Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

zaterdag 21 mei 2011

Fruitmot bij appel en peer nu voorkomen!


De fruitmot (appelmade, wormstekigheid) is een nachtvlinder die eitjes legt vanaf een avondtemperatuur van 15°C. Vroeg in het voorjaar aangetaste vruchten worden noodrijp en vallen vroegtijdig af. De boorgaatjes in de vrucht zitten dikwijls verstopt onder een daaraan vast gesponnen blad en zijn dus niet altijd zichtbaar.
Rond half juli komt de tweede generatie die opnieuw eitjes gaat afleggen. Deze aantasting komt voor op rijpend fruit, net vóór de pluk.
PREVENTIE:
- Verzamel vanaf mei tot juli alle aangetaste vruchten en vernietig deze door ze in een diepe put te begraven of geef ze aan de kippen.
BESTRIJDING:
- De eerste generatie wordt tussen half mei en half juni bestreden met een biologisch insecticide. (O.a. met het viruspreparaat Granupom -carpopovirusine).
In 2011 raad men aan een eerste maal op 21 mei te behandelen met Carpovirusine. Een tweede en derde bespuiting kan je best 10-12 dagen later doen.
- De tweede generatie wordt rond einde juli (of begin augustus) bestreden. Bij warm weer kan dit ook vroeger nodig zijn.
Behandel 's avonds als de meeste rupsen actief zijn.

MILIEUVRIENDELIJK SCHADE VOORKOMEN MET FEROMONEN:
Milieuvriendelijk voorkomen van de fruitmot (appelmade) met feromonen (geurstoffen van de mannelijke motten). Dit kan o.a. met trechtervormige vallen en driehoekige (delta) lijmvallen gecombineerd met een miniflesje/dop (mannelijk) fruitmot feromoon.
Ook kunnen er dispensers in de appelboom gehangen worden die de fruitmot-feromonen (geurstof van de mannelijke motten) gedurende 3-5 maanden geleidelijk vrijgeven. Voorbeelden hiervan zijn RAK3+4 en Isomate.
Voor liefhebbers zijn mogelijk enkel de feromoonvallen in combinatie met een dop fruitmot-feromoon te bekomen.
Hang de feromoonvallen of feromoon-dispensers vanaf einde april of begin mei in uw appelbomen.
Feromonen tegen de mineermot op paardenkastanje helpen NIET tegen de fruitmot op appelbomen!
Meer lezen over de fruitmot, wormstekigheid of appel- en perenmade.
Verwarring is mogelijk met de appelzaagwesp.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden via email ontvangen? Schrijf Je Hier In Voor De Fruit-ABC Nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten