vrijdag 16 september 2011

Druiventrossen controleren en opkuisen.


Foto 01: vruchtrot bij 'Eugeen'. Een compacte tros met dicht op elkaar zittende bessen zijn meer vatbaar voor vruchtrot!


Foto 02: Oorworm in zakje bij 'Muscat Bleu' en 'Nelly'

Foto 03: 'Esther' ('Ester').

Foto 04: 'Nelly'

Foto 05: 'Philipp'. Verwijder met een schaartje de onrijpe (groene bessen).

Druiven die nog niet geoogst zijn, moeten regelmatig gecontroleerd worden op beschadigingen en ziekten.
Door te veel regen gaan van sommige rassen de (rijpe) bessen barsten en later schimmelen.
Oorwormen kunnen een stukje schil afvreten, waarna de bessen ook rotten.
Beschadigingen aangebracht door wespen en vogels gaan later ook over tot vruchtrot (o.a. Botrytis)
Sommige schimmels zoals echte meeldauw en valse meeldauw kunnen ook de bessen aantasten en doen beschimmelen.
Ook trossen die in beschermende troszakjes/gaaszakjes zitten kan je best wekelijks controleren op beschadigingen door oorwormen, barsten en schimmels. Schud de zakjes ook eens leeg zodat de aanwezige losse bessen en oorwormen verwijderd worden.
Bij trossen waar de bessen dicht op elkaar zitten kan schimmelaantasting van enkele bessen een volledige tros vernietigen.
Losse trossen of bessen die los van elkaar hangen zijn minder vatbaar voor schimmeluitbreiding. Enkele bessen kunnen wel schimmelen, maar er worden meestal geen andere bessen geïnfecteerd.
Losse trossen hebben o.a. de druivenrassen 'Birstaler Muscat', 'Katharina', 'Lidi', 'Muscat Bleu' en 'Nelly'. Bij de meeste andere druivenrassen hangen de bessen kort bij elkaar, tenzij ze tijdig gekrent (= uitgedund) werden.

Met een smalle schaar (of snoeischaar) kan je nu verwijderen:
- Gebarsten bessen
- Beschimmelde bessen
- Bessen aangevreten door oorwormen (De schil wordt plaatselijk afgevreten)
- Onrijpe (groene) bessen
- Trosdelen met bruine bessteeltjes (= lamsteligheid)
- Beschadigingen door wespen en vogels
Verzamel de slechte delen in een emmer en laat deze niet liggen onder de druivenplant!
Let op dat u met die schaar geen mooie (onbeschadigde) bessen kwetst. Rijpe bessen mogen niet te veel bewogen worden, want dan kunnen ze loskomen van de steeltjes. Een zonnige dag en de namiddag zijn het beste moment om dit werkje te doen.
Verwijder ook enkele bladeren voor de trossen, zodat ze luchtiger hangen en sneller kunnen opdrogen. Laat boven de trossen zeker 3-6 gezonde bladeren staan, want deze zijn nodig opdat de druiven zoeter zouden worden!
Trossen waarvan de bessen goed rijp zijn kan u meteen afknippen om op te eten. Overtollige trossen die niet goed rijpen kan u gebruiken om te verwerken tot sap of jam.
Tip: Probeer eens een combinatie van druiven en kweeperen te verwerken tot jam/confituur!
Meer lezen over ziekten en plagen bij druiven (Vitis vinifera).
Meer lezen over tafeldruiven/dessertdruiven voor openlucht.

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten