiven.
Het is niet altijd eenvoudig om ziekten en plagen op cultuurplanten te determineren.
Een overzicht van nuttige weblinks plantenziekten en plagen: diagnose, voorkoming en biologische bestrijding bij fruit, groenten en sierplanten.
NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM PERZIKBOMEN:
Krulziekteschimmel bij perzik (Prunus persica) en nectarine voorkomen. (www.houtwal.be)
Rassenkeuze bij het planten van perzikbomen. (Nieuw venster)
Tijdelijk aanbod van ziektetolerante perzikboompjes (Zaailingen van Reine de Vergers) . (Nieuw venster)
Meer lezen over perzik- en nectarinerassen en verzorging. (Nieuw venster)
Groente- en fruit encyclopedie met info over rassenkeuze, teelt en verzorging van perzikbomen.
Volg de dagelijkse berichten en tips ivm bijzondere tomaten en fruit op twitter! https://twitter.com/gdekinder
Elke maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden in uw mailbox ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: plantenziekten, plantenziekte, krulziekte, krulziekteschimmel, nectarine, Perzik, perzikboom, Taphrina deformans, perzik krulziekte, krulziekte perzik, perzikbomen, bladeren krullen, Prunus persica, Prunus dulcis
Geen opmerkingen:
Een reactie posten