Momenteel zijn de perzikrassen 'Red Haven' en 'Revita' eetrijp. Na consumptie of verwerking van deze heerlijke vruchten kan u de stenen (= zaden) gebruiken om te zaaien.
Op de meeste plaatsen is het aantal vruchten per boom kleiner, waardoor de vruchten dikker zijn dan andere jaren. Dikkere vruchten geven een betere zaadkwaliteit, zodat zaaien een goede opkomst kan geven.
Snij de vruchten middendoor en haal de steen er uit. (Foto van 'Pink Peachy' een roze bloeiende sierperzik/ dwergperzik)
Reinig de steen en bewaar hem op een vochtige plaats (Bijvoorbeeld in een pot met wat potgrond). Indien de steen toch uitgedroogd is dan kan u hem 24 uur in water leggen en nadien in potgrond of zaaigrond bewaren.
(1)In maart worden de stenen horizontaal in volle grond gezaaid. De zaaidiepte is ca het dubbele van de zaaddikte (ca 4 cm). In een pot zaaien is ook mogelijk. (2)Eerst verschijnen de twee kiembladen en later de gewone bladeren (3). Zodra de bladeren afgevallen zijn in de herfst (winter) kan u de boom verplanten (4).
U kan de zaailingen gewoon laten groeien op een ruime plantafstand ofwel in de winter enten met een speciaal perzik- of nectarineras.
De volgende winter moeten de bomen op een ruime plantafstand geplant worden. (3 - 5 meter)
Perzikbomen en nectarinebomen (Prunus persica) kunnen vermeerderd worden door zaaien en door oculeren. Zaaien is een heel eenvoudige manier om planten te vermeerderen. De maanden augustus en september zijn meest geschikt om deze vermeerderingsmethode te doen.
Voor fruitbomen wordt het zaaien meestal niet gebruikt, met uitzondering voor sommige zaailingonderstammen (Hoogstam). Perzik- en nectarine eveneens zijn een uitzondering, die wel met goed resultaat kunnen gezaaid worden, want deze zaailingen geven ook goede eetbare vruchten.
De typische raseigenschappen (vruchtvleeskleur, vroegheid, groeihoogte, ...) gaan soms wel verloren. Het witvlezige ras 'Reine de Vergers' is meestal wel zaadvast.
Gezaaide perziken kunnen het volgende jaar gebruikt worden als onderstam. Op deze zaailingen kan u andere perzik- en nectarinerassen veredelen (enten, oculeren, chip-budding).
Een uitzondering is het ras 'Reine de Vergers' (syn. Broechemse?), die wel gezaaid kan worden en die zijn typische kenmerken behoudt.
Meer lezen over het zaaien of stratificeren van perzikzaden.
Sommige fruitboomonderstammen kunnen gezaaid of gestekt worden, terwijl andere afgelegd moeten worden.
Meer lezen over (fruit)planten vermeerderen.
Ongeveer 3 tot 5 jaar na het zaaien kan u meestal vruchten plukken van de gezaaide perziken. Geoculeerde zaailingonderstammen geven na 2 tot 3 jaar reeds vruchten.
NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM PERZIKBOMEN:
Bladvergeling en bladval bij perzikbomen.
Krulziekte eenvoudig voorkomen op perzikbomen.
Krulziektetolerante perzikbomen planten.
Lentenachtvorstschade voorkomen bij vroegbloeiende fruitsoorten.
Oculeren van onderstammen
Perzikvruchten met zwarte schil kan u voorkomen!
Plantenziekten en plagen op steenvruchten (Prunus-soorten).
Rassenkeuze bij het planten van perzikbomen (Prunus persica).
Snoeien van perzikbomen om ze gezond te houden.
Uitdunnen van perzikvruchten.
Vers geplukte perzik- en nectarine-rassen.
Zaaien en oculeren van perzikbomen - Prunus persica.
Meer lezen over perzik- en nectarinerassen en verzorging.
Groente- en fruit encyclopedie met info over rassenkeuze, teelt en verzorging van perzikbomen.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: perzik zaaien, nectarine zaaien, perzikboom zaaien, perzik en nectarine zaaien, planten vermeerderen, fruit zaaien, plantenvermeerdering, zaaien fruit, perzikboom zaaien, zaaien nectarine, Prunus persica
Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Top! Dit ga ik zeker proberen. Ik ben toch al van alle pitjes bewaren en in de grond stoppen!
BeantwoordenVerwijderenBedankt, Mariken
Succes met het zaaien van uw eigen perzikboom!
BeantwoordenVerwijderen