zondag 27 juni 2010

Neusrot op tomaten voorkomen?



De tomatenvrucht wordt hard en bruin aan de onderkant door problemen met de watervoorziening of met de bemesting.

Neusrot kan verschillende oorzaken hebben:
- Te hoge zoutconcentratie (te veel meststoffen in de grond)
- Te veel kalium in de grond kan de opname van calcium tegen gaan.
- Te grote verdamping
- Te sterke zonnestralen
- Onvoldoende water ter beschikking
- Te zwak wortelgestel
- Slechte grondstructuur
- Te lage pH en/of kalkgebrek (Calciumgebrek)
- Rasgevoeligheid: sommige rassen zijn meer vatbaar.
- Planten in potten en emmers zijn meer vatbaar. In kleine potten zijn er sneller problemen.
- Wortelziekten: planten met kurkwortel worden meer aangetast.
- ...

Bestrijding:

Een rechtstreekse bestrijding van neusrot is niet mogelijk. Probeer de groeiomstandigheden te verbeteren.

Hoe neusrot voorkomen (preventie)?
- Laat de grond niet volledig uitdrogen en geef meer water. Indien nodig twee of drie maal per dag water geven.
- Gebruik zo groot mogelijk potten of kuipen en graaf deze wat in, zodat er water uit de ondergrond kan opgenomen worden.
- Probeer een te hoge zoutconcentratie te voorkomen: strooi niet alle meststoffen voor het planten, maar geef een deel als bijbemesting.
- De aangetaste vruchten kan je beter NIET verwijderen.
- Probeer op zonnige dagen de verdamping te beperken door de kas/serre te schermen en de temperatuur lager dan 30°C te houden. Laat een mogelijk aanwezige ventilator, GEEN ganse dag werken, maar enkel 's morgens (30 minuten) en rond de middag 15 minuten.
- Hang een (wit) groeidoek/vliesdoek of een wit laken voor en boven de planten. Nog beter is de kas/serre goed af te witten.
- Giet tijdens abnormaal warm en droog weer, meerdere keren per dag de weg eens nat.
- Plant kerstomaten, deze zijn meestal minder vatbaar.
Meer lezen over bijzondere tomatenrassen (zwarte, bruine, witte, gele, oranje, rode en groene tomaten).

Zeer uitvoerige informatie over tomaten en neusrot kan u vinden in de "Groente & Fruit Encyclopedie".
Meer lezen over de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

4 opmerkingen:

  1. Hoi Guy,

    Waarom kun je de aangetaste vruchten beter niet verwijderen?

    Ik heb een plant in de kas staan die er last van heeft en eentje staat er buiten in een pot! Een beetje beschut, geen idee hoe dit komt!!

    Groetjes Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Thea,
    Als de plant onvoldoende of geen water kan opnemen uit de grond, dan wordt er water uit bepaalde vruchten gehaald. Meestal is dat altijd uit dezelfde vrucht(en). Verwijder je die aangetaste tomaat dan worden andere vruchten gebruikt om water uit te halen.

    Mvg,
    Guy

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik snap hem helemaal. Weer wat geleerd, bedankt voor de tip.

    Helaas heb ik ze er al afgehaald. Maar ik heb de 2 planten die in pot stonden intussen buiten in de volle grond gezet.
    Ik ben benieuwd of het nu beter gaat.Zou het ook aan de soort kunnen liggen? Ik heb er meer in pot staan,andere jaren ook, en verzorg ze eigenlijk allemaal hetzelfde. Ik heb nog nooit eerder neusrot gezien bij mijn tomaten.

    Bedankt voor het antwoord Guy, groetjes Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Thea,
    Het is inderdaad ook afhankelijk van het ras/cv (de soort).
    'Coeur de Boeuf' en de 'Roma-typen' hebben er iets meer last van.
    In vollegrond buiten zal je het probleem niet meer hebben, tenzij je te veel kaliummest zou strooien.
    Mvg,
    Guy

    BeantwoordenVerwijderen