zaterdag 31 maart 2012

Zonder moestuin toch tomaten kweken?




Paprikarassen op foto: 'Earliest Red', 'Healthty' en 'Minibell' (KLIK OP DE AFBEELDING OM DEZE TE VERGROTEN)






Op de foto's:
'Budai Torpe', 'Ida Gold', 'Tiny Tim', 'Tom Red' en 'Whipper Snapper'.

Ook als u geen moestuin (groentetuin) hebt kan u op beschutte plaatsen tomaten en paprika's kweken! Er zijn enkele tomaten- en paprikarassen die een dwergachtige, compacte groei hebben en die gemakkelijk op het terras, balkon, veranda of vensterbank kunnen gekweekt worden. Meestal hebben ze een korte groeiperiode en geven op enkele maanden tijd talrijke middelgrote of kleine vruchten.
De rijpe vruchten zijn erg sierlijk en bovendien nog lekker van smaak.
Geschikte paprikarassen zijn o.a. 'Bell Pepper', 'Earliest Red', 'Healthy', King North' en 'MiniBell'.

Geschikte pottomaten zijn o.a. 'Betterboy', 'Fuzzy Wuzzy', 'Ida Gold', 'Orange King', 'Pendulina', 'Red Alert', 'Tiny Tim', 'Thai Pink Egg', 'Tom Red' en 'Whipper Snapper'.

Geef pottomaten de eerste weken NIET teveel water, want dan kunnen de worteltjes afsterven en de bladeren vergelen!
In maart en april hou je die tomatenplantjes best in een kas/serre (of veranda) waar het lichtrijk en warm is (12-20°C.)
Rond half april kunnen de planten bij zonnig weer al enkele uren buiten staan. Breng ze 's avonds terug binnen want ze verdragen geen koude! Kijk uit voor verbranding door te felle zon als de planten de eerste keren buiten komen.
Zodra het gevaar op nachtvorst definitief voorbij is kunnen de planten buiten blijven staan. (Meestal rond begin/half mei).

Tomaten en paprika's vragen een zonnige, beschutte (droge), warme standplaats. Net zoals andere terras- en kuipplanten moeten ze regelmatig water en meststoffen krijgen.
Meer lezen over bijzondere tomatenrassen.
Vergeten te zaaien? Tomaten zaaien kan net nog gebeuren, mits het zeker deze week te doen en de gezaaide tomatenzaden warm te houden (20-25°C.). Het is te laat om nu nog paprika's voor openluchtteelt te zaaien.
Zie ook de vorige blogs over het zaaien en inpotten van bijzondere tomaten.
Op de OpenTuinDag van de tuinbouwschool "PTS campus Mechelen" kan u een 15-tal verschillende bijzondere tomatenrassen (plantgoed) bekomen. Noteer alvast de datum zondag 6 mei 2012 in uw agenda!
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

vrijdag 30 maart 2012

Onkruidbestrijding bij fruitbomen en houtig kleinfruit


Eenjarig onkruid "vogelmuur" groeit op stikstofrijke grond.

Droog en zonnig weer zijn ideaal om te hakken of te schoffelen!
De boomspiegel van fruitbomen moet tijdens de bloeiperiode vrij blijven van onkruiden. Na de bloeiperiode kan je de boomstrook laten begroeien met allerlei bodembedekkende planten, zodat er minder voedingsstoffen kunnen uitspoelen en nuttige insecten beter kunnen overleven. In de biologische fruitteelt mag er niet gespoten worden met scheikundige producten tegen onkruid (herbiciden), waardoor onkruidmanagement belangrijk wordt. Let op voor vruchtboomkanker en stambasisrot bij gevoelige appelrassen!

Tijdens de bloeiperiode (maart, april, mei) is het meestal niet gewenst de boomspiegel te laten begroeien om de schade t.g.v. lentenachtvorst te beperken. Ook met het mulchen onder fruitbomen kan je beter wachten tot na de bloei.
Bij fruitbomen met begroeiing tot tegen de stam is er meer kans op vorstschade aan de bloesems. Ook kunnen er meer luchtwortels en schade door de appelglasvlinder ontstaan. Gevoelige appelrassen worden meer vatbaar voor vruchtboomkanker als de stam onvoldoende kan opdrogen.

Als er geen lentenachtvorst voorspeld wordt dan kan er ondiep gehakt of geschoffeld worden. Doe dit als het onkruid nog klein is of als het onkruid nog moet kiemen. Een losse grond onder bloeiende fruitbomen kan meer schade door lentenachtvorst geven. Let op dat je de stam niet beschadigd, want dan kunnen er schimmels infecteren.
Meer lezen over onkruidbestrijding bij fruitsoorten.

Tijdens de maand april bloeien er veel soorten van fruitbomen en het gevaar op bevriezen van bloemen is dan groot.
Lees meer over "Lentenachtvorstschade voorkomen bij fruitbomen.

Bodembedekkende eenjarige planten zijn interessant om na de bloei onder fruitbomen te zaaien of te planten.
Lees meer over combinatieteelten, goede en slechte buren.

Het is niet altijd eenvoudig om ziekten en plagen op cultuurplanten te determineren. Ook onkruiden benoemen is niet altijd eenvoudig.
Een overzicht van nuttige weblinks plantenziekten en plagen: diagnose, voorkoming en biologische bestrijding bij fruit, groenten en sierplanten.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

donderdag 29 maart 2012

Steunpalen of boompalen zijn bij fruitbomen nodig!


Waarom boompalen/steunpalen bij fruitbomen gebruiken?
- Hoogstam- en halfstamfruitbomen hebben bij het planten kleine wortels en hebben teveel hoogte om stabiel te staan.
- De boompaal zorgt ervoor dat de hergroei beter verloopt. De boompaal zorgt er ook voor dat de stam mooi verticaal omhoog groeit.
- Sommige (laagstam)bomen zijn zo productief dat ze onder het gewicht van de vruchten omver zouden vallen.

Kenmerken van geschikte boompalen:
De paallengte hangt af van het gekozen boomtype: laagstam 2 m, halfstam 2,50 en hoogstam 3 m. Er mogen geen takken tegen de kroon schuren.
De paaldiameter is 7-8 of 10 cm doorsnede.
De boompalen komen 50-60 cm diep in de grond.

Hoe de boompalen plaatsen?
- Maak met een grondboor (handboor) een put van ca 50 cm diep. Plaats de palen in die geboorde put en klop ze ca 10 cm dieper, zodat ze goed vast staan.
Gepunte boompalen kunnen volledig in de grond geklopt worden, mits de grond niet te vast is. (Gevaar op op beschadigen van het uiteinde van de palen).
- Na het plaatsen van de boompalen kunnen de bomen geplant worden.
- Indien de boompalen na het planten van de bomen geplaatst worden dan is er kans op wortelbeschadiging. Vandaar dat je beter eerst boompalen kan plaatsen en nadien de bomen zal planten.

Afstand tussen boompaal en boomstam?
De stam mag niet schuren tegen de paal. Daarom wordt de boompaal aan de (overheersende) windzijde van de boom geplaatst.
De afstand is meestal 10 tot 15 cm (= voetbreedte).
De boompaal wordt meestal ten zuidwesten van de boom gezet, zodat de stam niet kan schuren tegen de paal.
Voor hoogstam- en halfstambomen moet de paal ca 10 cm onder de kruin komen, zodat schuurschade van takken voorkomen wordt. Men gebruikt hier soms 2 of 3 boompalen per boom.

Hoelang is een boompaal nodig?
- Voor hoogstam- en halfstambomen is 4 tot 7 jaar meestal voldoende.
- Voor laagstamappelbomen is een boompaal levenslang nodig (ca 12-15 jaar). De onderstam van laagstam appelbomen is erg zwak en kan een zwaar beladen boom niet rechtop houden.
- Boompalen die na 4-7 jaar verrot zijn worden bij laagstamappelbomen meestal vervangen.
- Voor laagstam perenbomen, pruimenbomen en perzikbomen is 7 jaar meestal voldoende

Hoe de fruitbomen vastmaken aan de steunpalen?
Zorg dat de boom niet kan schuren tegen de paal. Schuurwonden zijn infectiebronnen voor schimmelinfecties.
Met elastische bindbuis kan in de vorm van een platte acht-vorm aangebonden worden.
Er bestaat ook speciaal bindmateriaal voor fruitbomen.
Controleer jaarlijks of het bindmateriaal niet kan insnoeren.
Bind de boom op 1,25 à 1,50 m. boven de grond aan de paal vast, zodat de kroon van de boom kan bewegen.
Gebruik een boombinder die je in een platte 8-vorm om stam en paal heen bindt. Controleer jaarlijks de bindsels zodat deze niet ingroeien in de stam.
Meer lezen over nazorgen bij het planten van fruitbomen en fruitstruiken.
Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

woensdag 28 maart 2012

Kiwi's enten is niet moeilijk!


In de fruitblog van januari kwam het zaaien van kiwi's reeds aan bod.
De gewone (behaarde) kiwi's (Actinidia deliciosa) is gemakkelijk te zaaien en mits wat handigheid ook te enten. De gewone kiwi is heel moeilijk te vermeerderen door middel van stekken, vandaar dat zaaien en enten meer aangewezen is!
Gezaaide kiwiplanten geven na ca 8 (10) jaar bloemen en vruchten. Geënte kiwiplanten geven meestal na twee jaar vruchten.
Zaai de kiwi's op een warme plaats (20°C), nadat ze een koudebehandeling hebben gekregen. Kiwizaailingen kunnen het volgende jaar geënt worden.

Als voorbereiding op het enten worden de kiwiplanten tijdig ingepot. Dit kan reeds in november - december gebeuren. De lange twijgen en wortels mogen hierbij wat ingekort worden.
De planten worden eerst in een koude (vorstvrije) ruimte geplaatst. Geleidelijk aan kan men de temperatuur verhogen, zodat de kiwiplanten in maart of april volledig in het blad staan.
De 1 - of 2 (3)- jarige kiwizaailingen welke goed in groei zijn kan men enten. Doordat de zaailingen in groei zijn getrokken, is de lukking van de enten meestal beter. (De lukking is 60 tot 90%)
Men kan enten op ongeveer 5 tot 10 cm boven de grond. Als entmethode kan men de plakgriffel (copulatie) en de verbeterde plakgriffel (Engelse griffel) gebruiken.
Meer lezen over het enten van kiwi's.

Vanaf half mei als er geen vorstgevaar meer is kunnen de jonge entelingen in openlucht uitgeplant worden. Doe dit bij een bewolkte dag want de jonge bladeren verbranden gemakkelijk door de zon.
Meer lezen over de vermeerdering en snoei van kiwi's.
NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM KIWIPLANTEN (Actinidia deliciosa):
Kiwi's en kiwibessen snoeien (januari).
Kiwi's kan u zelf ook zaaien.
Kiw's en kiwibessen planten als leiplant in de tuin.
Meer lezen over de verzorging van kiwi's en kiwibessen in de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

dinsdag 27 maart 2012

Nazorgen bij het planten van fruitbomen geven een betere hergroei!




Foto's:
Kruisbes op stam met mulch van hakselhout.
Geënte boom met boomonderdelen.
Appelboom aan bamboe vastgemaakt met bindbuis.

Om een optimale hergroei van fruitbomen en houtig kleinfruit te bekomen kan je best alles vastmaken aan de steunstok met boomband of bindbuis.
Door te mulchen op de boomspiegel (plantstrook) wordt het uitdrogen van de grond en onkruidgroei voorkomen. Bij jonge bomen is een boomspiegel van 50 x 50 cm per boom voldoende. Later kan de boomspiegel beter vergroot worden naar 80 x 80 cm.
Laagstam-fruitbomen en kleinfruitstruiken die volledig in het gras staan groeien minder goed en geven sommige jaren geen vruchten doordat ze meer schade van lentenachtvorst hebben.

Fruitbomen en geleid kleinfruit vastmaken aan een steunpaal (steunstok) geeft de beste hergroei. Het bindmateriaal mag later niet insnoeren, dus hou hiermee rekening.
Voor een goede hergroei moeten fruitbomen losjes vastgemaakt worden aan een boompaal of aan de lei-draden.
Controleer de geënte fruitbomen op hun plantdiepte en afstand van de paal. De entplaats (griffelplaats) moet minstens 10 cm boven de grond staan (Laagstam). Een kleine correctie is eventueel nu nog mogelijk.
De bomen mogen NIET schuren tegen de boompaal of tegen de lei-draden. Schuurwonden kunnen bij appelbomen kankeraantasting veroorzaken! De bomen moeten ca 10 cm (voetbreedte) van de boompaal geplant worden.
In Vlaanderen komen de bomen bij voorkeur aan de oostzijde van de paal. Door de overheersende westenwind waaien ze dan weg van de paal.
Breng een bescherming aan tegen vraatschade van konijnen en vee.
Controleer of de etiketten niet kunnen insnoeren. Eventueel kan u de etiketten verwijderen en een plantschema maken van de bomen.
Meer lezen over nazorgen bij het planten van fruitbomen en fruitstruiken.

Moeilijke woorden? Meer lezen over tuintaal, vaktaal.
Bij een late aanplanting in het voorjaar kan het gewenst zijn wekelijks water te geven.
Jonge fruitbomen worden best in maart-april gesnoeid. Laat bij pas geplante fruitbomen niet te veel zijtakken en bloemknoppen staan, want dit is nadelig voor een goede hergroei. Soms wordt er aangeraden alle bloemen te verwijderen.
Lees meer over het snoeitijdstip en de snoei van fruit in maart.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen?
In een volgende blog kan je meer lezen over boompalen/steunpalen.
Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

maandag 26 maart 2012

Kiwi's en kiwibessen planten in de tuin.


Breng meer kleur en smaak in uw tuin met een minder alledaagse fruitsoort, de kiwibes (Actinidia arguta).
Deze zoete, groene bessen (minikiwi's) rijpen vanaf half september gedurende een drietal weken. Kiwibessen zijn gemakkelijke klim- en leiplanten die wel enige steun vragen. Een pergola of een zonnige muur (schutting) met horizontale draden zijn zeer geschikt. Deze bijzondere fruitsoort moet bestoven worden door een mannelijke kiwibes.
Er is ook een tweeslachtige kiwibes ('Issai') die geen mannelijke bestuiver nodig heeft, maar deze geeft dan wel kleine bessen.
In openlucht zijn kiwibessen weinig vatbaar voor schimmelziekten en insectenaantastingen, waardoor gewasbehandelingen meestal niet nodig zijn. De bessen zijn rijk aan vitaminen, nuttige mineralen en antioxidanten.
Meer lezen over kiwibessen, kiwiberry of minikiwi (Actinidia arguta).
Vanaf maart zijn kiwibessen (plantgoed) redelijk gemakkelijk te vinden in tuincentra en fruitkwekerijen.
Een overzicht van kwekerijen waar u plantgoed van kiwibessen en fruitstruiken kan bekomen.
De zelfbestuivende kiwibes 'Issai' is ook te gebruiken om in een grote pot of kuip op een zonnig terras te houden.
NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM KIWI EN KIWIBESSEN:
Kiwi's en kiwibessen snoeien (januari).
Kiwi's kan u zelf ook zaaien.
Kiwibessen mooi aanbinden. Laat de scheuten niet winden.
Kiw's en kiwibessen planten als leiplant in de tuin.
Kiwibessen vermeerderen door middel van zomerstekken.
Opvallende bloemen bij kiwibessen (mei).
Vitaminerijke kiwibessen plukken (september)!
Zelfbestuivende kiwibessen in de tuin planten.
Meer lezen over de verzorging van kiwi's en kiwibessen in de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief. De volgende nieuwsbrief wordt op 1 april verstuurd.

Bodembedekking van vroegbloeiend steenfruit wegnemen!





Tot de groep van steenfruitbomen (= Prunus-soorten) behoren de zoete kers, zure kers (krieken), pruim, perzik, nectarine, amandel en abrikozen. Het zaad is omgeven door een harde steen, vandaar de naam steenfruit.
Meer lezen over de verschillende steenfruitsoorten (Prunus soorten).

Een typisch kenmerk van steenfruitbomen is dat ze vroeg in de lente al bloeien, waarbij de bloemen kunnen bevriezen. Op 19 maart 2012 waren de eerste bloemen van de Japanse pruimen al geopend in Oost-Vlaanderen.
De boomspiegel van fruitbomen moet tijdens de bloei vrij van begroeiing en mulch blijven.
Een zwarte (onkruidvrije), gesloten en vochtige grond kan 's nachts tot 3°C warmte uitstralen.
Als het maar licht vriest (vb. -2°C.), is die warmte uitstraling van de grond voldoende om geen vorstschade te hebben aan de bloemen.
Ligt er bijvoorbeeld hakselhout of strooisel onder de bomen dan kan bij een vorst van -2°C de meeste geopende bloemen bevriezen.
Verwijder daarom alle afdekmiddelen tot na de bloei.
Na de bloei mag de boomspiegel opnieuw afgedekt worden.
Meer lezen over het voorkomen van lentenachtvorstschade aan fruitbloesems.
NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM LENTENACHTVORST:
Schade van lentenachtvorst voorkomen bij vroegbloeiende fruitsoorten!
Bloei verlaten en minder schade van lentenachtvorst aan vroegbloeiende fruitbomen.
Bodembedekking bij vroegbloeiende steenfruitbomen wegnemen.
Onkruid bestrijden is lentenachtvorstschade voorkomen.
Verlaten van de bloei.
Meer lezen over de verzorging van fruitbomen in de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

zondag 25 maart 2012

Gevolgen wintervorst bij perenbomen beperken!

(Kan u me helpen aan een passende foto die ik hier mag plaatsen?)
Foto: Bruinverkleuring onder de schors bij de peeronderstam.

Vooral in Nederland is er veel schade aan de laagstam-perenbomen (onderstam Kwee). Ook in België is op sommige plaatsen schade mogelijk.
Als onderstam voor laagstam-perenbomen gebruikt men 'Kwee C', 'Kwee A', 'Kwee Adams' en 'Kwee Eline'. 'Kwee C' geeft de kleinste bomen en de meeste vruchten. Vooral de onderstam 'Kwee C' is het meest vorstgevoelig.
Volgens sommige bronnen zou 'Kwee Eline' minder vorstgevoelig zijn.

Kenmerken of schadebeeld:
Bij het aansnijden van de onderstam ziet men een bruinverkleuring van de onderstam.
In de loop van de zomer gaan de bomen abnormaal slecht groeien of ze hebben een slechte bladstand. Ook de volgende jaren kan de groei slecht verlopen.
Behandeling:
Aanaarden van de kwee-onderstammen ofwel verticaal inzagen van de onderstam.
Om kans op slagen te hebben moet een deel van de onderstam nog gezond zijn. De onderstam is het deel dat zich onder de entplaats (entknobbel) bevindt.

AANAARDEN:
Gebruik bij voorkeur vochtig gehouden potgrond om de volledige onderstam aan te aarden. Bovenop de potgrond kan wat tuingrond gelegd worden tegen het uitdrogen.
Ook een mengsel van potgrond en tuingrond of zelfs gewone humusrijke tuingrond is bruikbaar. Tegen het uitdrogen van de grond kan je de grondoppervlakte afdekken met bladeren of stalmest.
Door het aanaarden kunnen er wortels ontstaan en wordt het herstel bevorderd.
De maand maart is het best geschikt om aan te aarden, maar het kan ook nog in april gebeuren.

VERTICAAL INZAGEN:
Het aanbevolen tijdstip voor dit inzagen is de maand maart (of april).
Het inzagen kan aan twee kanten van de stam gebeuren.
De lengte van de zaagsnede is 30 tot 60 cm en begint kort boven de grond tot iets voorbij de onderste gesteltak. Er wordt door deze behandeling veel callus (= wondweefsel) gevormd.
De aangebrachte verticale verwondingen gelijken later op vorstscheuren.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM WINTERVORST:
Kweewortels (= onderstam voor laagstam perenbomen) beschermen tegen wintervorst!
Kweepeer, schimmelziekten en plagen. .
Vorstbescherming van terrasplanten en kwee vraagt aandacht!
Fruitbomen beschermen tegen wildvraat.
Bloei verlaten en minder schade van lentenachtvorst aan vroegbloeiende fruitbomen.
Bodembedekking bij vroegbloeiende steenfruitbomen wegnemen.
Lentenachtvorst bij fruitbomen in bloei (april).
Nazorgen bij het planten van fruitbomen.
Onkruid bestrijden is lentenachtvorstschade voorkomen.
Verlaten van de bloei.
Meer lezen over de verzorging van fruitbomen in de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Economische crisis? Kweek zelf gemakkelijke fruitsoorten.


Plant en pluk gezond (klein)fruit uit uw eigen tuin!
Plant gemakkelijke, productieve fruitsoorten in uw fruit- of siertuin. Het is een groene investering die zichzelf snel kan terugverdienen, mits de juiste fruitsoorten en gepaste plantafstand te kiezen.
Kies gemakkelijke fruitsoorten en fruitrassen die productief zijn en geen gewasbeschermingsproducten nodig hebben. De uiterlijke kwaliteit is mogelijk wat minder dan winkelfruit, maar de betere smaak zal dat wel goed maken.

Het is aan te raden niet te veel planten van dezelfde soort te planten, zodat u geen overvloed aan fruit moet oogsten, die u toch niet op kan krijgen. Invriezen en verwerken tot jam, confituur, vruchtensap en vruchtenmoes is dan een oplossing.

Hebt u weinig plaats? Kies dan vooral kleinfruit en eventueel ook steenfruit. In de winkel kost kleinfruit en steenfruit meer dan pitfruit (appel en peer). Geef je toch de voorkeur aan appelbomen en je hebt heel weinig plaats? U kan dan zgn "minitrees' planten, met als rassen 'Moonlight', 'Red Lane' en 'Sunlight'. Plantafstand 50 tot 80 cm. Lees meer over mini-appelbomen of kolombomen.

Herfstframbozen, taybessen, vijgen en kiwibessen 'Issai' kan u ook in potten op uw terras of balkon kweken!
Ook sommige (zelftoppende) tomatenrassen kan u gemakkelijk in potten en bloembakken kweken.
Meer lezen over gemakkelijke en snel producerende fruitsoorten.

Een overzicht van internetadressen waar u plantgoed van fruitbomen en fruitstruiken kan bekomen.

Uitvoerige informatie over de rassenkeuze, teelt en verzorging van zure kersen (krieken) kan u vinden in de "Groente & Fruit Encyclopedie".
Meer lezen over de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

zaterdag 24 maart 2012

Laatste bijzondere tomaten zaaien!



Tomaten voor openluchtteelt worden tussen 10 en 25 (31) maart gezaaid. De laatste tomaten voor vollegrondsteelt (buitenteelt) moeten nu dringend binnenshuis op een warme plaats gezaaid worden. (Ca 20- 25°C.). Meestal kiemen de zaden op 4 tot 7 dagen.
Na de kieming laten we de temperatuur dalen tot ca 18°C en geven de jonge plantjes veel licht.
Wanneer jonge tomatenplantjes oppotten?
Eerder gezaaide tomatenplantjes die reeds één echt blad vertonen kunnen afzonderlijk opgepot worden. De aanbevolen temperatuur is 12 tot 18°C. Lager dan 5°C is er geen groei.
Geef niet te veel water in het begin, zodat de wortelontwikkeling optimaal kan verlopen. Laat de grond regelmatig goed opdrogen.
Kijk uit voor verbranding door felle zon na het inpotten, want de jonge plantjes zijn nog erg kwetsbaar!

Zaai of plant ook bijzondere smaakvolle tomaten met fruitsmaken!
Dit jaar werden er door mij 32 verschillende bijzondere tomatenrassen gezaaid.
Rode of roze vleestomaten: Coeur de Boeuf, Erdie's Family Oxheart, Hildares, Peche Rose, Red Alert, Whipper Snapper, ...
Gele, geelgroene of geeloranje vleestomaten: o.a. Aunt Ruby Green, Orange King, Kellogs Breakfast, Orange King, Poire Memee, ..
Zwarte, zwartbruine of bruine vleestomaten: Amazone Chocolate, Black Cherry, ...
Ossenhart vleestomaten: Coeur de Boeuf, Erdie's Family Oxheart,
Zelftoppende tomaten (potten en kuipen): Ida Gold, Orange King, Pendulina, Red Alert, Tiny Tim, Tom Red, Whipper Snapper, ...
Romatypen (Pepervormige of ovaalvormige tomaten): Amish Paste, Sprite, ...

Cherry- of kerstomaten:
- Geel (of geelgroen): Coeur de Pigeon, Golden Nugget, ..
- Rood: Brin de Muguet, Chapas Wild, Cua, Poire Rouge, Red Alert (potteelt, struikvorm), Sprite, Tiny Tim, Tom Red, ...
- Zwart of bruin: Black Cherry, ..
- Roze: Whipper Snapper (potteelt),..

Laagblijvende en zelftoppende tomaten voor potten of bloembakken, met een groeihoogte van 15 tot 30 cm: Red Alert (cocktail), Whipper Snapper (roze cherry).
Halfhoge zelftoppende tomaten voor grote pottten of emmers (Groeihoogte ca 40-80 cm): Betterboy, Red Alert, ...
Zeer vroegrijpende tomaten (Ideaal voor beschermde openluchtteelt): Black Cherry, Dulcia, Hildares, Nadja, Red Alert, ...
Late en zeer laat rijpende (vlees)tomaten (Ideaal voor kas- of serreteelt): Amazone Chocolate, Coeur de Boeuf, Erdie's Family Oxheart,

Plantgoed bekomen?
Van sommige tomatenrassen is er vanaf half april een zeer beperkte hoeveelheid planten beschikbaar. Neem tijdig contact op!

Meer lezen over bijzondere tomatenrassen.
Vorig blogbericht over het zaaien van deze bijzondere tomaten lezen.
Uitvoerige informatie over het zaaien, rassenkeuze, teelt en verzorging van tomaten kan u vinden in de "Groente & Fruit Encyclopedie".
Meer lezen over de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)
-
Meer teeltinformatie van tomaten en andere groenten lezen op plantaardig.com.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

vrijdag 23 maart 2012

Entelingen uitplanten en beschermen!




De losse geënte, niet-uitgelopen onderstammen (= handveredelingen) worden in maart-april uitgeplant en in volle grond uitgeplant. Onderstammen waarvan de ent al bladeren vertoond, kunnen beter tot begin mei binnen gehouden worden.
Laat de wortels niet uitdrogen tijdens het planten, maar leg ze tijdelijk in het water. Bij droog weer en droge grond kan je best even aangieten met water.

Vanaf mei tot juli wordt de wildopslag uitgedund en later volledig verwijderd. De entwas en het bindmateriaal wordt ook gecontroleerd.
Vanaf juni kan men steunmateriaal plaatsen om rechte bomen te bekomen.

Door de geënte onderstammen tijdig uit te planten op een voedzame grond bekomt men de meest optimale groei. Een ruime plantafstand geeft een vlakke (= horizontale) takkenstand, zodat de bomen sneller productief worden.
Meer lezen over het uitplanten van geënte onderstammen.

Bij goed weer overdag kunnen vanaf nu ook in openlucht onderstammen terplaatse geënt worden. Voor het omenten van oude fruitbomen of druivenplanten kan je beter wachten tot begin april.
Meer lezen over planten vermeerderen door middel van oculeren, enten, griffelen en chip-budding.
Geoculeerde onderstammen afknippen in maart.
Vroeger en meer vruchten met de juiste onderstam.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen?
Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

donderdag 22 maart 2012

Geoculeerde onderstammen afknippen.


Uitleg bij afbeelding: 01. gesneden oculatie; 02. T-snede in de onderstam; 03. Oculatie op de onderstam; 04. Oculatie toegebonden 05. Losgesneden bindmateriaal 06. Het afknippen van de onderstam doet de oculatie uitlopen
KLIK OP DE AFBEELDING OM DEZE GROTER TE MAKEN!
Bijna alle fruitbomen worden vermeerderd door enten of oculeren. Door enten op een zwakgroeiende onderstam bekomen we een kleine boom die bijna direct al vruchten geeft.
Oculaties en entingen vragen een gepaste verzorging om goed te kunnen uitgroeien. Geoculeerde onderstammen worden in het maart afgeknipt zodat de oculaties kunnen uitlopen. (Zie nr 6 op de afbeelding)
Bij de onderstammen waar de oculatie niet-gelukt is wordt er niet gesnoeid. Deze onderstammen kunnen binnenkort opnieuw geënt worden.
Vanaf einde maart of begin april kunnen bij goed weer de voorjaarsentingen in openlucht gedaan worden.
Meer lezen over de verzorging van oculaties (schildgriffels).

Een deskundige fruitsnoei wordt zoveel mogelijk in de juiste maand toegepast. Bekijk nu de handige snoeikalender; een handig overzicht wanneer wat te snoeien.
Lees verder over het snoeien van fruitsoorten in de fruit-snoeikalender.
NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM OCULEREN, CHIPBUDDEN EN ENTEN OP ONDERSTAMMEN:
Betere bestuiving door het oculeren (duo-boom, trio-boom).
Enthout of griffelhout knippen en koel bewaren.
Fruitbomen omenten met de kroongriffel.
Geoculeerde onderstammen afknippen in maart.
Kiwi's enten is niet moeilijk.
Onderstammen zelf vermeerderen.
Oculeren, oogenten, chipbudding, enten en onderstamsoorten.
Onderstammen voorbereiden op het oculeren.
Onderstamsoorten en te vermeerderen fruitsoorten.
Perzikbomen vermeerderen door zaaien en oculeren.
Plakenten of copuleren van onderstammen.
Tips voor het oculeren.
Steenfruitbomen vermeerderen.
Verwantschap en plantenfamilie bij het enten.
Voorjaarsenting met de verbeterde of Engelse plakgriffel.
Vroeger en meer vruchten met de juiste onderstam.
Winterentingen van onderstammen binnen toepassen.

Een gelukte oculatie kan u herkennen doordat de knop opvallend groot en gezwollen is. Ook is de schors van het schildje mooi groen.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden via email ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

woensdag 21 maart 2012

Zure kersen, morellen of krieken zijn zelfbestuivend! (Prunus cerasus)


Zure kersen/ morellen/ kriekenbomen -Prunus cerasus - zijn zeer gemakkelijk te kweken op een beperkte plaats. Deze fruitbomen of fruitstruiken blijven relatief klein. Kruisbestuiving is meestal niet nodig, zodat één enkele fruitboom reeds zeer productief kan zijn.
Zure kersen hebben een voorkeur voor een droge, luchtige en zonnige plaats. Plant geen zure kersen tussen andere bomen waar er onvoldoende luchtcirculatie is!! (Er is dan meer gevaar op schimmelziekten).
Indien nodig kunnen ze ook groeien op een schaduwrijke plaats (noordenlocatie), maar de vruchten zijn dan nog zuurder en de vatbaarheid voor bloesemmonilia kan dan groter worden.
Het boomvolume van zure kersen is veel kleiner dan bij zoete kersen. Zure kersen geven veel lange, dunne, afhangende twijgen.
Meer lezen over de rassenkeuze, teelt en ziekten van zure kersen of krieken (Prunus cerasus).

Voor een gezonde groei moeten kriekenbomen regelmatig gesnoeid worden. Gesnoeide zure kersenbomen hebben meestal een langere levensduur. Snoei de bomen in augustus, zodat de wonden snel kunnen genezen. De bomen mogen ook vanaf half april reeds gesnoeid worden.
Meer lezen over de snoei van zure kersen/ kriekenbomen.

Zure kersen zijn moeilijk of niet te vermeerderen door stekken. Ze worden daarom vermeerderd door enten en oculeren op een onderstam.

Zure kersen, zoete kersen, pruimen, perziken, abrikozen en nectarines behoren allen tot de groep steenfruit (Prunus-soorten).
Meer lezen over de teelt van deze steenfruitsoorten - Prunus-soorten.

Uitvoerige informatie over de rassenkeuze, teelt en verzorging van zure kersen of krieken (Prunus cerasus) kan u vinden in de "Groente & Fruit Encyclopedie".
Meer lezen over de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Buitentomaten nu zaaien of oppotten (Lycopersicon esculentum).


Twaalf verschillende tomatenrassen in één isomokist gezaaid. De opkomst is prima.


Opgepotte tomatenplantjes.


Verschillende kleuren, vormen en smaken van bijzondere tomaten. Te oogsten vanaf 16 juni tot september (oktober).

De periode 10 maart tot 25 (31) maart is ideaal om buitentomaten te zaaien.
Zaai uw tomatenzaden in een zaaikistje in speciale zaaigrond. Plaats het zaaikistje op een temperatuur van 20 tot 25°C. (Binnenshuis zaaien).
Na de kieming hebben de zaailingen veel licht nodig!

Zodra het eerste echte blad zichtbaar is worden de planten afzonderlijk ingepot in speciale (luchtige) potgrond. Als de plantjes alleen twee kiemblaadjes hebben zijn ze nog te zwak om verspeend te worden.

Zeer belangrijk is dat gekiemde plantjes zoveel mogelijk licht krijgen. Ook mag de opkweektemperatuur dalen naar 18 tot 20°C., zodat de plantjes steviger worden (= afharden of acclimatiseren). In een koude kas/serre kan het 's nachts te koud worden, zodat extra bescherming noodzakelijk is!

Regelmatig luchten en enkel 's morgens (licht warm) water geven, zodat de planten snel opdrogen en gezond blijven.
In deze periode is dagelijks water geven niet nodig, laat de grond regelmatig eens opdrogen.
Bij het zaaien van meerdere (verschillende) tomatenrassen vraagt de etikettering speciale aandacht. Bijzondere tomaten hebben speciale vormen, kleuren en smaken. Er zijn zelfs tomaten met een fruitsmaak!
In sommige (gespecialiseerde) tuincentra kan je nu ook nog verschillende bijzondere tomatenzaden aanschaffen.
Indien u geen tomaten zaait, maar ze liever als plantgoed aankoopt, dan ben je beperkt tot gangbare rassen (meestal hybriden), met een gewone smaak en vorm.
Meer lezen over het zaaien van bijzondere tomatenrassen.
Zie ook blog over de verschillende tomatenrassen (rassenlijst) met bijzondere smaak zaaien en/of oppotten.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

dinsdag 20 maart 2012

Zelftoppende tomaten zaaien?


Foto 01: Zelftoppende tomaat 'Ida Gold' is ideaal voor emmerteelt. Oranje vruchten van 2,5 tot 6 cm grootte.

De meeste tomatenrassen die je in de handel kan vinden groeien stamvormig (= indeterminate) op tot een hoogte van 1,5 of 2 meter.
Zelftoppende of determinate tomaten zijn bijzonder geschikt om in potten, kuipen en bloembakken te kweken. Afhankelijk van het ras worden ze slechts 20 tot 80 cm hoog.
De okselscheuten (dieven) moeten hier NIET verwijderd worden.
Sommige tomatenrassen toppen zichzelf zodat de zijscheuten plots uitlopen. Men noemt deze zelftoppende/determinate tomatenrassen. Deze groep van tomaten mag je niet dieven, want dan heb je maar weinig vruchten.
Zelftoppende tomatenrassen zijn bijzonder geschikt voor potteelt of teelt in kuipen: Bali, Bellstar, Budai Torpe, Buissonante, Fuzzy Wuzzy, Grushovka, Ida Gold, Olomic, Orange, Pendulina, Red Alert, Siberian, Sugar Baby, Tiny Tim, Tom Red, Washington Cherry, Whipper Snapper, ...
Lees meer over bijzondere tomaten met een bijzondere (fruit)smaak.
Indien je zelf tomatenplanten wil kweken in uw tuin dan kan je die best tussen 10 en 20 maart op een warme plaats voorzaaien! Tomaten die je nu zaait kan je rond begin mei buiten plaatsen.
Op zoek naar een degelijk en praktisch tuinboek als handleiding voor een geslaagde moestuin?
Uitvoerige informatie over de rassenkeuze, teelt en verzorging van tomaten (en talrijke andere groenten) kan u vinden in de "Groente & Fruit Encyclopedie". Meer lezen over de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM BIJZONDERE TOMATEN:
Overzicht van bijzondere tomatenrassen (zwarte, bruine, witte, gele, oranje, rode en groene tomaten. Stamtomaten, struiktomaten, roma en kerstomaten).
Tomaten in diverse kleuren. Tomaten moeten niet rood zijn!
Meer lezen over het zaaien en verzorgen van tomaten in de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)
Vroegrijpende tomaten voor openluchtteelt NU zaaien!
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

maandag 19 maart 2012

Vroegrijpende tomaten zaaien!


Foto 01: Gebruik bij voorkeur een zaaikistje in piepschuim (isomo). Met stokjes kan je vakjes maken om meerdere rassen tegelijk te zaaien. Kieming van de zaden na 4 tot 10 dagen bij 20°C .
KLIK OP DE AFBEELDING OM DEZE GROTER TE MAKEN.

Voor openluchtteelt kan u best kiezen voor vroegrijpende rassen. Deze geven een grotere oogstzekerheid dan andere rassen.
- Vroegrijpende tomaten: Barnaulski, Budai Torpe, Dulcia, Glacier, Golden Girl, Orange, Ida Gold, Nadja, Pendulina, Red Alert, Sprite, Stupice, Sungold, Tom Red, Whipper Snapper, ...

- Laatrijpende rassen zijn o.a. de verschillende Coeur de Boeuf-typen, Amazone Chocolate, Aunt Ruby Green, Brandywine Yellow, Brandywine Red, Erdie's Family Oxheart, ...
Laatrijpende rassen zijn heel geschikt voor teelt in de kas/serre. Voor openluchtteelt kan je beter vroegrijpende rassen kiezen, deze geven een grotere oogstzekerheid.
Om tomaten te zaaien voor openluchtteelt of teelt in de koude kas/serre is de periode tussen 10 en 20 maart ideaal. Vroeger dan maart zaaien heeft weinig zin omdat er dan nog te weinig licht is, waardoor de planten abnormaal hoog op groeien.

Lees meer over speciale tomaten met een bijzondere smaak en/of kleur.
Lees meer over Roma-tomaten.
Op zoek naar een degelijk en praktisch tuinboek als handleiding voor een geslaagde moestuin?
Meer lezen over het zaaien en verzorgen van tomaten in de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM BIJZONDERE TOMATEN:
Plakgriffelelen/enten van tomaten geeft een betere groei en meer vruchten!
Overzicht van bijzondere tomatenrassen (zwarte, bruine, witte, gele, oranje, rode en groene tomaten. Stamtomaten, struiktomaten, roma en kerstomaten).
Tomaten in diverse kleuren. Tomaten moeten niet rood zijn!

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

zondag 18 maart 2012

Voorjaarsenting met de Engelse griffel.


De lukking met Engelse of verbeterde plakgriffel is meestal zeer goed. De wonden groeien snel en heel goed toe. Deze entwijze is toe te passen als handveredeling en op vaststaande onderstammen (openlucht).
Bij sommige beginners en weinig aandachtige personen is er met de Engelse griffel meer gevaar om in de vingers te snijden!
Net zoals bij de gewone plakgriffel worden de onderstammen schuin aangesneden. Vervolgens wordt er een bijkomende kleine insnijding (inkeping) gemaakt in het eerste snijvlak. Men begint die inkeping op ongeveer 1/3 van de hoogste punt te snijden. Bij vaststaande onderstammen kan je dit makkelijk doen door het mes min of meer verticaal naar beneden te duwen. Men schuift ent en onderstam zo in elkaar dat de cambiumlagen minstens aan één kant raken. De inkepingen van ent en onderstam worden in elkaar geschoven en houden alles goed bij elkaar.

Op vaststaande onderstammen (in openlucht) wordt meestal vanaf 1 april geënt. Bij voldoende warm weer en bij steenfruit kan ook rond 18 maart reeds geënt worden. Probeer bij het enten in openlucht te felle zon, uitdrogende oostenwind en regen te vermijden. Een bewolkte, warme dag heeft de voorkeur.
Meer lezen over de Engelse griffel of verbeterde plakgriffel.

Ook opgepotte onderstammen van kiwi's, druiven, noten, appel en peer kunnen zodra ze goed in groei zijn geënt worden met enthout in rust.
Meer lezen over te gebruiken onderstammen en andere entmethoden.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM OCULEREN, CHIPBUDDEN EN ENTEN OP ONDERSTAMMEN:
Onderstammen voorbereiden op het oculeren.
Betere bestuiving door het oculeren (duo-boom, trio-boom).
Tips voor het oculeren.
Onderstamsoorten en te vermeerderen fruitsoorten.
Kiwi's enten is niet moeilijk.
Enthout of griffelhout knippen en koel bewaren.
Fruitbomen omenten met de kroongriffel.
Steenfruitbomen vermeerderen.
Geoculeerde onderstammen afknippen in maart.
Perzikbomen vermeerderen door zaaien en oculeren.
Plakenten of copuleren van onderstammen.
Winterentingen van onderstammen binnen toepassen.
Verwantschap en plantenfamilie bij het enten.
Vroeger en meer vruchten met de juiste onderstam.
Onderstammen zelf vermeerderen.
Oculeren, oogenten, chipbudding, enten en onderstamsoorten.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen?
Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Lentenachtvorstschade voorkomen bij fruitbomen!







Foto's:
Perzik, amandel, Japanse pruim, abrikoos en sleedoorn.
Momenteel bloeien de vroegbloeiende pruimenrassen en er wordt binnenkort lentenachtvorst voorspeld!
Lentenachtvorst kan de geopende fruitbloesems beschadigen! Hierdoor is er een grote kans op een misoogst. Niet-geopende bloesems verdragen iets meer vorst.

Steenfruitbomen (abrikoos, amandel, nectarine, perzik, kers, pruim) bloeien vroeger dan pitfruit (appel, peer) en zijn dan ook gevoeliger voor bevriezen van de bloemen.
Tijdens de bloei zijn diverse fruitsoorten heel gevoelig voor koude. Vroegbloeiende fruitsoorten hebben meer kans op vorstschade dan laatbloeiende fruitsoorten.
Vroegbloeiende fruitsoorten zijn abrikozenbomen, perzikbomen, nectarinebomen, amandelbomen, pruimenbomen, sleedoorn en kersenbomen.
Sommige fruitsoorten bloeien reeds rond half maart en de bloesems lopen dan risico op bevriezen. Gesloten bloemknoppen verdragen een lichte nachtvorst.
Laatbloeiende fruitsoorten zijn o.a. kweeperen, mispel, vlierbes, tamme kastanje, braambessen en herfstframbozen.

Door de zwarte strook onder de bomen zwart, onkruidvrij en gesloten te houden tijdens de bloei is er een warmteuitstraling van de grond waardoor een lagere temperatuur (-2 tot -3°C) verdragen wordt.
Ook bomen op kort gemaaid gras verdragen een iets lagere temperatuur (-0,5 tot -1°C.)


Kiwibessen (Actinidia arguta) in winterrust (= zonder bladeren) verdragen vorst tot -20°C. Eénmaal uitgelopen (jonge bladeren) worden ze wel vorstgevoelig en moeten ze beschermd worden tegen de vorst. Jonge, aangekochte kiwiplanten die bij aankoop reeds uitgelopen zijn moeten goed beschermd worden tegen de vorst. Deze kiwibesplanten kan u beter begin mei in volle grond uitplanten.

Maak de boomspiegel (zwarte strook onder bomen en struiken) vandaag onkruidvrij. Leg een dunne laag GFT-compost op de boomspiegel. Indien u een hak of schoffel gebruikt, zorg dan dat de grond opnieuw gesloten komt te liggen. Is de grond erg droog en los maak hem dan eens goed vochtig.
Een zwarte, gesloten en vochtige ondergrond kan veel warmte (2 tot 3°C.) uitstralen 's nachts, zodat schade door lentenachtvorst voorkomen wordt. Gras onder en nabij vroegbloeiende bomen & struiken wordt zo kort mogelijk afgemaaid en het gras wordt verwijderd.
Voor de bloei mag je GEEN mulch van hakselhout of schors aanbrengen! Wacht hiermee tot NA de bloei.
Meer lezen over het voorkomen van lentenachtvorstschade aan fruitbloesem.

Een goede kruisbestuiving kan bij vroegbloeiende fruitsoorten voor een betere vruchtzetting zorgen. Ook bij zelfbestuivende perzik- en abrikozenbomen kan bestuiving door een ander ras voor een veel regelmatigere productie zorgen.

Op laaggelegen percelen en bij vroegbloeiende fruitsoorten is meer schade van lentenachtvorst mogelijk. Zorg dat er geen zgn "vorstkom" ontstaat en dat de koude lucht weg kan vloeien.
Op een hellend perceel plant je bij voorkeur de vroegst bloeiende fruitsoorten op het hoogste punt.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM LENTENACHTVORST:
Bestuiving bij appelbomen is belangrijk.
Bestuiving bij kersenbomen is belangrijk.
Bestuiving bij perenbomen is belangrijk.
Bestuiving bij pruimenbomen is belangrijk.
Bloei verlaten en minder schade van lentenachtvorst aan vroegbloeiende fruitbomen.
Bodembedekking bij vroegbloeiende steenfruitbomen wegnemen.
Lentenachtvorst bij fruitbomen in bloei (april).
Nazorgen bij het planten van fruitbomen.
Onkruid bestrijden is lentenachtvorstschade voorkomen.
Verlaten van de bloei.
Woordverklaringen bij de bestuiving (deel 1).
Woordverklaringen bij de bestuiving (deel 2).
Meer lezen over de verzorging van fruitbomen in de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

zaterdag 17 maart 2012

Appelperen of Japanse peren planten in de fruit- en siertuin!



De appelpeer, Japanse peer (Pyrus pyrifolia) is een opvallende boom voor de fruittuin/siertuin. Deze Aziatische zandpeer is nauw verwant met de gewone (Europese) peren.
In het voorjaar is het een erg opvallende, bloeiende boom. Einde augustus - begin september kan je de opvallende appelvormige vruchten bewonderen en proeven. De mooi gekleurde, ronde vruchten zijn bijzonder sappig. Ze zijn zeer geschikt voor bloemsierkunst en om te verwerken tot fruitsla.
Appelperen groeien best op een zonnige plaats, maar verdragen ook half schaduw. Een zonnige standplaats doet het suikergehalte in de vruchten stijgen. Ook zijn de planten dan minder gevoelig voor schimmelaantastingen.
Ook in maart en april kan u deze productieve, winterharde fruitboom planten in de tuin.
Adressen waar plantgoed van gemakkelijke fruitstruiken en fruitbomen bekomen kan worden.
Kruisbestuiving is belangrijk om regelmatig grote vruchten te bekomen. Er bestaan meerdere rassen van appelperen: 'Hosui', 'Kosui', 'Shinko', 'Shinsui', ...
Meer lezen over appelperen of zandperen, Japanse zandpeer (Pyrus pyrifolia).

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM APPELPEREN - PYRUS PYRIFOLIA:
Appelperen - Aziatische peren planten.
Vruchtrot - Monilia voorkomen.
Wortelsnoei bij appel- en perenbomen.
Aziatische appelperen, zandperen, waterperen of Nashi's.
Zeer uitvoerige informatie over het de plukken en de verzorging van appelperen kan u vinden in de "Groente & Fruit Encyclopedie".
Meer lezen over appelperen in de Groente & Fruit Encyclopedie, blz 282-283 (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers)

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen?
Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Lange snoei bij sterkgroeiende appelbomen (Laagstam).


Sterkgroeiende appelrassen worden op de zwakst groeiende onderstammen geënt: o.a. 'M9' en 'B9'.
Sterkgroeiende appelbomen zijn soms weinig vruchtbaar of ze zijn beurtjaargevoelig.
Sterkgroeiende appelrassen die "lang" gesnoeid worden zijn o.a. 'Schone van Boskoop', 'Rode Boskoop' en 'Jacques Lebel'.
Probeer de wintersnoei zo laat mogelijk toe te passen (rond de bloei), zodat de groei wordt geremd.
Kort bij de wintersnoei geen gesteltakken en vruchttakken in. Ook de verlengenis (saptrekker) mag niet ingekort worden, want dit geeft een groeistimulans en vermindert de kans op vruchten.
Buig alle takken parapluvormig omlaag.
Omdat de takken niet ingekort worden, maar lang moeten blijven wordt deze snoeimethode ook "lange snoei" genoemd.
Meer lezen over het snoeien van sterkgroeiende appelbomen (lange snoei) en het uitbuigen van takken.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM SNOEIEN VAN APPELBOMEN:
Appelbomen eenvoudig snoeien in de winter.
Appelbomen: kankerbestrijding bij de snoei van appelbomen (januari)
Appelbomen 'Jonagold' en 'Jonagored' snoeien.
Enttwijgen knippen en koel bewaren.
Appelbomen (Malus domestica): Vruchtboomkanker nu verwijderen.
Lichtvangers in appel- en perenbomen NU verwijderen.
Wortelsnoei bij appel- en perenbomen.
Wortelsnoei als groeiregeling en om meer vruchten te bekomen (Volledig artikel).
Snoeikalender per maand voor fruitsoorten (fruitstruiken, fruitbomen, druiven en kleinfruit).
Groente- en Fruit Encyclopedie met snoeiinformatie van appelbomen (Zie snoei van appelbomen blz 273).

Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen?
Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

vrijdag 16 maart 2012

Vroeger vruchten met de juiste onderstam.


Fruitbomen op een (zwakgroeiende) onderstam blijven meestal kleiner en geven vroeger vruchten. (Na 3 jaar vruchten i.p.v. soms 10-12 jaar te moeten wachten). Zaailingonderstammen groeien sterker en zijn meestal laat vruchtbaar. Nakomelingen (zaailingonderstammen) zijn meestal erg variabel in groeisterkte. De zwakste worden verwijderd en men houdt enkel de sterkste en gezondste over.
Meer lezen over onderstamsoorten voor fruitbomen.

Onderstammen worden vermeerderd door afleggen, marcotteren en soms door middel van winterstek. Het vermeerderen van onderstammen is niet altijd gemakkelijk, zodat aankopen soms eenvoudiger is. Door afleggen en stekken blijven de typische eigenschappen van de (zwakgroeiende) onderstammen beter behouden.

Onderstammen worden later geoculeerd of geënt door middel van bijvoorbeeld de Engelse (verbeterde) plakgriffel. In volle grond kan dit enten vanaf einde maart reeds gebeuren.
Meer lezen over het gebruik van onderstammen.

Met sterkgroeiende onderstammen heeft men een grotere plantafstand nodig dan op zwakgroeiende onderstammen. Eenmaal in productie kunnen fruitbomen op sterkgroeiende onderstammen wel meer vruchten produceren dan de zwakgroeiende onderstammen.
Meer lezen over aanbevolen plantafstanden voor fruitsoorten.

Onderstammen vermeerderen door zaaien, stekken of afleggen (marcotteren).
Meer lezen over de vermeerdering van planten.
Niet alle planten worden op dezelfde manier vermeerderd. Sommige planten kunnen ook gestekt of afgelegd worden. Weblinks over plantenvermeerdering.

Hoeveel kunnen fruitsoorten produceren?
De productie hangt af van de fruitsoort, het fruitras en de gekozen onderstam.
Meer lezen over opbrengst van fruitsoorten en FAQ.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen?
Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

Fruit-ABC-Nieuwsbrief van 16 maart


KLIK OP DE AFBEELDING OM DEZE GROTER TE MAKEN!
Vandaag 16 maart werd er opnieuw een Fruit-ABC-Nieuwsbrief met praktische fruitinformatie verstuurd. Deze keer een nieuwsbrief van 6 pagina's (A4-formaat)!

Onderwerpen die in de nieuwsbrief van 16 maart besproken worden:

Onderwerpen die in de nieuwsbrief van 16 maart besproken worden:
Fruitbomen, druiven en struiken snoeien & stekken in maart.
Appelbomen (sterkgroeiende-): lange snoei bij ‘Boskoop’-bomen.
Blauwe (bos)bessen snoeien (Vaccinium corymbosum).
Entelingen in volle grond uitplanten.
Fruitsoorten voor schaduwrijke tuinen.
Geoculeerde onderstammen afknippen.
Kiwiplanten enten of griffelen.
Lentenachtvorstschade voorkomen bij vroegbloeiende fruitsoorten.
Onkruidbestrijding bij fruitbomen en houtige kleinfruitstruiken.
Planten vermeerderen met de Engelse- of verbeterde plakgriffel.
Vroeger vruchten en kleinere bomen met de juiste onderstam.
Wortelvorming aan de entplaats wegnemen.
Zure kersen zijn zelfbestuivend. (Morel, Noordkriek)
Onderwerpen in de volgende nieuwsbrief.
Boekentips.
TuinAgenda: tuinbeurzen, entlessen, snoeidemo's & snoeilessen.

De FruitABC-nieuwsbrief verschijnt twee maal per maand.
In de nieuwsbrief van 16 maart vindt u teelttips, snoeitips en vermeerderingstips voor fruitsoorten.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden in uw mailbox ontvangen?
De volgende nieuwsbrief wordt op 1 april verstuurd.Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.

donderdag 15 maart 2012

Optimale plantafstanden voor fruitbomen en fruitstruiken.


Niet alle fruitbomen en fruitstruiken mogen op dezelfde plantafstand geplant worden. Laagstam (appel, peer, pruim) kunnen op ca 1,50 m geplant worden, half- en hoogstammen (appel, peer, pruim, kers, walnoot) op ca 7-10 m. Rode- en zwarte trosbessenstruiken & kruisbessen op ca 1 m. Leivormen van kleinfruit en appel & peer & trosbessen op 0,50 m. Druiven kunnen op 1,25 of 1,75 m in de rij uitgeplant worden.
Plant gemakkelijke, productieve en gezond-blijvende fruitsoorten op de juiste afstand. Voor een optimale belichting kan u best de fruitrij in de richting noord-zuid planten.
Afhankelijk van de grondsoort, fruitsoort, fruitras en gebruikte onderstam kan de optimale plantafstand verschillen.
Ook het gekozen plant- en teeltsysteem heeft een invloed op de optimale plantafstand. Snoeren en leivormen van appel en peer kunnen kort bij elkaar geplant worden.
Ook houtig kleinfruit of zachtfruit zoals trosbessen, kruisbessen en frambozen kunnen op de kleinste afstand uitgeplant worden. Zaailingen van gewone walnoten/ okkernoten hebben de grootste plantafstand nodig.
Meer lezen over aanbevolen plantafstanden voor fruitsoorten.

Uitvoerige informatie over de rassenkeuze, teelt en verzorging van fruitbomen, kleinfruit en druiven kan u vinden in de "Groente & Fruit Encyclopedie".
Meer lezen over de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers).

Een overzicht van internetadressen waar u plantgoed van fruitbomen en fruitstruiken kan bekomen.
Plant geen fruitbomen waar langdurig water blijft staan! Vooral steenfruitbomen (kersen, pruimen, ...) sterven snel af op een te natte grond.
Twee keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief. De volgende nieuwsbrief wordt verstuurd op de 16de.