In openlucht is dit jaar (2014) de rijping van de druiven enkele dagen vroeger dan vorig jaar. Het sombere regenachtige weer van augustus (2014) heeft voor veel aantasting van valse meeldauw gezorgd.
Plaatselijk hebben sommige druivelaars gele bladeren gekregen doordat de grond te nat is.
Momenteel is 'Esther' en 'Kalina' is volledig rijp. De middentijds rijpende rassen zijn voorziek voor komende weken.
In de serre/kas is nu 'Frankenthal' rijp.
Meestal is de oogst van openluchtdruiven vanaf 15 augustus tot einde oktober.
Druiven die volledig eetrijp worden aan de plant zijn lekkerder dan iets onrijp geoogste druiven die in de winkel te bekomen zijn.
'Esther' een vroege en ziektetolerante druif met grote bessen en stevig vruchtvlees. Laat de rijpe bessen van Esther niet te lang hangen, want bij regen kunnen de bessen van barsten!
KLIK OP DE FOTO OM DEZE GROTER TE MAKEN!
Lekkere tafeldruiven/eetdruiven kunt u ook in openlucht kweken! Vers geplukte druiven smaken heerlijk!
KENMERKEN VAN RIJPE DRUIVEN.
- Het suikergehalte is voldoende hoog. (Bij rijpheid stijgt het suikergehalte).
- Het zuurgehalte is voldoende gedaald. (Bij rijpheid daalt het zuurgehalte)
- De schilkleur is donkerblauw, geelwit, geelgroen of roze. (Afhankelijk van het ras)
- Het vruchtvlees is voldoende elastisch is geworden. Rijpe druiven voelen iets mals aan.
- De pittenkleur is bruingeel.
- Rijpe druiven smaken zoet en soms ook aromatisch.
OOGSTTIPS.
Druiventrossen worden best eetrijp geoogst. Na het oogsten worden de bessen NIET zoeter! Onrijp en zuur geoogste druiven worden wel mals maar blijven hun zure smaak behouden.
Oogst niet in de warmste tijd van de dag.
Laat de geoogste druiven niet in de volle zon staan.
Door op 's morgens of 's avonds te oogsten blijven de smaak en het aroma optimaal.
Pluk de druiven voorzichtig af, want de bessen worden gemakkelijk gekwetst. Oogst niet meer dan u kan op krijgen op één dag.
GEBRUIKSTIPS.
De druiven zijn bijzonder geschikt voor vers gebruik en voor verwerking tot sap en wijn.
Ook verwerking tot jam, confituur en gebak is mogelijk.
Een te grote oogst aan rijpe druiven kan u ook in de diepvriezer bewaren.
NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM DRUIVEN - VITIS VINIFERA:
Bladvergeling of chlorose bij druiven verhelpen (Vitis vinifera).
Druivenbladgalmijt of pokkenziekte op druiven voorkomen.
Druiven-okselscheuten inkorten of verwijderen?
Druiventrossen beschermen tegen vogelvraat en wespenvraat!
Druiventrossen controleren en opkuisen.
Echte meeldauw of witziekte (Oidium) op druiven voorkomen.
Magnesiumgebrek (bladvergeling) behandelen.
Oogsten van rijpe druiven.
Tafeldruiven- & wijndruivenrassen en verzorging (Vitis vinifera).
Teeltwerkzaamheden bij druiven.
Valse meeldauw op druivenbladeren bij regenweer.
Valse meeldauw (Peronospora) op druiven (nieuw venster).
Vroegrijpende tafeldruiven in openlucht telen.
Ziekten en plagen (overzichtstabel).
Zomersnoei bij druiven geeft grotere bessen en minder schimmelaantastingen.
Groente- en fruit encyclopedie met info over rassenkeuze, teelt en verzorging van druiven.
Momenteel zijn 'Eugeen', 'Esther' en 'Kalina' rijp. In een volgende blogbericht meer info en foto's van ziektetolerante druivenrassen voor openluchtteelt.
GRATIS NIEUWSBRIEVEN MET TIPS ONTVANGEN?
Deze blogberichten ELKE DAG in uw mailbox? Schrijf je hier in om DAGELIJKS deze blogberichten met praktische tips voor de fruittuin in uw mailbox te ontvangen. (U ontvangt een bevestigingsmail, welke moet bevestigd worden)
Twee keer per maand tips voor de fruittuin in uw mailbox? Schrijf je hier in om twee keer per maand de Fruit-ABC nieuwsbrief te ontvangen. Deze GRATIS nieuwsbrief wordt de 1ste en 16de verstuurd.
Volg de dagelijkse berichten en praktische tips op twitter! http://twitter.com/gdekinder
labels: tafeldruiven, dessertdruiven, eetdruiven, ziektetolerante druiven, Vitis vinifera, schimmelvrije druiven, ziektetolerante tafeldruiven openlucht, tafel druiven, oogsten druiven
Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten