woensdag 5 april 2023

Voorjaarsenting op vaststaande onderstammen met de verbeterde plakgriffel

 Vaststaande fruitboom-onderstammen waar de oculaties mislukt zijn kan je vanaf nu enten met een verbeterde plakgriffel of Engelse griffel.

Foto 01: Gelukte oculatie van nectarine op perzikzaailing.

WAAROM ENTEN.
Het enten wordt toegepast op planten die moeilijk te stekken zijn of waarvan de eigenschappen verloren gaan bij het zaaien.
Door op zwakgroeiende onderstammen te enten bekom je kleine fruitbomen die vroeg productief zijn.

Enten vraagt meer werk en handigheid dan het stekken. Indien je met enten geen ervaring hebt dan kan je best eerst een cursus enten volgen ofwel het enten aan gespecialiseerde mensen overlaten.
Probeer eens een praktische les over het enten bij te wonen. Data en plaatsen kan je in onze nieuwsbrief vinden!

TIJDSTIP VAN ENTEN.
Binnen kan je enten vanaf januari tot einde maart. De opgepotte onderstammen van kiwi's, druiven, noten, appel en peer kan je zodra ze goed in groei zijn, enten met enthout in rust.
In openlucht kun je bij goed weer op vaststaande onderstammen enten vanaf 1 april tot einde mei. Je moet wel over enthout in rust beschikken, anders is de kans op vergroeien klein.
Bij voldoende warm weer en bij steenfruit (kersen en pruimen) kan je rond 15 maart reeds enten.
Probeer bij het enten in openlucht te felle zon, uitdrogende oostenwind en regen te vermijden. Een bewolkte, droge dag is ideaal om in openlucht te enten!

HOE ENTEN?
Verschillende entmethode zijn mogelijk: kroongriffel, plakgriffel, verbeterde plakgriffel, spleetenting en driehoeksenting.

De lukking met Engelse of verbeterde plakgriffel is meestal zeer goed. De wonden groeien snel en heel goed toe. Deze entwijze is toe te passen als handveredeling en op vaststaande onderstammen (openlucht).
Bij sommige beginners en weinig aandachtige personen is er met de Engelse griffel meer gevaar om in de vingers te snijden!
Net zoals bij de gewone plakgriffel snij je de onderstammen schuin aan. Vervolgens maak je een bijkomende kleine insnijding (inkeping) in het eerste snijvlak. Je begint die inkeping op ongeveer 1/3 van de hoogste punt te snijden. Bij vaststaande onderstammen kan je dit makkelijk doen door het mes min of meer verticaal naar beneden te duwen. Men schuift ent en onderstam zo in elkaar dat de cambiumlagen minstens aan één kant raken. De inkepingen van ent en onderstam schuif je in elkaar.
Foto 02: appelonderstam met saptrekker geënt met 'Président van Dievoet'.
Probeer (tijdelijk) een saptrekker te laten staan op de onderstam. Deze saptrekker zorgt voor een betere groei van de ent.

Foto 03: kwee geënt met het perenras 'Beurré Hardy'. Twee verschillende soorten van bindmateriaal gebruikt: medifilm en vulcaniserende tape (zwarte tape).

NODIGE HULPMIDDELEN.
Warme of koude (zwarte) entwas.
Een kleine schildersborstel om de entwas te smeren.
Bindmateriaal. Eén van de volgende bindmaterialen is voldoende: buddytape/medifilm (zeer dunne rekbare plastiekfolie), flexiband (blauwe rekkers), papierplakband en raffia. Zelf geef ik de voorkeur aan de medifilm of buddytape.

NAZORGEN BIJ HET ENTEN.
Foto 04: enting toegebonden met flexiband.

Foto 05: enting en ent toegebonden met buddytape. Dit bindmateriaal beschermt de ent tegen uitdroging.

Ent en onderstam bind je stevig tegen elkaar met papierplakband, flexiband of buddytape.
Tegen het uitdrogen van de ent wordt het enttopje ingesmeerd met entwas, bijenwas of paraffine (kaarsvet). De entplaats wordt nauwkeurig ingesmeerd zodat er geen water kan indringen.
Entingen die in de kas/serre zijn gemaakt, bewaar je op een plaats met hoge luchtvochtigheid. Je kunt ze beschermen met groeidoek/vliesdoek tegen het uitdrogen en felle zon.
In openlucht is een bescherming meestal niet nodig, behalve voor perzik- en nectarine-entingen.
Eventuele saptrekkers (jonge scheut op de onderstam) verwijder je in mei of juni.
Controleer regelmatig of er geen wonden zichtbaar zijn in de geënte onderstam en smeer deze dicht met entwas.
Foto 06: Enting van het perenras 'Durondeau' op de onderstam Cydonia oblonga 'Kwee Eline'. Omdat de bladknoppen reeds uitlopen wordt de mediafilm niet over de knoppen vastgemaakt.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM OCULEREN, CHIPBUDDEN EN ENTEN OP ONDERSTAMMEN:
Engelse griffel of verbeterde plakgriffel.
Enthout of griffelhout knippen en koel bewaren.
Fruitbomen omenten met de kroongriffel.
Kiwi's enten is niet moeilijk.
Oculeren, oogenten, chipbudding, enten en onderstamsoorten.

Overzicht van de diverse entmethoden.

Maandelijks fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: planten vermeerderen, fruitbomen vermeerderen, engelse enting, Engelse griffel, engelse verbeterde plakgriffel, verbeterde plakgriffel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten