Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be
maandag 20 juni 2011
Zomersnoei bij druiven voor een gezondere groei.
Zomersnoei bij druiven (Vitis vinifera) geeft dikkere bessen en grotere trossen.
In de winterperiode (december-januari) werden de dikste twijgen op 2 of 3 (4) knoppen ingesnoeid.
Uit deze knoppen lopen dan 3 - 4 druivenscheuten uit. Daarvan behouden we er normaal maar één. Dit op enkel zetten ("op 1 zetten"), zal men zo vroeg mogelijk trachten te doen. Weliswaar kunnen we dit maar doen nadat we nagekeken hebben, welke de beste druivenscheut met de zwaarste druiventros is.
We doen het echter zo vlug mogelijk omdat in het beginstadium deze scheuten zich voeden met het zetmeel en de voedingsstoffen die in het oude hout van het jaar tevoren werden opgeslagen.
Kort voor de bloei worden de jonge scheuten 4 bladeren boven de tros ingesnoeid. Eventuele zijscheuten (dieven) worden onderaan op 1 blad ingesnoeid en verderop volledig verwijderd.
Bij een slechte bladstand kan men de zijscheuten op twee bladeren insnoeien.
Probeer deze zomersnoei niet volledig op één dag te doen, maar verdeel dit werkje over twee weken. Hiermee voorkom je dat de groei volledig stil valt.
In openlucht kan dit werkje rond einde mei of begin juni gebeuren. In de kas (serre) zal dit werk vroeger gebeuren.
Meer lezen over zomersnoei bij druiven.
Een goede (uitdunnende) zomersnoei laat de bladeren sneller opdrogen (na regen), zodat ze minder snel aangetast worden door valse meeldauw (= natweer-schimmelziekte).
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten