Het aantal vruchtjes per boom is in 2019 erg verschillend afhankelijk van het ras en de standplaats. De oorzaak van de wisselvallige vruchtdracht is de vorst tijdens de bloei.
Honingbijen vliegen niet als het kouder dan 12°C is. Er zijn ook solitaire bijen en andere insecten die voor de bestuiving kunnen zorgen.
Goed productief dit jaar zijn Opal en Hanita (op een beschutte standplaats).
De meeste perzikbomen hebben dit jaar (2019) bijna geen vruchten. 'Amsden' en 'Red Haven' (op beschutte standplaats) dragen wel redelijk goed.
De natuurlijke vruchtrui is op de meeste bomen voorbij en toch hangen er soms nog teveel vruchten aan de takken!
Foto 02: June Blood (syn. Kaapse pruim)
Foto 03: Opal
Vroeg dunnen (mei-juni) heeft de voorkeur op laat dunnen, maar door de natuurlijke vruchtrui kunnen er nadien nog wat vruchtjes afvallen.
WAAROM DUNNEN?
- De overblijvende vruchten groeien beter uit en worden smakelijker.
- Tijdig dunnen voorkomt dat in draagjaren takken uitscheuren onder het gewicht van de vruchten. Niet-gedunde takken breken gemakkelijk af bij stormweer.
- Tijdig dunnen voorkomt bij sommige rassen de kans op beurtjaren. Een beurtjaar is het tegengestelde van een draagjaar. In een beurtjaar zijn er weinig of geen vruchten.
- Bij het dunnen kunnen kleine, beschadigde en misvormde vruchten verwijderd worden zodat de pluk vlotter kan verlopen. Vruchten aangetast door insecten (fruitmot, pruimenzaagwesp of steenrups, ...) worden verzameld en vernietigd.
- Goed gedunde bomen kunnen vroeger geplukt worden.
WAAROP LETTEN BIJ HET DUNNEN.
Verwijder overtollige vruchtjes door ze met een dunschaartje (of snoeischaar) in de steel te knippen. Bij de langstelige rassen kan je met de vingers de vruchten van de steel duwen.
Laat per 20 cm tak ongeveer 2-3 vruchten staan en reken op ongeveer 25 gezonde bladeren per vrucht. (Sommige kenners nemen 2-3 vingers afstand tussen elke vrucht na het dunnen)
Op zwakgroeiende takken kan je wat meer vruchten verwijderen.
Hou ook rekening met het ras; bij grootvruchtige rassen zoals o.a. 'Altesse Double', 'Belle de Louvain', 'Monarch', 'Reine Claude d'Oullins' en 'Victoria' zul je meer vruchten moeten verwijderen om ze goed te laten uitgroeien.
Aangetaste vruchten (pruimenzaagwesp en pruimenmot) worden meteen ook verwijderd om te voorkomen dat de larve andere (gezonde) vruchten gaat aantasten. (De larve kan nabij hangende vruchten ook aanvreten).
Verticaal afhangend vruchthout met vruchten kan je halveren in lengte zodat er minder vruchten overblijven.
NAZORGEN.
Verzamel de uitgedunde, aangetaste vruchten en vernietig ze, door ze in een diepe put te begraven of geef ze aan de kippen. (Je kan ze ook in de GFT-container of bij de restafval doen).
Overbodig vruchthout zonder vruchten mag nu ook weggesnoeid worden zodat je een luchtig groeiende boom krijgt. Snoei terug tot een lager staande scheut kort bij de hoofdtak. Rugtwijgen en buiktwijgen zonder vruchten worden volledig weggesnoeid.
Wildopslag van de onderstam wordt zo diep mogelijk verwijderd.
Sommige bomen hoeven niet gedund te worden omdat de pruimenzaagwesp en/of pruimenmade de meeste vruchten hebben vernietigd. (Of er zijn door een slechte bestuiving geen vruchten aanwezig)
Schade van de pruimenzaagwesp en pruimenmot (wormstekigheid) voorkomen.
Dit jaar (2019) moeten hier enkel de rassen 'Hanita', 'Opal' en 'Warwickshire Drooper' gedund worden. (Beschutte standplaats).
De pruimenrassen 'June Blood', 'Sainte Catherine' en 'Tipala' moeten hier dit jaar niet gedund worden.
TIP!
Op een droge dag kan je bij jonge bomen de gesteltakken & vruchttakken uitbuigen zodat er meer bloemknoppen voor volgend jaar worden aangelegd. Een goede belichting van alle vruchttakken is noodzakelijk om veel bloemknoppen te krijgen.
Verwijder zeker alle verdroogde en beschimmelde vruchten in de bomen! Het zijn belangrijke infectiebronnen om andere vruchten aan te tasten!
TIPS VOOR VADERDAG.
Boekje "Gemakkelijk fruit voor tuin, balkon en terras" van Guy De Kinder (mei 2016).
--
Boek "Groente- en fruit encyclopedie" met info over rassenkeuze, teelt en verzorging van alle fruitsoorten en groentesoorten. (8ste herwerkte druk, november 2015)
NUTTIGE WEBLINKS.
Meer lezen over het uitdunnen van pruimen.
Index steenfruitsoorten.
Elke maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: pruimen dunnen, dunnen pruimen, vruchtdunning pruimen, vruchten dunnen pruimen, pruimen uitdunnen, pruimen krenten, krenten van pruimen, uitdunnen pruimen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten