donderdag 9 september 2010

Plukken van herfstappels.


'Alkmene'


'Delcorf'


'Elstar'


'Jacques Lebel'


'Santana'

De meeste herfstappelrassen zijn nu rijp!
In de sommige winkels kan je nog appels van vorig jaar vinden. Indien u zelf enkele appelbomen in uw tuin te hebt dan kan je waarschijnlijk reeds genieten van vers geplukte appels!
Aanbevolen herfstappels voor liefhebbersteelt:
- 'Alkmene': groengeel en oranje gestreept; matig grote, zoete appel
- 'Delbardestivale' ('Delcorf'): groengeel en rood gestreept; zeer groot en met fijne anijssmaak
- 'Elstar': groengeel en met rode blos; matig groot en goed sappig.
- 'Santana': groengeel met rode blos; groot tot zeer grote sappige appel. Allergiearm.
- 'Jacques Lebel': groengeel met soms iets gestreepte rode blos; platte vorm en zeer korte steel.

Andere interessante herfstappels zijn 'Akane' en 'Rode Sterappel'.
Pluk bij voorkeur als het niet regent, dan is er meestal minder plukschade.
Herfstappels bewaren maar een korte tijd. Bewaar ze na de pluk direct in de koelkast en probeer ze op enkele weken op te krijgen.
Appels die aangetast zijn door de appelmade (fruitmot) zijn iets vroeger rijp dan onbeschadigde appels. Ruim aangetaste appels regelmatig op en gebruik ze voor verwerking of geef ze aan de kippen.
Door de talrijke regenbuien is er meer schade van vruchtrot en die vruchten moeten regelmatig opgeruimd worden. Door het opspatten van de regen kunnen schimmelsporen (van beschimmelde vruchten op de grond) de laaghangende vruchten infecteren.
Meer lezen over de aanbevolen data voor het plukken van appels.
Meer lezen over de oogst en verzorging van appelbomen (Malus domestica).

Zeer uitvoerige informatie over het kweken van appels in uw tuin kan u vinden in de "Groente & Fruit Encyclopedie". Het snoeien van elke fruitsoort wordt er uitgelegd aan de hand van tekeningen, tekst en foto's.
Meer lezen over de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

2 opmerkingen:

  1. Dank voor deze informatie. Het leidde bij mij tot het volgende blogje:
    http://www.roely.nl/dondersteen/?p=2878

    BeantwoordenVerwijderen