donderdag 14 augustus 2014

Magnesiumgebrek bij druivenbladeren?

Bij sommige druiven kan er nu bladvergeling door magnesiumgebrek voorkomen. Bladvergeling kan ook andere oorzaken hebben.
Foto 01: Onderste (oud) blad kan geelwit verkleuren, waarna het afvalt.

Foto 02: Middenste blad. Donkergroene nerven en ertussen gele (of bruine) vlekken.

Foto 03: Jongste (bovenste) blad. Bij de witte druiven zijn er donkergroene nerven en tussen de nerven een gele verkleuring.
Met dank aan dhr Peter De B. voor de foto's!

UITZICHT BESCHADIGING:
De bladranden en de zones tussen de bladnerven verkleuren geel bij de meeste witte druiven (en 'Muscat Bleu'). Bij de meeste blauwe druiven (o.a. 'Boskoops Glory', 'Dornfelder', 'Esther' en 'Regent') is er een paars verkleuren van het blad, behalve rond de nerven.
Er kunnen ook bruine afstervende vlekken in de bladschijf voorkomen.
Later kan er aan de basis van de scheuten bladval optreden. (Bladval bij de oudste bladeren).
Een tekort aan magnesium meer "lamsteligheid" veroorzaken! Zie weblink "lamsteligheid".

MOGELIJKE OORZAKEN:
- Een iets te natte grond (en luchtgebrek) door te frequent water geven of door te veel regen.
- Door een te sterke regenval kan magnesium ook uitspoelen. Op lichte gronden (zandgrond) is er meer uitspoeling mogelijk.
- Een te zure grond (te lage pH van de grond).
- Een tekort aan de meststof magnesium (Mg).
- Door teveel kalium (K) meststoffen te geven. (Een overmate aan kaliummeststoffen kan de opname van magnesium blokkeren).

PREVENTIE EN BEHANDELING:
- Laat de grond regelmatig eens opdrogen. Na langdurige regenval kan u best de grond oppervlakkig losmaken door te schoffelen.
- Probeer bij jonge planten die dit jaar geplant werden het water geven te beperken tot 1 of 2 maal per week en vanaf het tweede groeijaar is extra water geven meestal overbodig.
- Een te zure grond kan bekalkt worden in januari.
- Bespuit de bladeren of giet aan met magnesiumsulfaat (kieseriet, bitterzout). Het bespuiten met magnesiumsulfaat geeft een sneller resultaat. (Bij de oudste bladeren is herstel meestal niet meer mogelijk).
- Bestuif 's morgens de bladeren met basaltmeel of lavameel. ('s Morgens zijn de bladeren een beetje vochtig en dan kleeft het poeder beter vast)
- In deze periode (16 augustus) kan je beter geen samengestelde meststoffen meer gebruiken. Behalve magnesium bevatten ze ook stikstof en na 15 augustus is het bemesten met stikstof af te raden. (Lagere winterhardheid)

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM DRUIVEN - VITIS VINIFERA:
Druiven-okselscheuten inkorten of verwijderen?
Teeltwerkzaamheden bij druiven.
Valse meeldauw (Peronospora) op druiven (nieuw venster).
Ziekten en plagen (overzichtstabel).
Groente- en fruit encyclopedie met info over rassenkeuze, teelt en verzorging van druiven.

Ook andere fruitsoorten zoals appelbomen, perenbomen, aardbeien, houtig kleinfruit en tomatenplanten zijn gevoelig voor een tekort aan magnesium.
Op appelbomen kunt u in deze periode beter niet meer spuiten met magnesium, omwille van een hoger gevaar op aantasting van kurkstip.

Volg de dagelijkse berichten en tips ivm bijzondere tomaten en fruit op twitter! https://twitter.com/gdekinder
labels: magnesiumgebrek, magnesium druiven, Vitis vinifera, magnesiumgebrek druiven, magnesium mest, bladvergeling druiven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten