maandag 14 augustus 2017

Gezonde groene tomaten plukken en laten narijpen.

Foto 01: dikke volgroeide struiktomaten 'Napoli' (saustomaat)
Door de regen van de laatste dagen en de frisse nachten is de rijping van tomaten in openlucht stilgevallen. De planten worden nu bedreigd door de plaag.
Bij een lichte aantasting van de plaag (Phytophtora infestans) kan je de groene tomaten plukken en binnen laten narijpen.
Eetrijp geplukte tomaten smaken beter dan onrijp geoogste vruchten, maar om te voorkomen dat ze vernietigd worden door vruchtscheuren, vogelvraat en schimmelziekten kan je ze ook groen oogsten.
In een koude kas/serre kunnen de vruchten van gezonde planten tot half/einde oktober blijven hangen om te rijpen.

WAAROM GROENE TOMATEN PLUKKEN?
- Om te voorkomen dat de vruchten aangetast worden door de tomatenplaag (Phytophtora).
- Om te voorkomen dat ze barsten bij regen of koude nachten. (Roma-kerstomaten barsten minder gemakkelijk)
- Om de rijping te versnellen.
- Om de grond vrij te maken zodat een andere groente kan geplant worden. Een groenbemester zoals snijrogge kan ook als nateelt gezaaid worden.
(Zelf plant ik groenlof/suikerbrood als nateelt van de openluchttomaten)

WANNEER TOMATEN ONRIJP AFPLUKKEN?
- Einde augustus of begin/half september voor openluchttomaten. (Kas- of serre tomaten kan je nog laten staan tot einde oktober)
- Als de planten droog staan.
- Om te voorkomen dat alle vruchten gaan barsten.
- Als het verschillende dagen gaat regenen.
Foto 02: 'Erdie Family Oxheart', een rode ossenhartvormige vleestomaat (type Coeur de Boeuf)

TIPS BIJ DE PLUK.
Knip met een snoeischaar de volledige tros af en leg de trossen in houten kistjes. (Je mag de vruchten ook 1 per 1 plukken).
Trosstelen waar aantasting van Phytophtora zichtbaar is worden, geven meestal zieke vruchten na het rijpen.
Probeer slechts één laag tomaten te leggen in die kistjes, zodat je regelmatig de beschimmelde vruchten kan verwijderen. Vooral bij een beginnende aantasting van de plaag is er later veel uitval!
Pluk bij voorkeur met steeltjes. De zgn kleine pruimtomaatjes of snoeptomaten (vb. Jujube, Sprite, Tear Drops, Golden King) pluk je zonder steel.
Knip met een snoeischaar een te lange vruchtsteel wat korter af, zodat die niet kan hinderen bij het omlaag leggen.
Leg de vruchten bij voorkeur met de steel omlaag. De bovenkant van de tomaten (steelzijde) is steviger van structuur dan de onderzijde.
Vruchtstelen kunnen andere vruchten kwetsen, zodat je beter voorzichtig werkt.
Sorteer de vruchten op rijpheid zodat de rijpste vruchten bij elkaar liggen.
Beschadigde vruchten verzamel je afzonderlijk om zo snel mogelijk te verwerken.

BEWAARTIPS.
Foto 03: leg de vruchten met de steel naar beneden. De schouders van de vruchten zijn steviger dan de onderkant. Leg bij voorkeur slechts 1 laag vruchten in de houten kistjes.

De groen geplukte tomaten mogen redelijk warm of eerder koel (kelder) bewaard worden, maar NIET in de zon. Indien ze voor een raam staan dan bescherm je ze met een wit papier tegen de zon.
De aanbevolen bewaartemperatuur van groen geplukte vruchten die je lang wil bewaren is 6 tot 16°C.
Rijpe tomaten bewaar je NIET in de koelkast, maar in een ruimte van 12 tot 16°C. Rijpe vruchten verliezen in de koelkast hun lekkere smaak!
Vruchten die weinig water bevatten bewaren goed. (o.a. Jersey Devil, Napoli, Roma, San Marzano)
Voorkom dat de zon rechtstreeks op de vruchten schijnt, want verhitting is mogelijk!
Je kan ook enkele groene tomaten samen met een rijpe appel in een broodzak doen, zodat het rijpen sneller gaat. (Rijpe appels geven het rijpingsgas Ethyleen vrij)
Controleer de bewaarde tomaten regelmatig (wekelijks) op schimmelaantasting.
Van de kerstomaten bewaren de minipruimtomaten (zgn. snoeptomaten) zoals 'Jujube Cherry', 'Golden King', 'Sprite' en 'Tear Drops' het beste.

Laatrijpende tomatenrassen bewaren beter dan vroegrijpende rassen. Laatrijpende rassen zijn o.a. 'Earl's Faux', 'Erdie Family Oxheart', 'Herman's Yellow', 'Longkeeper', 'Kellog's Breakfast' en 'San Marzano'.
Foto 04: Laatrijpende bewaartomaat 'Longkeeper'. Groenroze, middelgrote vleestomaten die meestal tot einde december te bewaren zijn. Iets onrijpe vruchten zijn langer te bewaren dan de eetrijpe (zachte) vruchten.
Foto 05: Laatrijpende romatomaat 'Martin Amish'. Tamelijk grote romatomaten die zeer weinig sap bevatten en die hierdoor beter bewaren.
Deze laatrijpende tomaten werden rond 5 juli getopt op ca 1 meter hoogte.

GEBRUIK VAN ONRIJP GEPLUKTE TOMATEN.
Groene vruchten die onderaan een beetje geel of rood kleuren zijn na ca 1 week eetrijp in een bewaarruimte van 16 tot 18°C (Zelf bewaar ik de tomaten enkele weken/maanden in de kelder bij een lagere temperatuur)
De smaak van groene vruchten die je laat narijpen is minder goed zijn dan rijp geoogste vruchten, maar voor saus en soep zijn ze nog goed. De smaak van volgroeide groene vruchten is bij het rijpen beter dan bij de niet-volgroeide vruchten.
Vruchten die eetrijp zijn geplukt smaken erg lekker, maar bewaren minder lang dan iets onrijp geoogste vruchten.
Goed volgroeide, groene tomaten kunnen soms tot begin januari bewaard worden.
Groene (harde) vruchten kan je ook verwerken tot jam/confituur en chutney.

TIP! Filmpje op Dobbit TV waarin ik je alles leer wat je over tomaten moet weten! Opgenomen door Dobbit TV voor het programma "Mijn Tuin" (Eenvoudige registratie is nodig om dit te bekijken)

BOEKENTIP voor EEN SUCCESVOLLE MOESTUIN.
Groente- en Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder) met praktische tips voor alle fruitbomen.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM BIJZONDERE TOMATEN.
Fotoalbum van 45 bijzondere tomatenrassen met beschrijving van de kenmerken (2017).
Zaadwinning van bijzondere (zaadvaste) tomaten
Overzicht van bijzondere tomatenrassen (zwarte, bruine, witte, gele, oranje, rode en groene tomaten. Stamtomaten, struiktomaten, roma en kerstomaten).
Rijpen van tomaten bevorderen door tijdig te toppen
Meer lezen over de zaadwinning en zaadbehandeling bij tomaten. (Nieuwe venster)

Speciale zelf te kweken en bijzondere tomatenrassen (raskenmerken A-M).
Meer informatie over de tomatenteelt op groenteninfo http://www.plantaardig.com/

Paprika's en pepers zijn NIET vatbaar voor de tomatenplaag en moet je niet onrijp te plukken.

GRATIS NIEUWSBRIEVEN MET TIPS ONTVANGEN?
Deze blogberichten ELKE DAG in uw mailbox? Schrijf je hier in om DAGELIJKS deze blogberichten met praktische tips voor de fruittuin in uw mailbox te ontvangen.
Eén keer per maand tips voor de fruit- en tomatentuin in uw mailbox? Schrijf je hier in om één keer per maand de Fruit-ABC nieuwsbrief te ontvangen.
Volg de dagelijkse berichten en praktische tips op twitter! http://twitter.com/gdekinder
FB volgtip Guy De Kinder op FB met dagelijkse tip"
labels: tomaten narijpen, narijpen tomaten, rijpen tomaten, Lycopersicon esculentum, laatrijpende tomaten, bewaartomaten, groene tomaten bewaren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten