woensdag 17 april 2019

Combinatieteelten: goede en slechte buren bij fruitsoorten.

In een koude- en warme kas of binnenshuis kan je nu diverse nuttige eenjarige bloemen zaaien welke je later kan combineren met diverse fruit- en groentensoorten.
Interessant om nu te zaaien zijn enkelbloemige afrikaantjes (Tagetes tenuifolia), Oost-Indische kers (Tropaeolum) en bieslook (Allium schoenoprasum). De laatste tomaten kunnen ook gezaaid worden.

Geurende kruiden en groenten kunnen bepaalde vliegen en muggen verjagen. Snoeisel van rozemarijn of bladeren van tomaten kunnen de bessenbladwesp verwarren zodat ze geen eitjes legt op de kruisbessenbladeren.
Oost-Indische Kers (Tropaeolum) onder appelbomen zorgt ervoor dat aantastingen door bladluizen en wollige bloedluis meestal beperkt blijven. Oost-Indische kers kan nu in potjes op een warme plaats gezaaid worden. Vanaf half mei kan deze ook terplaatse gezaaid worden.
Enkelbloemige afrikaantjes (Tagetes) in de omgeving van tomatenplanten zorgen ervoor dat sommige wortelaaltjes bestreden worden.
Tagetes kunnen NU binnen op een warme plaats voorgezaaid worden ofwel kan er rond half mei terplaatse (in openlucht) gezaaid worden.
Afrikaantjes zijn ook signaalplanten voor de aanwezigheid van slakken.
Bodemmoeheid (vooral wortelaaltjes) bij fruitbomen en houtig kleinfruit kan bestreden worden door gedurende de zomer de enkelbloemige afrikaantjes (Tagetes tenuifolia) te laten groeien op de volledige oppervlakte (De groeihoogte is ca 50 cm). Terplaatse zaaien vanaf mei ofwel binnen voorzaaien en uitplanten begin mei. (10-15 mei).

De geur van tomatenbladeren en van rozemarijn naast kruisbessen (Ribes uva-crispa) zorgt ervoor dat de schade door de bastaardrupsen van de kruisbessenbladwesp beperkt blijft (Nematus ribesii).

De laatste tuinbonen (Vicia faba) kan je nu uitzaaien of planten tussen productieve pruimenbomen. Tuinbonen wortelen diep en het zijn stikstofbindende planten. De grondstructuur zal verbeteren door een teelt van tuinbonen. De bloemen zijn nuttig voor solitaire bijen en voor de nuttige insecten.
Zelf gekweekt fruit smaakt het best! Het is belangrijk dat, bij de aanleg van de fruittuin, gelet wordt op de keuze van de verschillende fruitsoorten, want de grond wordt door het intensief telen gemakkelijk uitgeput.

Plant verschillende fruitrassen & fruitsoorten door elkaar om ziekten en plagen te vermijden en om een grotere opbrengst te garanderen. Een natuurlijke moestuin laat planten, dieren en insecten in harmonie met elkaar leven. Vervelende onkruidgroei is beter te beheersen.
Er zijn ook enkele fruitsoorten zoals kiwibessen waar je beter geen bodembedekkende planten kan zaaien of planten.
Meer lezen over goede en slechte buren voor fruitsoorten (Combinatieteelten & tussenteelten).

Uitvoerige informatie over combinatieteelten kan u vinden in de "Groente & Fruit Encyclopedie".
Meer lezen over de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder)
Meer lezen over de betekenis van wetenschappelijke plantennamen in het plantenboek "ABC van het plantenlatijn. Betekenis van botanische namen".
Bijna dagelijks wordt er hier een berichtje over fruit gepost. Volg nu deze bijzondere FruitABC-blog mee op.

Maandelijks praktische fruittips voor de fruittuin ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: plantenziekten, preventie van ziekten, combinatie teelten, combinatiefruit, combinatieteelten, goede en slechte buren, tussenteelten, goede buren bij planten, combinatieteelt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten