Na een lichte vorst worden de harde mispels zacht en lekker om te eten.
Door de nachtvorst vallen de mispels gemakkelijk af, zodat het nuttig kan zijn van ze vandaag te plukken!
Mispels zijn te verwerken tot jam, confituur, kroketten, puree en er is ook mispelwijn van te maken.
Mispelbomen en mispelstruiken zijn zeer gemakkelijke en decoratieve fruitbomen.
De wetenschappelijke naam is Mespilus germanica en ze behoren tot de groep pitfruit van de plantenfamilie Rosaceae (= Rozenfamilie).
BOOMKENMERKEN
Mispelbomen zijn nauw verwant aan perenbomen, kwee, lijsterbes en meidoorn.
Als onderstam wordt meestal kwee en meidoorn gebruikt, maar de voorkeur gaat naar een kweeonderstam. De vruchten zijn het lekkerste als de mispelboom op een kwee-onderstam staat!
Deze bijzonder decoratieve vruchtbomen (pitvruchten) verdienen ook een plaatsje in de siertuin!
De meeste mispelrassen zijn weinig vatbaar voor ziekten en plagen.
De opvallende witte bloemen verschijnen in mei en zijn weinig nachtvorstgevoelig.
Mispelbomen zijn zelfbestuivend en zijn meestal weinig vatbaar voor ziekten en plagen.
Enkel als de grond te nat is zijn er groeiproblemen.
Op sommige grondsoorten kan er in de zomer kaliumgebrek voorkomen. (Vooral op zandgrond).
PLANTTIPS.
Mispelbomen kan je planten op vochtige, matig voedselrijke grond in loofbossen, aan bosranden en in houtwallen.
Als decoratieve solitair past de mispelboom ook in een middelgrote en grote siertuin.
Op zandgrond en zandleemgronden kan je best bomen geënt op de onderstam kwee aanplanten. Ook bomen op meidoornonderstam zijn te gebruiken. De lekkerste vruchten bekom je van mispelbomen op een kwee-onderstam.
Op leemgrond en kleigrond kan je best bomen geënt op perenzaailingen gebruiken.
Laat geen onderbegroeiing toe bij mispelbomen. De beste groei bekom je op een zwart gehouden boomstrook.
Op zandgrond komt gemakkelijk kaliumgebrek (randjesziekte) voor.
OOGST.
Het verzamelen van de mispelvruchten kan eind oktober of begin november gebeuren. De vruchtgrootte is afhankelijk van het ras.
Bij voorkeur moet het al enkele nachten licht gevroren hebben, dan worden de vruchten gemakkelijker zacht (= eetrijp).
Wacht niet met plukken tot de meeste vruchten op de grond gevallen zijn. Valfruit beschimmelt gemakkelijk en die vruchten zijn niet eetbaar!
Sommige jaren is de bloei van mispelbomen later (2015) en dan is de pluk in het najaar ook later.
De lekkerste vruchten bekom je van bomen geënt op kwee en/of op perenzaailingen.
Bewaar de iets onrijp geoogste mispels op een koele plaats, met de bovenzijde (kelkblaadjes) naar beneden gericht.
GEBRUIK VAN DE VRUCHTEN.
De zachte mispels zijn rijk aan mineralen, tannine (looizuur) en voedingsvezels.
De opvallende mispelvruchten zijn bijzonder geschikt voor bloemsierkunst en voor het verwerken tot jam, confituur en gelei. Zie weblinks recepten voor mispelgelei, marmelade en opleggen op alcohol. Mispelrecepten (mispeljam, confituur, marmelade) en planttips voor mispelbomen - Mespilus germanica.
Op een frisse bewaarplaats zijn de vruchten meerdere maanden te bewaren.
Vruchten die van de grond verzameld werden zijn meestal geïnfecteerd met schimmels, waardoor de vruchten niet meer geschikt zijn voor verse consumptie.
NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM MISPELBOMEN - MESPILUS GERMANICA:
Mispelbomen planten in een houtwal of snoepbos.
Mispelrecepten (mispeljam, confituur, marmelade) en planttips voor mispelbomen - Mespilus germanica.
Mispelrecepten op vtm-TV: mispelkroketten, mispelpuree, mispel met appel en speculoos (Filmpjes).
Oude of vergeten fruitsoorten planten in de tuin.
Groente- en fruit encyclopedie met info over rassenkeuze, teelt en verzorging van mispelbomen (Mespilus germanica).
Eén keer per maand praktische fruittips ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: Mespilus germanica, mispel, mispel recepten, mispelaar, recepten mispel, recepten mispels, confituur mispels, mispel confituur, mispel gelei, gelei mispel, jam mispels, mispel jam, mispeljam
Geen opmerkingen:
Een reactie posten