Foto 01: dikke volgroeide tomaten 'Absinth'.
Door de regen van de laatste dagen en de frisse nachten is de rijping van tomaten in openlucht stilgevallen. De planten worden nu bedreigd door de plaag.
Bij een lichte aantasting van de plaag (Phytophtora infestans) kan u de groene tomaten plukken en binnen laten narijpen.
Eetrijp geplukte tomaten smaken beter dan onrijp geoogste vruchten, maar om te voorkomen dat ze vernietigd worden door vruchtscheuren en schimmelziekten kan u ze ook groen oogsten.
In een koude kas/serre kunnen de vruchten van gezonde planten tot half/einde oktober blijven hangen om te rijpen.
WAAROM GROENE TOMATEN PLUKKEN?
- Om te voorkomen dat de vruchten aangetast worden door de tomatenplaag (Phytophtora).
- Om te voorkomen dat ze barsten bij regen of koude nachten.
- Om de rijping te versnellen.
- Om de grond vrij te maken zodat een andere groente kan geplant worden.
WANNEER TOMATEN ONRIJP AFPLUKKEN?
- Einde augustus of begin/half september voor openluchttomaten. (Kas- of serre tomaten kan u nog laten staan tot einde oktober)
- Als de planten droog staan.
- Om te voorkomen dat alle vruchten gaan barsten.
- Als het verschillende dagen gaat regenen.
TIPS BIJ DE PLUK.
Knip met een snoeischaar de volledige tros af en leg de trossen in houten kistjes. (U mag de vruchten ook 1 per 1 plukken).
Trosstelen waar aantasting van Phytophtora zichtbaar is worden, geven meestal zieke vruchten na het rijpen.
Probeer slechts één laag tomaten te leggen in die kistjes, zodat u regelmatig de beschimmelde vruchten kan verwijderen. Vooral bij een beginnende aantasting van de plaag is er later veel uitval!
Pluk bij voorkeur met steeltjes. De zgn kleine pruimtomaatjes of snoeptomaten (vb. Jujube en Sprite) mogen zonder steel geplukt worden.
Knip met een snoeischaar een te lange vruchtsteel wat korter af, zodat die niet kan hinderen bij het omlaag leggen.
Leg de vruchten bij voorkeur met de steel omlaag. De bovenkant van de tomaten (steelzijde) is steviger van structuur dan de onderzijde.
Vruchtstelen kunnen andere vruchten kwetsen, zodat u beter voorzichtig werkt.
Sorteer de vruchten op rijpheid zodat de rijpste vruchten bij elkaar liggen.
Beschadigde vruchten verzamelt u afzonderlijk om zo snel mogelijk te verwerken.
BEWAARTIPS.
Foto 02: bewaar de vruchten met de steel naar beneden. De schouders van de vruchten zijn steviger dan de onderkant. Leg bij voorkeur slechts 1 laag vruchten in de houten kistjes.
De groen geplukte tomaten mogen redelijk warm of eerder koel (kelder) bewaard worden, maar NIET in de zon. Indien ze voor een raam staan dan beschermt u ze met een krantenblad tegen de zon.
De aanbevolen bewaartemperatuur van groen geplukte vruchten die u lang wil bewaren is 6 tot 16°C.
Rijpe vruchten bewaart u NIET in de koelkast, maar in een ruimte van 12 tot 16°C. Rijpe vruchten die in de koelkast bewaard worden verliezen hun lekkere smaak!
Vruchten die weinig water bevatten bewaren goed.
Voorkom dat de zon rechtstreeks op de vruchten schijnt, want verhitting is mogelijk.
U kunt ook enkele groene tomaten samen met een rijpe appel in een broodzak doen, zodat het rijpen sneller gaat.
Controleer uw bewaarde tomaten regelmatig op beschimmelen.
Van de kerstomaten bewaren de minipruimtomaten (zgn. snoeptomaten) zoals 'Jujube Cherry' en 'Sprite' het beste.
Laatrijpende tomatenrassen bewaren beter dan vroegrijpende rassen. Laatrijpende rassen zijn o.a. 'Longkeeper', 'Kellog's Breakfast', 'Earl's Faux' en 'San Marzano'.
Foto 03: Laatrijpende bewaartomaat 'Longkeeper'. Groenroze, middelgrote vleestomaten die meestal tot einde december te bewaren zijn. Iets onrijpe vruchten zijn langer te bewaren dan de eetrijpe (zachte) vruchten.
Foto 04: Laatrijpende romatomaat 'Martin Amish'. Tamelijk grote romatomaten die zeer weinig sap bevatten en die hierdoor waarschijnlijk beter bewaren.
Deze laatrijpende tomaten werden rond 15 juli getopt op ca 1 meter hoogte.
GEBRUIK VAN ONRIJP GEPLUKTE TOMATEN.
Groene vruchten die onderaan een beetje geel of rood kleuren zijn na ca 1 week eetrijp. (Bewaarruimte van 16 tot 18°C)
De smaak van groene vruchten die u laat narijpen is minder goed zijn dan rijp geoogste vruchten, maar voor saus en soep zijn ze nog goed.
Vruchten die eetrijp zijn geplukt smaken erg lekker, maar bewaren minder lang dan iets onrijp geoogste vruchten.
Goed volgroeide, groene tomaten kunnen soms tot begin januari bewaard worden.
TIP! Filmpje op Dobbit TV waarin ik u alles leer wat je over tomaten moet weten! (Deze maand te zien op Dobbit TV in het programma "Mijn Tuin")
NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM BIJZONDERE TOMATEN.
Fotoalbum bijzondere tomaten met beschrijving van de kenmerken (2015).
Kers- en snoeptomaten met bijzonders smaken, kleuren en vormen!
Overzicht van bijzondere tomatenrassen (zwarte, bruine, witte, gele, oranje, rode en groene tomaten. Stamtomaten, struiktomaten, roma en kerstomaten).
Rijpen van tomaten bevorderen?
Meer lezen over de zaadwinning en zaadbehandeling bij tomaten. (Nieuwe venster)
Speciale zelf te kweken en bijzondere tomatenrassen (raskenmerken A-M).
Vroegrijpende tomaten in kas of serre?
Vroegrijpende stamtomaten voor openluchtteelt
Tweekleurige tomaten zijn mooi, lekker en gezond
Groente- en Fruit Encyclopedie met teeltinformatie van tomaten en andere groenten.
GRATIS NIEUWSBRIEVEN MET TIPS ONTVANGEN?
Deze blogberichten ELKE DAG in uw mailbox? Schrijf je hier in om DAGELIJKS deze blogberichten met praktische tips voor de fruittuin in uw mailbox te ontvangen.
Eén keer per maand tips voor de fruittuin in uw mailbox? Schrijf je hier in om één keer per maand de Fruit-ABC nieuwsbrief te ontvangen.
Volg de dagelijkse berichten en praktische tips op twitter! http://twitter.com/gdekinder
labels: tomaten narijpen, narijpen tomaten, rijpen tomaten, Lycopersicon esculentum, laatrijpende tomaten, bewaartomaten, groene tomaten bewaren
Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Bijzondere tomaten. Volgtip: www.fruitabc.be
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten