vrijdag 20 maart 2015

Leivormen van peren snoeien!

Gewone peren en leiperen kan u ook in maart snoeien. De bloemknoppen en bladknoppen zijn nu heel goed uit elkaar te herkennen. Bloemknoppen zijn opvallend dik, rond en witachtig. Bladknoppen zijn smal en puntig van vorm.
Nachtvorst is geen probleem om nu te snoeien.
Foto 01: leivorm van peren (gelijkend op een zgn "Palmette Verrier", met twee "U-vormen" of Y-vormen in elkaar. Deze is niet eenvoudig om zelf te maken en vraagt een flinke constructie van hulpmiddelen.

Foto 02: verticale snoer met peren met vruchthout rechtstreeks op de stam, zonder gesteltakken. Geschikt voor productieve peren- en appelrassen.

Foto 03: verticale snoeren van pruimenbomen als fruithaag langs de oprit. (Foto 18 maart 2014)

Foto 04: verticale snoeren van perzik- en pruimenbomen als fruithaag (Foto 18 maart 2014)

WAAROM SNOEIEN?
Om een goed gevormde en sierlijke boom te bekomen.
U bekomt minder vruchten, maar de aanwezige vruchten kunnen groter worden.
Een luchtig gesnoeide boom is minder vatbaar voor ziekten en plagen.
Een gesnoeide perenboom draagt ook beneden in de boom veel vruchten. (Van nature uit is de groei in de kop het sterkste).
Het zonlicht kan alle overblijvende takken goed bereiken en slapende knoppen kunnen hierdoor geactiveerd worden.

WANNEER LEIPEREN SNOEIEN?
Leiperenbomen worden een drietal keer per jaar gesnoeid.
De snoei bestaat hier uit wintersnoei en zomersnoei.
De wintersnoei kunt u doen vanaf januari tot begin april. Zwakgroeiende leiperen snoeit u in januari en sterkgroeiende leiperen snoeit u in maart of begin april.
De zomersnoei wordt gedaan in de maanden juni en juli.

AANBEVOLEN ZWAKGROEIENDE PERENRASSEN.
Belle de Jumet, Bonne Louise d'Avranches, Comtesse de Paris, Concorde, (Conference), Dubbele Flip, Durondeau, Gieser Wildeman, Josephine de Malines, Légipont (Charneux), ...

SOORTEN KNOPPEN.
- Bladknoppen bevatten enkel bladeren. Ze zijn klein, smal en puntig van vorm.
- Gemengde knoppen bevatten bloemen én bladeren. Ze zijn opvallend dik, rond en witachtig van kleur. In de snoeitaal spreekt men meestal van bloemknoppen, maar men bedoelt dan gemengde knoppen.
- Slapende knoppen of adventief knoppen. Als deze knoppen geprikkeld worden tot uitlopen dan kunnen deze bladeren en scheutgroei geven. Slapende knoppen kan u doen uitlopen door een tak af te zagen of door in maart (begin april) te kerven boven die knoppen.

SNOEITIPS VOOR LEIPEREN.
- Probeer de leiperenboom luchtig te houden.
- Respecteer de algemene vorm respecteren door de hoofdstam te laten groeien zoals de leivorm voorziet.
- Knip de zijscheuten buiten dit gestel af op 4-5 bladknoppen (ogen) om vruchthout te bekomen. Zijscheuten op deze zijscheuten gaan eraf na twee bladknoppen.
- Snoei de overige twijgen weg.
- In plaats van alle onbruikbare twijgen weg te snoeien kan u ook sommige (goed geplaatste) scheuten of twijgen leiden en horizontaal uitbuigen. Door het uitbuigen worden er meer bloemen aangelegd.
- Ontbreekt er vruchthout dan kan u in maart boven de slapende knoppen kleine kerfjes (insnijdingen) maken met een kleine metaalzaag. Zie weblink "kerven".

NAZORGEN.
- Bij de vruchtdunning in juni/juli zorgt u ervoor dat er slechts één vrucht per 10 cm overblijft.

VORMING VAN NIEUWE TWIJGEN BEVORDEREN?
Indien er vruchthout ontbreekt dan kan u NU (in maart) met een scherp mes of metaalzaagje BOVEN de slapende knoppen een kleine inkeping maken. (= "kerven")
Plaatsen waar er vruchthout ontbreekt kan u ook opvullen door in april enten en oculaties te plaatsen. (= "stekelvarkensgriffel" of "steekgriffel" )

PLANTTIPS.
Leiperen met een stam van ca 2 (1,5) meter lang moet u minstens 2 meter van de erfscheiding planten. Halfstam- en hoogstamperenbomen staan meestal op perenzaailingen als onderstam.
Leiperen met een stam van 0,50 meter moet u op minstens 0,50 meter van de erfscheiding planten. Laagstamperenbomen staan op de onderstam 'Kwee Eline', 'Kwee C' of 'Kwee A'. De plantafstand in de rij is 0,5 (0.6) meter. De rijafstand (= afstand tussen twee rijen) is 2 tot 3 (3,5) meter.

De entplaats ("paardeknie"-vormige knobbel aan de stam) moet minstens 10 cm boven de grond komen. De wortels komen net onder de grondoppervlakte.
Maak de leiperenboom vast aan een boompaal of aan horizontale draden zodat de groei optimaal kan verlopen en de boom niet scheef waait.
De meeste perenrassen hebben kruisbestuiving van een ander ras nodig, zodat u beter twee of drie verschillende bomen kan planten.
Op de meeste plaatsen is de grond redelijk droog, zodat u best bij het planten extra water moet geven. Tot de bomen goed hergroeien kan je best wekelijks opnieuw water geven.
Vanaf half mei kan u de grondoppervlakte onder de boom (= boomstrook, zwarte strook, boomspiegel) kan afdekken met een dun laagje compost en wat hakselhout.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM PERENBOMEN:
Kerven boven bladknoppen om meer zijtakken te krijgen.
Bestuiving bij perenbomen is belangrijk.
Perenbomen kort bij elkaar planten geeft minder snoeiwerk.
Perenbomen planten en bestuiving.
snoeien van perenbomen. (Nieuwe venster)
Snoeien van het perenras 'Josephine de Malines' (Nieuwe venster)
Wintersnoei van peren voor dummies.
Zwakgroeiende perenbomen snoeien (o.a. Josephine de Malines).
Groente- en Fruit Encyclopedie met uitvoerige snoeiinformatie voor perenbomen.

Goedkope leivormen kan u maken van rode trosbessen, witte trosbessen, kruisbessen, kiwibes 'Issai' en herfstframbozen.

Volg de dagelijkse berichten en tips ivm fruit op twitter! http://twitter.com/gdekinder
Maandelijks fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: leiperenbomen snoeien, leiperensnoei, snoei peren, snoeien perenbomen, snoeien Pyrus, leiperenbomen wintersnoei, leivormen snoeien

Geen opmerkingen:

Een reactie posten