Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be

vrijdag 17 juli 2015

Vruchten die narijpen mogen iets onrijp geplukt worden!


Foto: Vroegrijpende zomerappels die iets onrijp mogen geplukt worden (Stark Earliest, Mantet, Discovery, Oogstappel/Transparente Blanche, Sunrise)
Op dit ogenblik (15 juli 2015) zijn de eerste appels 'Mantet' eetrijp. Ook de perzikrassen Amsden (witvlezig) en Springcrest (geelvlezig) zijn nu eetrijp.

Foto 02: Geoogste abrikozen 'Kuresia', perzik 'Springcrest' en vroegrijpende pruimen (Opal en Sanctus Hubertus) (foto van 17/7/2015)
Vogels kunnen de bijna rijpe perzikvruchten beschadigen, zodat u ze beter "iets onrijp" afplukt. (Schilkleur is optimaal en de vruchten voelen iets zacht aan)
Foto 03: vogelschade aan abrikozen 'Kuresia' (foto 17/7/2015)

Om vogel- en wespenschade te voorkomen overwegen sommigen van de vruchten onrijp af te plukken. Bij sommige fruitsoorten mag/moet het fruit iets onrijp geplukt worden.
Niet alle fruitsoorten mogen onrijp afgeplukt worden, want dat kan erg nadelig zijn voor de kleur en smaak.
Te vroeg geplukt fruit heeft onvoldoende of geen rode kleur, blijft smaakloos, rimpelt snel en de vruchtsteel is gebroken of ontbreekt.
Sommige fruitsoorten (o.a. pruimen, kersen en druiven) worden wel mals bij het rijpen, maar hun typische (lekkere) smaak krijgen ze niet meer.
Iets onrijp geplukte fruitsoorten bevatten meer pectine en zijn bijzonder geschikt voor verwerking tot jam/confituur: o.a. kruisbessen, pruimen, appel, peer, kweepeer, perzik en nectarine. (Onrijpe kruisbessen verwerkt in saus zouden slechte vetten afbreken)
Iets onrijp geplukte (zomer)appels zijn zeer geschikt voor verwerking tot moes. Iets onrijp geplukte (zomer)peren kunt u ook stoven (koken) zoals stoofperen/keukenperen.
Pluk de vruchten altijd af mét de volledige vruchtsteel. Vruchten zonder steel bederven snel.
Iets onrijp geplukte vruchten bewaren niet lang en kunt u best snel verwerken of opeten (bij rijpheid).
FRUITSOORTEN DIE WEL NARIJPEN:
- abrikozen
- perziken
- nectarine
- appels
- peren
- kweeperen
- mispels
- kaki, sharonvrucht
- kiwi, kiwibes
- (tomaten)
Deze vruchten mogen iets onrijp afgeplukt worden en tijdens het narijpen worden ze zoeter en smakelijk. Iets onrijp geplukte vruchten zijn langer bewaarbaar.
Van de vroegst rijpende kruisbessen, witte- en rode trosbessen, blauwe bessen 'Reka', perzik 'Amsden' en tomaten werd er door de auteur van deze blog reeds geoogst dit jaar (einde juni 2014)

FRUITSOORTEN DIE NIET NARIJPEN: (Deze vruchten worden wel zachter van structuur maar ze worden niet zoeter van smaak)
- Pruimen
- Kersen (zoete- en zure kersen)
- Druiven
- Aardbeien
- Houtig kleinfruit: braambes, framboos, taybes, trosbessen (witte-, rode- en zwarte bessen), jostabessen, kruisbessen, blauwe bessen
- Vijgen
- Moerbei
- Vlier
De vruchten worden wel zachter van structuur, maar ze worden niet zoeter bij het narijpen.
Pluk deze vruchten als ze mooi gekleurd, zacht en smakelijk zijn.
Wespenschade voorkomen met wespenval.
Druiven (Vitis vinifera) beschermen met beschermzakjes tegen vogel- en wespenvraat.
Van de vroegste appelrassen zijn nu 'Mantet' en 'Stark's Earliest' reeds rijp.
Zomerappels die nu (bijna) rijp zijn.

Uitvoerige informatie over al deze fruitsoorten kan u vinden in de "Groente & Fruit Encyclopedie".
Meer lezen over de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder)

Maandelijks fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
labels: vruchten narijpen, fruit narijpen, fruitsoorten die narijpen, fruit onrijp plukken, vogelschade fruit, wespenschade fruit, lijst fruitsoorten die narijpen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten