maandag 4 april 2011

Plakgriffelen van tomaten geeft een betere groei.

Tomaten die geënt worden op een sterkgroeiende (ziektetolerante) onderstam groeien sterker, gezonder en produceren veel meer vruchten. Ook in kassen/serres waar al jaren tomaten geteeld worden kan je dan tomaten laten groeien!

Een eenvoudige en gemakkelijk aan te leren griffelmethode is de gewone plakgriffel of copulatie. Deze entmethode is vanaf april toe te passen als op vaststaande onderstammen in openlucht of op (tomaten)planten in pot. Het enten wordt veel toegepast bij (houtige) plantensoorten die men bijna niet kan stekken. De meeste fruitbomen worden vermeerderd door enten. Voor beginners zijn appel- en perenboompjes het gemakkelijkste te enten. Perzik- en abrikoos zijn moeilijker te enten. Tomaten zijn redelijk gemakkelijk te enten.
Men snijdt de onderstammen onderaan schuin aan. Het snijvlak moet schuin, recht en ongeveer 1-3 cm lang zijn. (De lengte van het snijvlak is afhankelijk van de dikte van de onderstam) De ent of griffel wordt eveneens schuin en recht aangesneden.
De ent wordt met bindmateriaal vastgemaakt aan de onderstam. Als bindmateriaal kan men papierplakband (schildersplakband), elastiek of clips gebruiken. Fruitboomonderstammen die men in openlucht ent moet men waterdicht insmeren met entwas. Bij het enten van tomaten wordt geen entwas gebruikt.

Ook voor het enten van tomaten is de gewone plakgriffel te gebruiken. Om de ent op de onderstam te houden gebruikt men speciale clips. Met deze clips mag de onderstam slechts 2-3 mm dik zijn. Als men ander bindmateriaal gebruikt dan mag de onderstam en ent ca 1 cm dik zijn. (Bij 1 cm dikke onderstammen kan men ook de verbeterde plakgriffel gebruiken)
Tijdelijk beschermen tegen verwelken met een afgesneden plastieken fles en vliesdoek. Na een week zijn ent en onderstam reeds samengegroeid en kan men geleidelijk afharden. (= Wennen aan een lagere luchtvochtigheid en lagere temperatuur)
Meer lezen over de gewone plakgriffel of copulatie.
Zie ook de blog over plakenten als handveredeling in januari.
De meeste bijzondere tomatenrassen zijn te enten op een onderstam. Geënte tomaten groeien beter, produceren meer en zijn te planten in serres (kassen) waar reeds meerdere jaren tomaten hebben gegroeid. Tot nu is er geen nadelig effect van het enten op de smaak. Bij sommige oude tomatenrassen is er geen productievermeerdering bij de geënte planten. (Onderstam Resistar)

Zie ook de vorige blogs over het zaaien van bijzondere tomaten.
Meer lezen over bijzondere tomatenrassen.
Uitvoerige informatie over het zaaien, rassenkeuze, teelt en verzorging van tomaten kan u vinden in de "Groente & Fruit Encyclopedie".
Meer lezen over de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

2 opmerkingen:

  1. heel interessant allemaal
    nu zou ik nog graag leren waar je een ondrestam vandaan haalt en de te enten plant.
    Hoe oud moet de onderstam zijn
    welke plant kan je daar het beste voor nemen
    en waar haal ik het zaad voor de onderstam vandaan ?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij een boomwkwekerij mogelijk te bekomen. Ook zeker bij de Nationale Boomgaarden Stichting verkrijgbaar!

    BeantwoordenVerwijderen