donderdag 29 september 2011

Zelfgekweekte appels en peren optimaal bewaren.

Foto 01: Pyrus communis 'Doyenné du Comice' - Koninginnepeer


Foto 02: Malus domestica 'Président van Dievoet'

Waar en hoe kan u best pitvruchten zoals winterappels en winterperen bewaren?
Sommige appel- en perenrassen bewaren beter dan andere. Een goede bewaarplaats heeft een hoge luchtvochtigheid, is donker en heeft een temperatuur van 2 tot 4°C. Een teveel aan vruchten kan verwerkt worden tot vitaminerijk vruchtensap of tot vruchtenmoes.
Breng enkel gave en gezonde vruchten in de bewaarplaats. Leg de allerdikste vruchten afzonderlijk, want die bewaren minder lang dan middelmatig dikke vruchten.
Controleer wekelijks de bewaarde vruchten en verwijder de slechte vruchten.
Bewaar geen pitfruit met korte bewaarduur in de buurt van fruit met lange bewaarduur. Rijpend fruit geeft ethyleen (rijpingsgas) af, waardoor ook de afrijping van langer bewarend appels en peren versneld wordt.

Gebruik lage kistjes om de geplukte pitvruchten te bewaren. Reinig of ontsmet die kistjes voor de pluk. Zet de kistjes op verschillende stapels en laat onder de onderste kist een ventilatieruimte van ca 10 -15 cm.
Meer lezen over het bewaren van appels en peren.
Om vruchten zo lang mogelijk te bewaren moeten ze iets onrijp geplukt worden. Eetrijpe vruchten zijn maar heel kort te bewaren.

NUTTIGE WEBLINKS OVER APPEL- EN PERENBOMEN:
Plukken van bewaarperen.
Appels en peren optimaal bewaren.
Fruitmot of appelmade bij appels.
Nabloei verwijderen bij appelbomen.
Optimale plantafstand voor appelbomen.
Plukken van herfstappels.
Schurftinfectie (schimmelziekte) op appelbomen.
Vruchtrot - Monilia voorkomen.
Groente- en fruit encyclopedie met info over rassenkeuze, teelt en verzorging van peren.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten