dinsdag 26 november 2019

Winterwerk bij fruitbomen.

Ook in deze periode kan je nog enkele kleine, maar belangrijke werkjes doen aan uw fruitbomen!
In de maanden november en december kan je nog steeds maatregelen nemen om schade van de wintervlinder, vorstscheuren en wildvraat te voorkomen.

Verwijder nu de mummies (verdroogde & beschimmelde vruchten), wollige bloedluis en kankertakken in de steenfruitbomen. Het zijn bronnen van problemen voor volgend groeiseizoen!

Te zieke en oude (laagstam) fruitbomen kan je nu ook rooien en de grond klaar maken voor herinplant. Ernstige aantasting van vruchtboomkanker, boorgaten en loodglansziekte zijn problemen waar je de boom best kan rooien.

Bij de oude, zwakgroeiende (laagstam) appel- en perenbomen kan je nu ook een eenvoudige wintersnoei toepassen. Een vroege wintersnoei stimuleert de groei en je kan ook iets grotere vruchten bekomen. Zorg ervoor dat het zonlicht alle takken goed kan bereiken.
-
Een begroeide of afgedekte zwarte strook (boomstrook/boomspiegel) kan meer schade door ongedierte opleveren. Vooral appelbomen zijn erg aantrekkelijk voor muizen en ratten. Gangen van mollen geven dikwijls meer muizen en ratten. Controleer uw aanplant regelmatig!
--
Is het weer niet goed om buiten te werken dan kan je binnen winterstekken maken en onderstammen oppotten.

Tip!
Zondag 1 december 2019 (10u) Voordracht “winterwerk bij fruitbomen”. Locatie: De Kernelle, Kerkdreef 23, B-8791 Beveren-Leie (Waregem).

Maandelijks tips voor de fruittuin in uw mailbox? Schrijf je hier in om één keer per maand de GRATIS Fruit-ABC nieuwsbrief te ontvangen. In de nieuwsbrief kan je eenvoudige en praktische tips vinden om uw fruitbomen, kleinfruit en druiven optimaal te verzorgen.
Je vindt in de nieuwsbrief ook een agenda met een overzicht van voordrachten, lessen en cursussen ivm fruit telen in België en Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten