Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be
vrijdag 16 januari 2015
Winterstekken van trosbessen.
Tekening 1 = gewone stek; tekening 2 = hielstek
U kan bij droog weer uw houtig kleinfruit (rode bessen, witte bessen, zwarte trosbes) snoeien.
Als u een praktische snoeiles volgt, dan kan u een beetje snoeihout van interessante rassen meebrengen.
Leg het snoeihout bij elkaar en op een regendag kan u binnen winterstekken maken.
NODIGE MATERIALEN.
Lange stevige eenjarige twijgen, snoeischaar of scherp mes, touw en etiket.
PLANTENSOORTEN.
Deze stekmethode geeft een heel goed resultaat bij Ribes nigrum (zwarte bes), Ribes rubrum (rode bes, witte trosbes) en Ribes 'Josta' (Jostabes).
Ook vele voorjaarsbloeiende sierheesters kunnen vermeerderd worden met gewone stekken. O.a. Buddlea, Cornus, Forsythia, Hydrangea paniculata (pluimhortensia), Ribes, Salix, Spiraea, Weigela, ...
TIJDSTIP.
Planten die gemakkelijk wortelen kunnen vanaf december tot februari gestekt worden.
WERKWIJZE.
Men gebruikt hier meestal gewone (winter)stekken van ca 25 cm lengte.
De stekken worden juist boven en juist onder een oog afgeknipt.
Deze methode gebruikt men bij gemakkelijk wortelende gewassen. Soms zal men onderaan de stek een kleine, ondiepe verwonding aanbrengen door een pelletje schors van 2 cm lang te verwijderen.
Na het gepast knippen of snijden van de stekken worden de stekken met 20 tot 25 stuks tegelijk in bussels/bundels gebonden.
In de bussels/bundels moeten de knoppen allemaal in dezelfde richting liggen. Het ondereinde van de stekken komt mooi gelijk onderaan.
Gebruik twee touwtjes om te stekken bij elkaar te binden. Voorzie elke bussel van een etiket, waarop de fruitsoort, rasnaam en stekdatum genoteerd staat.
Van plantensoorten die snel wortelen kan u de stekken afzonderlijk in de grond steken, zodat het busselen overbodig is.
NAZORGEN.
Indien de grond niet bevroren is, dan worden de bussels buiten aan een noordenmuur (= plaats waar geen zon komt) ingekuild. De kuildiepte is ca 10-15 cm.
Indien de grond bevroren is, dan kunnen de bussels in een pot gevuld met (pot)grond geplaatst worden. Die pot wordt dan buiten geplaatst.
Een mogelijkheid is ook van twee stekken te plaatsen in een pot gevuld met zaai- en stekgrond. Die potten worden dan in een kas/serre geplaatst.
In maart worden de bussels uit de grond gehaald en worden ze losgemaakt. De stekken worden afzonderlijk in luchtige, humusrijke en onkruidvrije grond uitgeplant.
NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM STEKKEN VAN PLANTEN:
Fruitsoorten te vermeerderen door stekken in januari.
Fruitsoorten vermeerderen door stekken (index-pagina).
Planten vermeerderen door winterstekken of houtstekken (Trosbessen, aalbessen). (houtwal.be)
Stekkalender voor alle fruitsoorten.
Weblinks i.v.m. het vermeerderen van planten.
Winterstekken of houtstekken maken van trosbessen (Ribes rubrum).
Groente- en Fruit Encyclopedie met snoeiinformatie van fruitbomen en kleinfruit.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
De nieuwsbrieven worden op de 1ste en 16de dag van de maand verstuurd. Schrijf je NU in op de volgende nieuwsbrief! (Klik hiervoor op de link hierboven)
Labels: Ribes rubrum, Sint Jansbessen, trosbessen, aalbessen, vermeerderen, winterstek, winterstekken, winterstekken bessen, kleinfruit, planten vermeerderen, tuinplanten stekken, vermeerderen planten, kleinfruit vermeerderen
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten