Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be
dinsdag 26 mei 2015
Tomatenplanten vermeerderen door stekken?
Tomatenplanten zijn snel te vermeerderen door stekken.
Gebruik hiervoor de grootste dieven (luizen) of okselscheuten. Ook een uitgebroken, stevige kop is bruikbaar als stek. Een dief of okselscheut uit de kop is sneller groot dan andere dieven en is daarom beter geschikt. Grote dieven kunnen best weggesneden worden met een scherp en proper mes.
KENMERKEN VAN EEN GOEDE TOMATENSTEK
- Minstens 15 cm lang en redelijk dik.
- Bij voorkeur geen bloemtros zichtbaar.
- De onderste bladeren worden verwijderd (ca 1/3 tot 1/2 van de steklengte)
- Onderaan mooi recht afgesneden met een scherp en proper mes
VOORWAARDEN VOOR EEN GOEDE WORTELVORMING.
- Stekpot of stekbak gevuld met zaai- en stekgrond. Gebruik bij voorkeur ZWARTE plastiekpotten, deze zijn warmer dan andere potten.
- Plaats de stekken ca 5 cm in de grond en druk de stekgrond iets vast aan de basis van de stek
- Er mogen geen bladeren in de grond zitten of de grond raken.
- De stekgrond is licht vochtig (Bij het uitknijpen met de hand komen er enkele druppels water uit)
- Stektemperatuur 15 tot 20°C
- Hoge luchtvochtigheid om verwelking te voorkomen (Plaats een afgesneden plastiek fles of plastiek zak over de tomatenstek)
- Geen te felle zon (Eventueel afschermen met krantenpapier of groeidoek/vliesdoek)
- Stekpoeder of bewortelingspoeder is NIET nodig.
BEWORTELINGSDUUR EN UITPLANTEN.
Als de omstandigheden ideaal zijn dan kunnen de stekken op 7 tot 10 dagen geworteld zijn.
Gewortelde stekken kunnen meteen op hun vaste plaats uitgeplant worden. U kan ze na beworteling ook oppotten in voedselrijke potgrond.
Stevig aanvoelende stekken wortelen beter (en sneller) dan kruidachtige (slap) aanvoelende stekken.
STEKKEN IN PLASTIEK FLESSEN.
Een ideale stekplaats is een doorgesneden plastieken fles welke u opvult met ca 8 cm stekgrond/zaaigrond. De beworteling is hier goed te volgen, zodat het oppotten in voedselrijke potgrond op tijd kan gebeuren.
Foto van een gewortelde tomatenstek in een plastiek fles.
KIJK UIT WAAR U DIEVEN WEGNEEMT!
- Sommige romatomaten zijn halfzelftoppend en daar mag je niet te vlug de dieven wegnemen, want dan kan je de stam niet verder in de hoogte laten groeien.
- Bij de zelftoppende tomaten zoals Cerise Jaune, Ida Gold, Pendulina, Red Alert, Whipper Snapper, Siberian, Yellow Tom, Tom Red en Tiny Tim laat men alle dieven staan.
Bloeien uw tomatenplanten in de kas/serre reeds? Vergeet ze niet minstens om de twee dagen te trillen. Bij voorkeur de bloemen trillen tussen 10 en 12 uur.
VERLATE KASTEELT MET GESTEKTE TOMATEN.
Een late serre/kas-teelt met gestekte tomaten is goed mogelijk. Okselscheuten (= dieven, luizen) die u stekt op 1 juli zijn geworteld rond 11 juli en bloeien op 15 juli.
Vroegrijpende kerstomaten geven de eerste rijpe vruchten rond 1 september. Laatrijpende (tros- en vlees)tomaten geven in de kas (mits een zonnige nazomer) hun eerste vruchten rond 20 september.
Probeer de gewortelde tomatenstekken op te potten (met voedselrijke potgrond) in een pot of emmer van 8 tot 10 liter. Bij droog weer kan u deze tomatenpotten op een zonnige plaats in openlucht laten staan. Zodra er meer ruimte is in uw kas/serre dan worden de potten binnengebracht en voorzien van een onderschaal.
Bij de tros- en vleestomaten kan u nog één tot drie trossen laten uitgroeien. Bij de vroegrijpende kerstomaten kunnen er nog ca 5 trossen uitgroeien.
NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM BIJZONDERE TOMATEN:
Tomaten in bloembakken en potten kweken op uw terras of balkon.
Geen natte voeten (wortelkluit) voor tomatenplanten in potten en kuipen!
Overzicht van bijzondere tomatenrassen (zwarte, bruine, witte, gele, oranje, rode en groene tomaten. Stamtomaten, struiktomaten, roma en kerstomaten).
Speciale zelf te kweken en bijzondere tomatenrassen (raskenmerken A-M).
Er zijn honderden verschillende oude tomatenrassen. Fotoreportage van bijzondere tomaten (Zie album 2014).
Groente- en fruit Encyclopedie met uitvoerige informatie over het zaaien, rassenkeuze, teelt en verzorging van tomaten. (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)
Labels: planten vermeerderen, plantenvermeerdering, tomaten stekken, stekken tomaten, vermeerderen van tomaten, stekken van tomaten
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten