Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

donderdag 16 december 2010

Kiwi's snoeien bij vorstvrij weer.


De gewone (behaarde) kiwi heeft als wetenschappelijke naam Actinidia deliciosa. De kiwibes/kiwiberry heeft als botanische naam Actinidia arguta. Oudere planten van beide fruitsoorten kunnen nu gesnoeid worden als het overdag niet vriest.
De vrouwelijke kiwiplanten worden voornamelijk in december en januari gesnoeid. De vruchten komen slechts op zwakke twijgen die het jaar tevoren zijn gevormd (Dus op het kort eenjarig hout).
Snoei de korte of middellange twijgen in op 3 tot 6 knoppen. Sterke (lange) twijgen worden volledig weggenomen.
Wintersnoei is vooral bedoeld om oudere vruchttakken te vervangen. (Ouder dan 3 jaar). De kiwivruchten kunnen dan veel groter worden.
Jonge kiwiplanten kan u beter na de bloei in mei te snoeien, zodat de groei wordt afgeremd.
De bestuivers (mannelijke planten) worden steeds NA de bloei (einde mei) gesnoeid.
Snoeien in de wintermaanden (december-januari) zal de groei bevorderen, terwijl het snoeien in het voorjaar/ zomer (mei - september) de groei zal verminderen.
Te laat snoeien (februari - maart) heeft sapverlies/bloeden tot gevolg. Indien je niet kon snoeien in december (januari), dan kan je beter wachten tot er voldoende bladeren op de planten staan.
Meer lezen over het snoeien van kiwi's (Actinidia deliciosa, Actinidia arguta).
Hangen er nog enkele kiwivruchten aan de plant? De vorst(koude) van de laatste weken heeft een zeer goede invloed op de zaden. (Door koude worden de aanwezige remstoffen in de zaden afgebroken, zodat ze beter kiemen.)
Pluk die vruchten af, verzamel de zaden en zaai ze op een warme plaats uit.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten