Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be
vrijdag 20 mei 2011
Afgevreten bladeren, bloemen en vruchten door de wintervlinder.
De rupsen van de kleine wintervlinder (Operophtera brumata) kunnen vele bladeren, bloemknoppen en vruchtjes beschadigen. (Foto 1)
Bloemtrossen worden aan de bodem aangevreten.
De meeste rupsen laten zich nu neerdalen naar de grond om zich daar te verpoppen (Einde mei- begin juni).
De vrouwelijke nachtvlinders van de kleine wintervlinder zijn vleugelloos en kruipen in oktober-november (december) langs de stam omhoog.
Door begin oktober lijmbanden (20-25 cm breedte) rond de stam aan te brengen (op 1-1,5 m hoogte) kan men vele vrouwelijke wintervlinders opruimen. Einde januari kunnen de lijmbanden verwijderd en verbrand worden. De lijmbanden worden op een hoogte van 1-1,5 meter boven de grond aangebracht en moeten minimaal 20-25 cm breed zijn. (Zie foto 2)
Vroegbloeiende en middenvroegbloeiende rassen lijken meer schade op te lopen van de kleine wintervlinder. Ook is er meer schade aan kortstelige rassen dan bij langstelige rassen. 'Schone van Boskoop' (keukenappel) en 'Saint Remy' worden veel aangetast. Fruitbomen nabij een loofbos (eiken en wilgen) hebben een grotere kans op schade.
Bestrijding:
- Kleine vogels zoals mezen ruimen veel rupsen op.
- Kippen die onder de bomen lopen ruimen ook veel rupsen op.
- Behandelingen in april-mei met het biologische product Bacillus thuringiensis. (Werkt het best bij een temperatuur vanaf 15°C). Bij zware aantastingen is een tweede behandeling nodig.
- Bomen behandelen (spuiten) met een bacteriepreparaat van Bacillus thuringiensis (Bt), zoals o.a. Xentari WG.
Meer lezen over ziekten en plagen op fruitbomen en kleinfruitsoorten.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden via email ontvangen?
Schrijf Je Hier In Voor De Fruit-ABC Nieuwsbrief.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten