Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be
zondag 6 februari 2011
Infectie van krulziekte op perzik nu voorkomen! (Prunus persica, Prunus dulcis)
Bloemknoppen bij perzik of nectarine. De bloemkleur wordt zichtbaar.
Aantasting van krulziekteschimmel op perzikbladeren in mei-juni.
De meeste rassen van perzik, nectarine en amandel zijn vatbaar voor de krulziekte (Taphrina deformans).
Vanaf 8-10°C is er infectiegevaar voor de krulziekteschimmel op uw bomen (= Periode 6 februari - 20 februari). Ook kan je twijgen controleren om te zien of de knoppen groter worden en de bloemkleur zichtbaar wordt.
Deze schimmelziekte overwintert in de knoppen en bij het zwellen (uitlopen) van de knoppen, in het vroege voorjaar (februari), worden de ontluikende perzikbladeren geïnfecteerd.
Aangetaste bladeren zijn opgezwollen, misvormd en verkleuren geelgroen tot rood. Later volgt er bladval en stopt de groei. Zwaar aangetaste bomen verzwakken, krijgen gomziekte en kunnen na 3 - 4 jaar afsterven.
Witvlezige en roodvlezige perzikrassen worden minder aangetast en bij aantasting herstellen ze zich sneller. De gele- of oranjevlezige rassen zijn meer vatbaar voor deze schimmel en herstellen zich moeilijker.
Preventieve bespuitingen met schimmelwerende middelen, bij zwellende knoppen ( februari), geven meestal een goed resultaat. Ook plantversterkende middelen (o.a. heermoesgier) en goede buurplanten zouden een goed resultaat geven.
Vraag in een tuincentrum/ tuinwinkel naar een geschikt schimmelwerend product (fungicide) en behandel steeds bij windstil en droog weer.
Tip! Overzicht aanbevolen perzikrassen in de "Groente- en fruit encyclopedie" op blz 309.
Lees meer over de preventie van krulziekte (Taphrina deformans) op perzik, nectarine en amandelbomen.
Deze infectiewaarschuwing is ca 14 dagen vroeger dan vorig jaar, omdat de vereiste (hoge) temperatuur gisteren al bereikt werd.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten