zaterdag 25 september 2010

Bijzondere bewaarbare tomaten die uzelf kan kweken.


'Aviro'


'Black Zebra'


'De Berao'


'Granny Smith', de langst bewaarbare tomaat.


'Kumato'


'Sprite'


'White Tomesol'
De meeste gewone tomatenrassen (Lycopersicum esculentum cv's) zijn maar beperkt houdbaar in de kelder.
In de koelkast bewaarde tomaten verliezen hun bijzondere smaak en geur.
Sommige tomatenrassen bevatten minder water, meer droge stof en zijn verschillende weken tot soms maanden te bewaren bij een (kelder)temperatuur (3 tot 7°C.).
Iets onrijp geplukte tomaten bewaren meestal beter dan rijpe (malse) tomaten.
Ook zijn er een aantal tomatenrassen die wekenlang in rijpe toestand mogen blijven hangen en hun smaak grotendeels behouden.
Dank zij de droge, warme nazomer kunnen de laatste tomaten goed afrijpen aan de plant. Vruchten die rijp worden aan de plant zijn beter van smaak dan onrijpe (groene) vruchten die binnen narijpen.
In openlucht en onder plastiekkappen kan u nu alle groene tomaten afplukken en binnen laten narijpen. Leg de geplukte vruchten niet in de volle zon, want dan kunnen ze verhitten. Door enkele rijpe appels bij groene tomaten te leggen kan de rijping versneld worden. De smaak van groene vruchten die binnen narijpen is minder goed dan vruchten die op de plant rijpen, maar voor saus en soep is dat geen probleem.

Een overzicht van enkele interessante, goed te bewaren tomatenrassen:
Aviro: oranje ovale Romatomaat. Zoet en sappig met aangenaam wortelachtig aroma.
Black Zebra: zwartrood gevlekte cocktailtomaat.
Brandywine Yellow: oranjegele platronde vleestomaat met zeer zoet en aromatisch vruchtvlees.
Brandywine Red: rode, platronde vleestomaat met zoet, sappig en aromatisch vruchtvlees
De Berao: Rozerode tot rode pruimvormige Romatomaat (Coctail). Goed productief.
Dix Doigts de Naples (en de meeste andere Roma-cv's): rode Romatomaat. Bijzonder productief. Vooral geschikt voor verwerking en om te drogen.
Granny Smith: Groengele, stevige vleestomaat. Platronde vorm en middelgroot. Krokant, stevig en zoet vruchtvlees. Verschillende maanden te bewaren.
Kumato: bruinzwarte dikke vleestomaat. Zeer stevig vruchtvlees. Goed bewaarbaar.
Sprite: Rood, romavormig kerstomaatje. Zoet, mooi en lekker snoepgoed. Gezonde groei en bijzonder productief.
White Tomesol: Ivoorwitte platronde vleestomaat. Mooie decoratieve tomaat met verfrissende smaak.
Zapotec Pink Ribed: Een rozerode, geribde pepervormige vleestomaat. Laat rijpend ras. Zeer zoet, weinig sap en weinig zaden.

Vanaf einde oktober kunnen er zaden geruild worden van deze bijzondere tomatenrassen.
Meer lezen over bijzondere (zaadvaste) tomatenrassen.
Uitvoerige informatie over het zaaien, rassenkeuze, teelt en verzorging van tomaten kan u vinden in de "Groente & Fruit Encyclopedie".
Meer lezen over de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)
-
Bij het opruimen van de tomatenplanten kan u best zoveel mogelijk intacte wortels uitgraven, de wortels afspoelen met water en controleren op aantasting van kurkwortel. Gezonde wortels zijn mooi wit of witgeel. Bruine of donkerbruine wortels met barstjes wijzen op aantasting door de kurkwortelschimmel. Planten met kurkwortel vertonen tijdens de groeiperiode een zwakke groei, verwelkte bladeren en meer
neusrot.
Meer teeltinformatie van tomaten en andere groenten lezen op plantaardig.com.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten