maandag 28 september 2009

Plukken van bewaarperen.


'Comtesse de Paris'


'Concorde'


'Doyenné du Comice'


'Durondeau'


'Josephine de Malines'


'Légipont'


'Saint Rémy'

De meeste winter- of bewaarperen (Pyrus communis) zijn nu reeds plukrijp!
Indien u zelf enkele perenbomen in uw tuin te hebt dan kan je waarschijnlijk al één of twee maanden genieten van vers geplukte peren!

Interessante winterperen voor liefhebbersteelt met aanbevolen plukdata:
- 'Comtesse de Paris' *: einde oktober
- 'Concorde' en 'Conference': midden tot einde september
- 'Doyenné du Comice': eind september tot midden oktober.
- 'Durondeau': midden tot einde september
- 'Joséphine de Malines' * : einde oktober
- 'Légipont' (Charneux): midden - einde september
- 'Saint Rémy' *: rond midden oktober

De meeste vernoemde perenrassen zijn bij liefhebbers meestal maar te bewaren tot november - december.
* = Bij liefhebbers te bewaren tot februari - maart, mits koel te bewaren en iets onrijp te plukken.
Tijdig geplukte 'Conference' is ca één jaar te bewaren in speciale koelcellen. Te laat geplukte 'Conference' is maar enkele weken bewaarbaar.

Voor korte bewaring kan er later geplukt worden. De peren zijn dan zoeter en smakelijker, maar zijn maar kort te bewaren.
Een vroegere pluk is soms nodig omwille van plaatselijke omstandigheden: zeer lichte grond, droogte, wortelsnoei en oudere bomen.
Controleer of de peren gemakkelijk loskomen van de bomen. Neem een peer vast met de volle hand en breng hem omhoog. Blijft hij nog goed vasthangen dan kan je beter nog enkele dagen (weken?) wachten met de pluk. Zijn er al vele gezonde vruchten afgevallen dan zijn de peren vermoedelijk ook al plukrijp.

Winterperen pluk je voor ze volledig eetrijp zijn. Laat geplukte peren niet in de zon staan, maar bewaar ze na de pluk direct in de koelkast of op een koele plaats.
Een afdakje tegen een noordenmuur is ook geschikt om fruit te bewaren. Scherm ze wel goed af tegen vogel- en muizenvraat.
Peren die aangetast zijn door een made (fruitmot) zijn iets vroeger rijp dan onbeschadigde vruchten. Ruim aangetaste vruchten regelmatig op en gebruik ze voor verwerking of geef ze aan de kippen en ganzen.
Controleer regelmatig de bewaarde vruchten en verwijder direct de slechte vruchten.
Meer lezen over het plukken van peren.
Meer lezen over de oogst, verzorging en aanbevolen perenrassen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten