vrijdag 8 januari 2021

Fruit snoeien in januari.

In de tekstlinks kan je een volledige (en grotere) versie vinden van deze snoeikalender.

KLIK OP DE AFBEELDING OM ZE GROTER TE MAKEN!

Een deskundige fruitsnoei wordt zoveel mogelijk in de juiste maand toegepast. 

EEN GEWONE UITDUNNINGSSNOEI KAN U IN JANUARI DOEN BIJ:

1) FRUITBOMEN:

Appelbomen (Malus domestica), perenbomen (Pyrus communis), kweepeer/kweeappel (Cydonia oblonga) en mispel (Mespilus germanica).

Vroeg snoeien versterkt de groei, wat nuttig is bij de zwakste en productiefste rassen. (Sterkgroeiende bomen met weinig bloemknoppen kan je beter in februari & maart snoeien)

2)HOUTIG KLEINFRUIT:

Kruisbessen, trosbessen, jostabessen (Ribes 'Jostaberry'), braambessen (Rubus fruticosus), frambozen (Rubus idaeus) en blauwe bessen.

Snoeien direct na de oogst is meestal beter dan het snoeien uit te stellen tot januari. Door kleinfruit direct na de oogst te snoeien worden veel ongewenste ziekten en plagen opgeruimd!
Te zwak groeiende trosbessen en kruisbessen snoei ikzelf in december of januari omdat hierdoor de groei gestimuleerd wordt.

3)WARMTEMINNENDE FRUITSOORTEN:

In een normale (koude) winter kan er in januari (en februari) gesnoeid worden, maar om teveel sapverlies (= bloeden) te voorkomen kan je beter zo spoedig mogelijk snoeien. Vroeg snoeien stimuleert de groei terwijl laat snoeien (febr/maart) de groei afremt en een latere oogst geeft. 

[ Een nadeel van een vroege snoei is dat de planten soms vroeger uitlopen, waardoor ze mogelijk meer vorstgevoelig worden. Vroeg snoeien geeft ook een oogstvervroeging en dit is niet altijd gewenst. ]

Kiwi's (Actinidia deliciosa), kiwibessen (Actinidia arguta), vijg (Ficus carcia) en druiven/ wijnrank (Vitis vinifera). 



Serredruiven of kasdruiven moet je NU eerst snoeien! Ook de openluchtdruiven worden in januari (begin/midden januari) gesnoeid. 

Ruim in de kas/ serre zeer nauwkeurig alle verdroogde bladeren op, want hieruit begint de eerste schimmelinfectie van meeldauw. 

Steenfruitbomen (Prunus-soorten) zoals pruimen, abrikozen, perziken en kersen mogen nu NIET gesnoeid worden. Zie snoeikalender!

Ook walnoten/ okkernoten (Juglans regia) mogen nu NIET gesnoeid worden i.v.m. gevaar op bloeden (sapverlies).

Snoei steeds op een droge dag zodat de snoeiwonden snel opdrogen en genezen. Wondbehandeling is dan niet nodig.

Probeer eens een praktische snoeiles te volgen. Een overzicht van data en plaatsen vind je in onze Fruit-ABC-nieuwsbrief.

Van sommige plantensoorten kan het snoeihout bijgehouden worden om houtstekken/winterstekken te maken. In een volgende blog hierover meer... 

BOEKENTIPS.

Groente- en Fruit Encyclopedie met snoeiinformatie van fruitbomen en kleinfruit. Met aangepaste snoeiadviezen en snoeikalender. Het snoeien van elke fruitsoort wordt er uitgelegd aan de hand van tekeningen, tekst en foto's. Meer lezen


Fruitboekje "Gemakkelijk fruit". Lees meer.

Betekenis & oorsprong van de gebruikte wetenschappelijke plantennamen in het plantenwoordenboek "ABC van het plantenlatijn. Betekenis van botanische namen".  Lees meer.

Maandelijks praktische fruittips ontvangen? Schrijf je hier in voor de fruit-nieuwsbrief. Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief. 

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM SNOEIEN:

Snoeien in januari van fruitstruiken, fruitbomen, druiven, noten en kleinfruit. Lees meer

Snoeikalender fruitsoorten (fruitstruiken, fruitbomen, druiven en kleinfruit). Lees meer

Snoeien van zwarte bessen/zwarte trosbes/zwarte aalbes (Ribes nigrum). Lees meer.


Labels: snoeien, fruit snoeien, snoeikalender, fruitsnoeikalender, fruit snoeien in januari, fruit snoeien januari, fruitbomen snoeien januari, snoeien januari, snoeien tijdstip, snoeien in januari, snoeigids

Geen opmerkingen:

Een reactie posten